Frost & Sullivan Türkiye Direktörü Philipp Reuter: "Türkiye
Elli yıldan fazla bir süredir, 12 ülkede, 34 sektörde araştirmalar yapan Frost & Sullivan kendisini Büyüme Danışmanlığı ve Araştırma Şirketi olarak tanımlıyor ve müşterilerine küresel ve bölgesel büyüme stratejilerini belilemelerinde destek sağlıyor. "Her ne kadar büyümenin temel başlıkları bölgeden bölgeye farklılık göstermese de, büyüme fırsatları pazarlar, kültürler ve sanayilere göre farklılık gösterebiliyor" diyen Frost & Sullivan Türkiye Direktörü Philipp Reuter'a göre herkesin yaşadığımız son krizden aldığı en önemli ders, işleri 360 derecelik bir bakış acısıyla yönetmek oldu. "Kimse artık sadece rakibe veya müşteriye odaklanmıyor. Teknoloji, çevre, rakipler, sanayi entegrasyonu, değişik ekonomiler dahil herşeye giren ihtiyacımız var" yorumlarında bulunan Reuter, Frost & Sullivan'ın büyüme stratejisinin beş temel noktada, beş temel soruya odaklandığını dile getiriyor. Bunlar şöyle sıralanıyor:
- Büyüme piyasaları: Hangi pazarlar büyüyecek?
- Büyüme sanayileri:Bu pazarlarda büyüme hangi sektörlerde olacak; büyümeyi hangi sektörler tetikleyecek?
- Büyüme segmentleri: Bu sanayilerde en yüksek ROI değeri nerede olacak?
- Büyüme ürünü: Talep edilen ürün/hizmet ne?
- Tüketici: Hedef alınacak en karlı müşteri grubu hangisi?
DÜNYA'ya açıklamalarda bulunan Reuter'a göre ön plana çıkacak trendler ve sektörler şöyle:
En fazla odaklanılması gereken sektörler şehir taşımacılığı ve sağlık
"En fazla odaklanılması gereken sektör şehir taşımacılığı. Ülkelere baktığımızda ise özellikle odaklanılması gereken tek bir ülke söylemek zor. Dünya nüfusunun yuzde 60'ının yaşayacağı mega şehirlere ve mega bölgelere odaklanmak gerekecek. Şehirleşme ile gelen yeni yaşam biçimleri, yeşil binalardan bulut işleme kadar çok sektörde yeni fırsatlar yaratacak.
Çok önemli buyume fırsatlarının yaşanacağı bir diğer sektör ise sağlık sektörü olacak. Mevcut sistem toplumun artan ihtiyaclarını karşılamamda yetersiz kalacak. Hasta basına tedavi masraflarının azaltılması için yeni teknolojiler ve inovasyon devreye girecek. Havacılık, savunma veya otomotiv sektörlerinde kullanılan teknolojilerin saglık sektörüne önemli yansımaları olacak."
Türkiye'de ulaşım, lojistik ve enerji sektörleri öne çıkacak
"Türkiye'de ise en fazla gelecek vaadeden sektörlerin başında ulaşım ve lojistik geliyor. Enerji sektöründe de önemli bir büyüme potansiyeli görüyorum. Bunun içine üretim, dağıtım, depolama ve yenilenebilir enerjiler de giriyor. Bu sektörlerde buyume potansiyeli görmemin baslica nedeni şu: Eğer Türkiye pazar olarak büyüyecekse, bu mevcut altyapı ile gerçekleştirmesi mümkün değil. Tüm bunlara ek olarak, savunma ve güvenlik sektörlerinde de önemli bir büyüme potansiyeli görüyorum. Bu arada yıla çok iyi bir başlangıç yapan otomotiv sektörünün yavaş bir toparlanma gösterip, seneyi iyi tamamlanacağını umuyorum. İlaç sektörü ise düşen gelir ve artan rekabet karşısında zorlanacak. Tekstil sektöründe sağlıklı bir büyüme göreceğiz. Sosyal çevre ve ekonomik kalkınma ise bilgi teknolojilerini olumlu etkilemeye devam edecek."
En etkili mega trend sürdürülebilirlik
"Yaptığımız analizlere göre son on yıl içinde insanların, organizasyonların ve hükumetlerin tavırlarını en fazla belirleyen mega trendlerden birisi sürdurulebilirlik oldu. Tahminlerimize göre bu on yılda saglık, ruh ve beden iyiliği farklı bir tanım kazanacak. Sağlık sektöründe artık hasta insanlar değil, sağlıklı müşteriler olacak ve bu kişilerin talepleri sağlıklarını koruma amaçlı olarak yaşam boyu sürecek.
Bir diğer trend ise kadınların güçlenmesi. 2020 yılına kadar bazı ülkelerde yönetim kurullarında kadınların oranı yuzde 40 olacak."
CEO'lar trendleri anlamalı
"Farklı sektörlerdeki trendlerin belirlenmesi başarılı bir yönetimin temelini oluşturuyor. Büyüme odaklı CEO'ların küresel trendlerin gelişimini, sunduğu fırsatları ve tehditleri anlamaları gekiyor. Bu sayede hızlı bir değişim içinde olan dünyaya daha iyi cevap verebilirler. Liderin rolü değişti. Bugün CEO'lar üzerindeki baskı çok arttı. İş dünyası artık çok daha hızlı ve dinamik. Dolayısıyla CEO'nun çok daha yaratıcı ve hareketli olması gerekiyor. Tabi ki bölgesel farklılıklar mevcut. Gelişmiş pazarlarda liderlik daha çok işin temeline odaklanırken, gelişmekte olan pazarlarda farklılaşma, yetenek geliştirme ve sürdürülebilir kalkınmaya odaklanıyor. Yeni teknolojilere uyuym sağlamak iyi liderliğin en önemli unsurlarından birisi; başarılı olmak bu teknolojilere ne kadar kisa süre içinde uyum sağlanacağı ile yakından ilgili. Örnegin şirket değerini, ürünlerinizi ve hizmetlerinizi müsterilerinizle paylaşmak için Twitter'dan nasıl yararlandığınız çok önemli. Gelecekte daha da önemli olacak.