Fransa, yenilenebilir enerji yatırımında G20’nin lideri

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN [email protected]

G20 ülkelerinin büyük bir bölümü son bir yıl içinde düşük karbonlu enerji yatırımları şartlarını iyileştirdi. Buna rağmen, Paris iklim hedeflerinin gerçekleştirilmesi için daha fazla yenilenebilir enerji yatırımı gerekiyor.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yayınlanan son rapora göre 2030 yılı itibariyle sadece 57 ülkenin emisyonları inişe geçecek.

Polonya'nın Katowice şehrinde başlayan ve Paris Anlaşması'nın kural kitabını netleştirmeyi hedefl eyen BM İklim Zirvesi öncesinde Allianz, Germanwatch ve NewClimate Institute İklim ve Enerji İzleme Raporu 2018'i yayınlandı.

Rapora göre, Avrupa ülkeleri yenilenebilir enerji yatırımlarında ilk sırada yer alıyor. Çin, Hindistan ve Brezilya ise ilk 10 ülke arasında.

Bir çok G20 ülkesinin hala uzun dönemli yenilenebilir enerji stratejisi bulunmuyor. Paris iklim hedefl erinin gerçekleştirilmesi için G20 ülkelerinin enerji sektörüne yılda 886 milyar dolar yatırım yapması gerekiyor.

Allianz Grubu’nun Kurumsal Sorumluluk Sorumlusu Katharina Latif “Yenilenebilir enerji sektörünün büyümesi Paris Anlaşması’nın iklim hedeflerinin tutturulmasında hayati bir role sahip. Bu zorlukların üstesinden ancak bu yönde gayret gösteren hükümetler, şirketler ve sivil toplumun ortak çabalarıyla gelebiliriz” diyor. Fransa, Almanya ve Birleşik Krallık
Fransa yenilenebilir enerji yatırımlarında G20 ülkelerine liderlik ediyor. İkinci sırada Almanya, üçüncü sırada ise Birleşik Krallık geliyor. Uzun dönemli yatırımlar ve güneş ve rüzgar çiftliklerini de içeren karmaşık projeler için en iyi politikaları ve piyasa ortamını, bu üç ülke sağlıyor.

NewClimate Institute Direktörü Niklas Höhne bu durumu şöyle değerlendiriyor: “Yenilenebilir enerji Fransa, Almanya ve Birleşik Krallık’ta hem genel anlamda iyi piyasa ve yatırım koşullarından, hem de büyük oranda olumlu bir politik ortamdan istifade ediyor. Ancak, en iyi performans gösteren ülkelerde bile hala bazı zayıfl ıklar mevcut. Örneğin, Fransa’daki yeni santral ihalelerine katılım yeterli değil, Almanya’nın rüzgar enerjisi yatırımları yeni ihale kanunlarına bağlı olarak azalacak ve Birleşik Krallık’ta güneş enerjisi piyasası politik reformların ardından inişe geçti.”

Türkiye’de güneş yatırımları artıyor

Bu yıl, Brezilya ve İtalya da, yenilenebilir enerji yatırımlarında önemli gelişme kaydeden ülkeler olarak ön plana çıkıyor. Brezilya son bir yıl içinde, özellikle ek güneş fotovoltaik kurulu gücünü arttırdı. Aynı zamanda, güneş kurulu gücü Hindistan, Türkiye ve Çin gibi diğer gelişmekte olan ekonomilerde de aynı şekilde büyümeye devam etti.

ABD, yenilenebilir enerji politikalarına sağlanan federal desteği azaltan politika değişiklikleri sonucunda dokuzuncu sırada yer alıyor. Bu politikalar nedeniyle 2017’de yeni rüzgar ve güneş enerjisi santralleri sayısında düşüş yaşandı. ABD, Paris Anlaşması hedeflerine uymak için gerekli olan yıllık harcamasının sadece üçte birini temsil eden 57 milyar dolarlık yenilenebilir enerji yatırımı yaptı.

Beşinci sıra yer alan Çin’in 2017 yılında yaptığı yatırım 133 milyar dolar. Her ne kadar bu oran ABD’nin iki katına denk gelse de, Çin’deki ihtiyaç 314 milyar dolara ulaşıyor.

Onuncu sırada yer alan Hindistan’da ise, rüzgâr enerjisinde artış kaydedilirken, güneş enerjisindeki büyüme iki kat arttı. Son bir yıl içinde 11 milyar dolarlık yenilenebilir enerji yatırımı yapan Hindistan, enerji sektörü iklim hedeflerinin tutturulması için gerekli olan 160 milyar dolarlık yatırımın sadece küçük bir kısmını gerçekleştirebildi.

Birleşik Krallık uzun vadeli karbonsuzlaştırma stratejisine sahip

Rapora göre sadece birkaç G20 ülkesi enerji sektörünün tamamıyla karbonsuzlaştırılmasına dair strateji uyguluyor. G20 ülkeleri arasında 2050 yılına kadar CO2 emisyonlarını sıfırlama kararı alan çok sayıda ülke var, ancak sadece Birleşik Krallık enerji sisteminin karbonsuzlaştırılmasına dair bağlayıcı ve iddialı bir uzun vadeli planı onaylamış durumda.

Buna rağmen, Birleşik Krallık bile kısa dönemli yenilenebilir enerji hedefleri belirlemiş değil. Kısa dönemli yenilenebilir enerji hedeflerini uygulamaya geçiren ülkeler Brezilya, Fransa ve Almanya ile sınırlı.

Raporun yazarları arasına bulunan Germanwatch sorumlusu Jan Burck’ın da dediği gibi: “Buradaki sorun ülkelerin politikaları kabul edip etmemeleri değil, bunları nasıl uyguladıkları.”

Türkiye statü değişikliği istiyor

Polonya'da devam eden zirvede, Türkiye'nin iklim finansmanı ve emisyon azaltımına daha fazla katkı vermesi beklenen gelişmiş ülkeler listesinden çıkma talebi yeniden gündeme geldi. Uzmanlara göre Türkiye'nin bu talebinin zirvenin gündemine girme şansı çok yüksek değil. Bu arada, Hindistan'ın önde gelen ekonomi gazetesi The Economic Times, Türkiye'nin gelişmiş ülke statüsünden çıkıp, gelişmekte olan ülke statüsüne geçmek istediğine yer verdi. Türkiye'nin bu talebinin nedeni, iklim finansmanından yararlanmak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar