Fosilden çekilen yatırımlar 5 trilyon dolara ulaştı
Fosil yakıt şirketlerinden yatırımları geri çekme kampanyası Eylül 2015’te duyuruldu. Kampanyayı düzenleyen 350.org ile Divest- Invest, Paris İklim Zirvesi ile aynı yıla denk gelen bu tarihte, “Paris için Yatırımını Geri Çek” kampanyasını başlattıklarını açıkladılar. Eylül’den aralıkğa düzenlenen İklim Zirvesi’ne kadar, yani sadece 10 hafta içinde, kampanyaya toplamda 3.4 trilyon dolarlık varlığa sahip 500’den fazla kuruluş katıldı. Bu kuruluşlar, fosil yakıt şirketlerine bundan sonra yatırım yapmayacaklarına ve var olan yatırımlarını durduracaklarına dair taahhüt verdiler. Hatta Zirve’nin ilk günü olan 30 Kasım 2015’te, Bill Gates’in de aralarında bulunduğu birçok yatırımcı milyarlarca dolarlık bir koalisyon kurduklarını ve kaynaklarını temiz enerji konusundaki teknolojik gelişmelere ayıracaklarını açıkladılar.
Bugün geldiğimiz noktada, yani Paris Anlaşması’ndan tam bir yıl sonra, fonları fosil yakıtlardan geri çekme küresel hareketi ikiye katlanmış durumda. Fosil yakıtlardan çekilen yatırımlar tam 5 trilyon dolara ulaştı. 350.org’un hazırladığı yeni Küresel Fosil Yakıtlardan Fonları Geri Çekme ve Temiz Enerji Yatırımı Hareketi Raporu “Fosil yakıtlardan geri çekilme” hareketinin 2016 yılında eşik atladığını ortaya koyuyor.
77 ülkeden 688 kuruluş
Rapor, 77 ülkede 688 kurumun taahhütte bulunduğunu ortaya koyuyor. 350.org Genel Direktörü May Boeve, “Tarihin en sıcak yılı olan 2016’nın son haftalarına girerken, fonları geri çekme hareketinin başarısı inkar edilmez” diyor ve ekliyor: “Şiddeti artan iklim değişikliği etkileri ve Trump yönetimi gibi gerici ve iklim karşıtı hükümetler karşısında, özellikle de yerel seviyede, kurumlarımızın fosil yakıt şirketlerinden kurtulmak için adım atmaları daha da hayati hale geldi.” ABD’de üniversite kampüslerinde bir kampanya olarak başlayan bu hareketin, bugün bir ana akıma, küresel bir harekete dönüşmüş olduğunu söylemek yanlış olmaz. Sadece şirketler değil, üniversitelerden emeklilik fonlarına, sağlık gruplarından kültür kurumlarına kadar her tür kuruluş fonlarını fosil yakıtlardan çektiğini açıklayıp harekete katılabiliyor. New York merkezli Amerikan Doğa Tarihi Müzesi de bunlardan birisi. 650 milyon dolarlık vakıf, kömür, petrol ve doğal gaz gelirini azalttı ve portföy yöneticilerinden iklim riskini hesaplarına katmalarını ve yenilenebilirlere öncelik vermelerini istedi.
Hareketin tüm dünyada bu derece yankı bulması ve 5 trilyon dolarlık bir ana akım harekete dönüşmesi herkesin iklim krizine karşı alınması gereken cesur ve acil tedbirlerin farkında olduğunun bir kanıtı. 350. org Küresel Fonları Geri Çekme Kampanyacısı Yossi Cadan’ın dediği gibi, “Toplumumuz ve kurumlarımız fosil yakıt ekonomisinden hızlı ve adil bir şekilde uzaklaşmamız gerektiğini biliyor.” Bu arada hareketi hızlandırmak ve fosil yakıt sanayinin etkilerine ışık tutmak amacıyla 5-13 Mayıs 2017 tarihleri arasında, dünyanın her bir köşesinde “Fosilsiz bir dünya için fonları geri çekme” eylemleri düzenlenecek.