Fransa'nın hastalıklı hayvanları Türkiye'ye mi geliyor?
Bir zamanlar kendi hayvanını, kendi yemi ile besleyen, yurttaşının et ihtiyacını karşıladığı gibi Ortadoğu ülkelerine canlı hayvan ve et ihraç eden Türkiye, şimdilerde et ve canlı hayvan ithal ediyor.
Özellikle 1980'li yıllarda tarımda üretimi “ithalatla terbiye etme” anlayışı ile başlayan, Et ve Balık Kurumu, Süt Endüstrisi Kurumu ve Yem Sanayi'nin özelleştirilmesi ile hayvancılıkta yaşanan çöküş ülkeyi ithalata bağımlı hale getirdi. Bugün hayvandan yeme, etten deriye hayvancılıkla ilgili her şeyi ithal eden bir Türkiye var. İthalat bağımlılığı, dışarıya döviz akıtılmasından öte, insanlarımızın sağlığını ve yerli üretimi ciddi olarak tehdit ediyor.
Yaklaşık 3 haftadır Mavidil hastalığı nedeniyle Fransa'da hem yurt içinde hem de diğer ülkelere hayvan sevkiyatı durduruldu.Türkiye'ye ise bu ülkeden hayvan ithal ediliyor. Fransa'nın hastalıklı hayvanları Türkiye'ye mi ithal ediliyor?
Salgın hayvan hastalıklarının önlenmesi amacıyla kurulan Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü(OİE), hayvan hastalıkları hakkında dünya ölçeğinde saydamlık sağlanması, veterinerlik konusundaki bilimsel bilgilerin derlenmesi, analizi ve dağıtımının yapılması, hayvan hastalıklarını kontrol altında tutmak için uluslararası dayanışmanın sağlanmasında uzmanlık bilgilerinin kullanılması, sağlık güvenliği için hayvan ve hayvansal ürünlerin uluslararası ticaretinde geçerli olacak temel kuralların oluşturulmasını sağlayan önemli bir kuruluş. Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 178 üyesi var.
Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü, yeryüzündeki salgın hayvan hastalıklarını yakından izleyerek nerede hangi hastalığın görüldüğünü internetten harita üzerinden duyurur. Ülkelere “Bu bölgede, şu hastalık var, hayvan alırken dikkat edin” diye uyarır. Bir çok ülke Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü'nü yakından izler ve ithalat yapacağı zaman hastalık olmayan bölgelerden ithalat yapar.
Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü verilerine dayanarak “Hayvan Hastalıkları Nedeniyle Yasak Konulan Ülkeler ve Yasaklanan Maddeler Listesi” oluşturuyor. Hastalık görülen ülkeleri, bölgeleri internet sayfasında duyurarak bu bölgelerden ithalat yapılamayacağını ilan eder.
Uygulamada bu kuralın her zaman iyi işlediğini söylemek çok zor. Hastalık görülen bölgelerdeki hayvanların başka bölgelere taşınarak oradan ithal edilmesi, yasaklı olan ülkedeki hayvanların yasaklı olmayan ülkeye taşınarak bir gecede millileştirildikten sonra ithalatı gibi bir çok yanlış uygulamanın olduğunu sektördeki herkes iyi bilir.Kurban Bayramı öncesi 11 Eylül 2015 tarihinde Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (OİE), Fransa'nın Auvergne (Allier, Cantal, Hauta-Lorie, Puy-DE Dome) Bölgesi'nde Mavidil Serotip 8 hastalığı görüldüğünü ilan etti. Fransa'da hayvancılığın yüzde 80 oranında yapıldığı bu bölgedeki hastalık nedeniyle hayvan hareketler durma noktasına geldi. Bu bölgeden Fransa'nın diğer bölgelerine ve Avrupa Birliği ülkelerine hayvan sevkiyatı durduruldu.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da 15 Eylül itibariyle bu bilgiyi “Hayvan Hastalıkları Nedeniyle Yasak Konulan Ülkeler ve Yasaklanan Maddeler Listesi”ne ekledi.
Böylece Fransa'nın hayvancılık merkezi olan Auvergne (Allier, Cantal, Hauta-Lorie, Puy-DE Dome) Bölgesi'nden hayvan ithalatı yasaklı hale geldi. Son dönemde Türkiye'nin canlı hayvan özellikle besilik hayvan ithalatı yaptığı ülkelerden birisi Fransa. Mavidil hastalığının çıkmasından önce yapılan ithalat için kimsenin itirazı olamaz. Ancak iddia o ki, hastalık çıktıktan sonra da Fransa'nın yasaklı bölgesinden alınan hayvanların başka bölgeden yüklenerek Türkiye'ye ithal edilmek üzere yola çıkarıldığı yönünde. Daha önce karayolu ile bu ülkeden yapılan ithalat, Mavidil hastalığı çıktıktan sonra geçiş yolu üzerindeki ülkelerden izin alınamayacağı için gemilerle Türkiye'ye getiriliyor.
Kurban Bayramı'nın ikinci günü yüklenen ve bu hafta içerisinde gelecek iki gemiden birisinin Mersin Limanı'na, diğerinin ise Samsun Limanı'na yanaşarak ithal besilik danaları indirmesi bekleniyor. Fransa'da görülen Mavidil Serotip 8 hastalığı Türkiye'de bugüne kadar hiç görülmeyen bir hastalık. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mavidil Serotip 8'in görüldüğü Auvergne (Allier, Cantal, Hauta-Lorie, Puy-DE Dome) Bölgesi'nden hayvanların başka bölge ve limandan yüklenmesi riski karşısında gelen hayvanların kulak küpe numaralarını kontrol etmeli. Mersin ve Samsun Limanı'na indirilecek hayvanlardan mutlaka kan örneği alarak gerekli analizleri dikkatle yapması gerekir. Sektör temsilcilerinden ve veteriner hekimlerden edindiğimiz bilgiye göre, Fransa'da görülen Mavidil Serotip 8 hastalığı Türkiye'ye girerse bu ülke hayvancılığının sonu olur. Çünkü hastalık hayvandan hayvana değil, sineklerle,özellikle sivrisinek aracılığıyla yayılıyor. Karantina uygulaması da hastalığın yayılmasını engelleyemez. Ülke hayvancılığı geri dönüşü olmayan bir tehlike ile karşı karşıya.
Özetle, Mavidil hastalığı nedeniyle Avrupa Birliği ülkelerinin hatta Fransa'nın kendi içerisinde sevkiyatını durdurduğu hayvanların Türkiye'ye girişi ülke hayvancılığının sonu olur. Buna göz yumanlar Fransa'dan “şövalye nişanı” alabilir, fakat ülke insanının sağlığını, ekonomisini ve hayvancılığını tehlikeye atar.