Fransa Türk yatırımcıları bekliyor

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

"2009 yılında 600 yabancı şirket Fransa'ya yatırım yapmaya karar verdi" diyen IFA Başkanı David Appia, Türk şirketlerini de Fransa'da yatırım yapmaya devat ediyor.

Fransız hükümetinin, Fransa'da iş kurmak isteyen yabancı girişimcileri teşvik etme stratejisi çerçevesindeki tüm tanıtım ve koordinasyon faaliyetleri, Fransız Yatırım Ajansı IFA (Invest in France Agency) tarafından yürütülüyor. IFA'nın bu konuda yürüttüğü faaliyetler kapsamındaki hedef ülkelerden biri de Türkiye.

2009 yılında uluslararası doğrudan yatırımlar dünya genelinde yüzde 39 oranında azaldı. Krizin, şirketlerin gelişim projelerini olumsuz etkilediğini kaydeden IFA Başkanı David Appia, Çin ve Hindistan'ın yeni yabancı yatırımcıları çekmeye ve aynı zamanda yurtdışında daha fazla yatırım yapmaya başladıklarını söylüyor. Fransa'nın ise diğer Avrupa ülkelerine kıyasla krize daha iyi dayandığını kaydeden Appia, "2007 yılından bu yana her hafta 12 yabancı yatırımcının tercihi Fransa oldu. 2009 yılında 600 yabancı şirket Fransa'ya yatırım yapmaya karar verdi" diyor.

İstikrar ve şeffaflık ihtiyacı arttı

Appia, krizin yatırımcı beklentilerini değiştirmediğini de söylüyor. "Yatırımcıların önceliği piyasa, altyapı ve işgücü kalitesi olmaya devam ediyor" diyen Appia, bazı yeni unsurların da devreye girdiğini ifade ediyor: "İstikrar ve şeffaflık ihtiyacı arttı. Bu iki unsur yatırımcıların karar sürecini her zamankinden daha fazla etkiliyor."

Fransa hükümetinin krizin başladığı andan itibaren ekonomik faaliyetleri desteklediğini belirten Appia, eğitim, bilimsel ve tekonolojik araştırma, sanayi politikası, dijital ekonomi ve çevre alanlarına 35 milyar Euro destek verileceğini belirtiyor. Havacılık, uzay, otomotiv, demiryolları veya eczacılık sektörü gibi her zaman başarılı olan geleneksel sektörlere yatırımın da çok önem taşıdığını kaydeden Appia, Fransa'nın güçlü olduğu alanlardan birinin de enerji olduğunu söylüyor. Appia şu bilgileri veriyor: "Özellikle nükleer ve hidrolik sektörleri hızla büyüyen sektörler arasında. Bunun yanı sıra, yenilenebilir enerjiler, enerji verimliliği, yeşil teknolojiler, biyoteknoloji ve sağlık da gelecek vadeden sektörlerin başında geliyor. Bu konuda Microsoft, Huawei, Icera ve Novartis gibi çok sayıda şirket Fransa'daki Ar-Ge merkezlerine yatırım yaptı."

Fransa'nın yabancı yatırımcılara sağladığı fırsatlar

. Fransa dünyanın en büyük beşinci ekonomisi. Fransa'da 3 milyon şirket bulunuyor. Dünyanın en iyi 200 şirketi arasında 17 Fransız grubu yer alıyor.  Fortune 500'de 40 Fransız şirketi var. Bugün 22 binden fazla yabancı şirket Fransa'da iş yapıyor. Yabancı yatırımcılar 2008 yılı sonunda CAC 40'da listelenen şirketlerin özsermayesinin yüzde 39.2'sine sahipti. BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı'na (UNCTAD) göre Fransa, 2008 yılında 117.5 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım alarak, ABD'den sonra sonra (316 milyar dolar) bu konuda dünyanın en başarılı ikinci ülkesi oldu.

. Fransa'yı seçen uluslararası yatırımcıların faydalandığı avantajlar arasında verimli ve kalifiye işgücü; üstün nitelikli altyapı ve düşük iş ücretleri yer alıyor. Fransa, saat başına işgücü verimliliği açısından Amerika ve Norveç'ten sonra dünya üçüncüsü.

. Fransa'da 17'si global düzeyde olmak üzere 71 Teknokent bulunuyor. Fransız veya Avrupalı şirketler için geçerli olan mali faydalar ve vergi indirimleri  yabancı şirketler için de uygulanıyor. Tekno-kentler 2006 ve 2008 yılları arasında toplam 2 milyar Euro destek elde etti. 2009 ve 2011 yılları arasında teknokente katılan şirketler, Ar&Ge projelerini tamamlamaları  için, 1.5 milyar Euro destek alacaklar.

Fransız hükümeti teknokentlere aktif bir destek sağlıyor. Fransız Ulusal Araştırma Ajansı (ANR) kamu sektörü laboratuarları ve özel şirketler tarafından ortak olarak üstlenilen araştırma projelerini destekliyor. Fransa'nın Araştırma Vergi İndirimi, Avrupa'daki en iyi Ar-Ge vergi teşviki olarak değerlendiriliyor.

. 2008 yılında 6,867 yeni patent uygulaması ile birlikte Fransa dünyada beşinci, Avrupa'da ise Almanya'dan sonra ikinci sıraya yerleşti. Araştırma için 8 milyar Euro "ulusal bono" tahsis edildi. Yenilikçi şirketleri desteklemek için 1.5 milyar Euro verildi.  Fransa'da şirketlere verilen araştırma vergi kredisinin toplam miktarı 2006'da 81.4 milyar Euro 2009'da 3.6 milyar Euro oldu.

. Fransa, sürdürülebilir kalkınmaya güçlü bir şekilde odaklanıyor ve bu yönde önemli teşvik programları uyguluyor. "Yeşil Yeniden Yapılanma" özellikle altyapı, yeşil teknolojiler, inşaat, taşımacılık, enerji ve atık yönetimi sektörlerini yakından ilgilendiriyor. 2020 yılına kadar 400 milyar Euro'luk kamu-özel sektör yatırımı öngörülüyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar