Forum İstanbul 13. yılında “Gizli Enerjimiz-Kadınlarımız”ı ele alıyor
2001 krizinin karamsar günlerinde Şeref Özgencil, Finans Dünyası Yayın Kurulu (FİDYAK) üyelerini toplantıya çağırıp “Ne yapabiliriz?” sorusunu yöneltmişti. Toplantı sonunda 2023'te Cumhuriyet’in 100. yıl Türkiye’sinin vizyonu üzerine her yıl, ülkenin sorunlarını, yerli yabancı uzmanlarca ele alan Forum İstanbul'un düzenlenmesi kararlaştırılıp, ilk toplantı 2001'de yapıldı. O günden bu yana her yıl bu toplantılar mayıs ayında sürdürüldü. Forum İstanbul'un 13'üncüsü bu yıl 13-14 Mayıs'ta gerçekleşecek. Toplantının başlığı da “Yeni Büyüme Stratejileri ve Kaynakları Gizli Enerjimiz- Kadınlarımız” olacak.
Önceki akşam, Forum İstanbul Başkanı Yavuz Canevi ve Sponsorları TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, Doğuş Holding Kurumsal İletişim görevlisi Deniz Bayer ile FİDYAK yöneticileri ve basın mensuplarının katıldığı bir basın toplantısında, Forum İstanbul'un “Yarının kurulması-Hedef 2023" başlığı altında bu yılki konusu üzerine bilgiler verildi.
Yeni büyüme stratejisinin kaynaklarından söz edilirken Hakan Binbaşgil, “Kadınlarımızın yüzde 30 seviyesinde olan ‘iş yaşamına katılımlarının yüzde 50’lere’ çıkarılmasının öneminden” söz edip, bunun AB ülkelerinde yüzde 50’lerin üzerinde olduğunu rakamlarla ortaya koydu. Türkiye’de bankacılıkta kadın emeğinin yüzde 51 olduğunu belirtip, Akbank’ta bu oranın yüzde 52 olduğunu belirtti. Bankalarında terfilerle ilgili verdiği oranlarda da kadınların daha iyi durumda olduğunu açıkladı. 2013’te işe başlayan Akbanklıların yüzde 53’ünün kadın ve yüzde 96’sının yüksekokul mezunu olduğunu söyleyerek eğitimin öneminin altını çizdi.
TİM Başkanı Büyükekşi, hedef koymanın önemli olduğunu belirterek “Biz 2023 için 500 milyar ihracat hedefini koyduk. Bunun için katma değerin artırılması, Ar-Ge, inovasyon ve markalaşma konuları ortaya çıktı. O nedenle biz inovasyon çıkartması konusunda çok yönlü projeler yürütüyoruz” dedi.
Doğuş Holding’den Deniz Bayar da İşte Esneklik Platformu'nun 2012 yılında Dünya Ekonomik Forumu sırasında ortaya çıktığını belirterek, Türkiye’de Ferit Şahenk ve Güler Sabancı’nın öncülük ettiğini açıkladı. Kadın çalışanların artması için esnek çalışmanın, eğitimin, kreş gibi imkanların öneminin altını çizdi.
Yavuz Canevi ise “2001'de oluşturduğumuz vizyon ile yola çıkarak bu yıl 13’üncüsü gerçekleştireceğimiz Forum İstanbul toplantılarında on üç yılda şunu memnuniyetle gözlemledik: 2001 yılının karanlık günlerinde Türkiye’nin potansiyelinin, günü kurtarmayı düşünmenin aksine, yarına odaklanmayı sağlayacak kadar büyük olduğuna inandık. Sonra da hepimizin paylaştığı ve inandığı 2023 vizyonunu yarattık. İşte bu nedenle Cumhuriyetimizin 100. yıl vizyonu doğru saptanmış ve tanımlanmış vizyondur.
(...)2023 hedefinin yarattığı heyecan ve gururun artarak devam ettiği, ancak bu iddialı hedeflerin yeni bir ivmeye gerek duyduğu, bunun da demokratikleşme ve büyüme stratejisinde derinliğe, niteliğe ve çağdaşlığa ağırlık veren bir yaklaşımı zorunlu kıldığı anlaşılmaktadır” diyerek, 2023’e kadar kalan 9 yılda misyonlarının samimiyetine inanarak çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi.
Forum İstanbul 13 yıldır gelenekselleşen toplantılarıyla yoluna bu yıl da kalkınmada yeni büyümenin kaynaklarını ve kadın emeğini” tartışarak devam edecek...