Fransa, küresel sorunlara ortak çözümler bulmakta iddialı
"Yeni Dünya, Yeni Düşünceler" sloganı kapsamında G20 Dönem Başkanlığını sürdüren Fransa, makroekonomik dengesizlikler, finansal düzenlemeler, hammadde fiyatları ve kalkınma gibi küresel sorunlara çözüm ararken, Türkiye'den olumlu katkılar bekliyor.
Kasım 2010 tarihinde Güney Kore'den G20 dönem başkanlığını devralan Fransa, Ocak 2011'de de G8 başkanlığını üstlendi. Fransa'nın çifte başkanlık yapacağı bir sene boyunca gündemi son derece yoğun olacak. Bunun nedeni, başkanlık ajandasını oluşturan önceliklerin, küresel konuları kapsayan zorlu konular olması.
Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy, G20 dönem başkanlığı nedeni ile 25 Şubat'ta Türkiye'yi ziyaret edecek. İstanbul'da küçük bir grup gazeteci ile bir araya gelen Fransa Başkonsolosu Hervé Margot, Sarkozy'nin Türkiye'yi ziyaret etmesinin nedenini, Türkiye'nin G20 içinde taşıdığı öneme bağlıyor. G20'nin gündemini oluşturan konuların tüm dünyayı yakından ilgilendirdiğini ve küresel sorunlara küresel cevaplar arandığını kaydeden Margot, Fransa'nın Türkiye'nin tecrübelerinden yararlanmak istediğini ve Türkiye'nin G20'ye olumlu katkılarını sürdürmesini beklediklerini söylüyor. Margot, "G20'nin öncelikleri değişti. Örneğin hammadde fiyatlarındaki dalgalanmalar eskiden G8'in büyük ekonomilerini ilgilendirmiyordu, oysa artık tüm dünya ülkelerini ilgilendiriyor. G8, bugün bir tür 'düşünce laboratuarı' oldu. G20 ise, küresel sorunlara küresel cevaplar üretebilmek açısından çok daha önemli bir role sahip. Türkiye gibi G20'nin gelişmekte olan ekonomileri, artık küresel ekonomide ve siyasette çok daha fazla söz sahibi konumdalar. Dolayısıyla bu ağırlıklarını net olarak ortaya koymaları gerekli" diyor.
Fransa Dönem Başkanlığının altı önceliği var. Bunların her biri zorlu ve küresel işbirliği gerektiren konular:
1. Mali düzenlemeleri güçlendirmek, finans sektörüne yönelik kontrollerin uygulanmasını sağlamak; düzenlemelerin yeterince etkin olmasını sağlamak,
2. Uluslararası Para Sistemini reforme etmek, para birimlerindeki dalgalanmalarla mücadele etmek, makroekonomi politikaları arasında işbirliğini artırmak; yükselen dövizlerin uluslararası piyasalarda kullanımını desteklemek
3. Hammadde fiyatlarındaki dalgalanmalara karşı mücadele etmek; tarım ürünleri başta olmak üzere, dünya kalkınmasında ağırlığı olan ve toplumların gıda güvenliğini tehdit eden hammadde fiyatlarındaki aşırı dalgalanmaların azaltılması için ortak çareler bulmak,
4. İstihdam ve sosyal güvenliği desteklemek; küreselleşmenin sosyal boyutunu ortaya çıkarmak; sosyal güvenlik sistemlerinin iyileşmesini, çalışan haklarının korunmasını sağlamak,
5. Dünya yönetimini iyileştirmek; yolsuzlukla mücadele etmek: Mevcut kurumların, dünya genelinde yaşanan değişime uyum sağlaması için çalışmak; G20'nin ekonomik işbirliği kapsamındaki rolünün güçlendirilmesi; Dünya Ticaret Örgütü (WTO), Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası (WB) ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) gibi uluslararası kuruluşların ekonomik, sosyal ve çevresel alandaki faaliyetlerinin uyumunun arttırılması,
6. Kalkınma için çalışmak: Kalkınmaya yönelik en fazla fon ayıran ülkelerin başında gelen Fransa'nın kalkınmaya ayırdığı yıllık bütçe 9 milyar euroya ulaşıyor. Fransa'nın hedefi, en fakir ülkelerde altyapı yatırımlarını gerçekleştirmek ve gıda güvenliğini sağlayacak kaynaklar yaratmak.
Yaratıcı finansman
Fransa'nın dönem başkanlığı önceliklerinden ön plana çıkan konulardan birisi "yaratıcı finansman". Cumhurbaşkanı Sarkozy, ülkelerin ulusal bütçe dengelerini etkilemeden küresel kalkınmaya fon ayırabilmeleri için "sınırötesi finansal işlemler vergisi" olarak tanımladığı yeni bir vergi uygulanmasını gündeme getiriyor. Sarkozy, bu sayede hem sermaye akışlarındaki dengesizliklerin, spekülasyonların engelleneceğini, hem de küresel kalkınma için daha fazla fon toplanabileceğini savunuyor. Fransa benzer bir uygulamayı, AIDS ile mücadele etmek için gerçekleştirdi. Uçak biletlerine uygulanan bir euroluk vergi sayesinde AIDS ile mücadelede önemli fon sağlandı. Bazı Avrupa ülkelerinin yanı sıra, Brezilya gibi ülkelerin de dahil olduğu bu uygulama sayesinde toplanan fon, bugün farklı salgın hastalıklarla mücadelede kullanılıyor.
Bakanlar hammadde fiyatlarını, çalışma şartlarını tartışacak
G20 ülkeleri dünya nüfusunun üçte ikisini oluşturuyor ve dünya ekonomisinin yüzde 85'ini temsil ediyor. Fransa, dönem başkanlığı kapsamında küresel ekonomik krize karşı ortak cevaplar oluşturmayı ve bu kapsamda başlatılmış çalışmaları tamamlamayı hedefliyor.
Fransa dönem başkanlığı sırasında öncelikli konularda tematik toplantılar düzenleyecek. Bunlardan birisi hammadde fiyatları ile ilgili olacak. Haziran 2011'de gerçekleşecek olan toplantıya G20 Tarım Bakanları katılacak.
Önem taşıyan bir diğer toplantı ise Eylül 2011'de. Bu toplantının amacı istihdam piyasalarının iyileştirilmesi. G20 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Banaklarını bir araya getirecek olan bu toplantı G20 ülkelerindeki çalışma şartları, sosyal şartlar, çalışan hakları gibi konularda eşitlik sağlayacak standartları gündeme getirecek.
G20 Başkanı Stiglitz olsaydı…..
Ocak başında Paris'i ziyaret eden Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz, Fransız haber kanalı Challenges.fr'nin "Siz G20 dönem başkanı olsaydınız, öncelikleriniz ne olurdu?" sorusuna şu yanıtı verdi: "Öncelikle küresel bir rezerv sisteminin oluşması için işbirliği kurulması gerekli. İkinci önemli konu ise sınır ötesi sermaye hareketlerinin dengelenmesi. Regülasyonlar tartışılırken, bu konu gündem dışı bırakıldı, oysa küresel istikrarsızlığın en büyük sorumlusu; 1997-98 yıllarında yaşanan krizin nedeni de bu dengesizlikler oldu."