Formula 1 bitiyor 230 Milyar TL boşa gidiyor

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Formula 1 yarışmalarının patronu (tek söz sahibi) Ecclestone, "Türkiye'de Formula 1 ilgi görmüyor. Yarışlara ara verebiliriz" dedi. (Hürriyet ,20 Ekim 2010,Sayfa 9)

Formula 1'i Türkiye'ye getirmek isteyenlerin çabaları ile ilgili olarak "Aksiyon" dergisinde 15.7.2003 tarihinde yayınlanan Faruk Mercan imzalı yazıdan bazı alıntıları sıralayayım.

Pistin işletilmesi ile yarışların organizasyonu Formula Derneği ve İTO tarafından müştereken yapılacaktı. Ama en zor rolü üstlenmiş olan kişi İTO Başkanı Mehmet Yıldırım"dı. Çünkü hükümetin yapacağı ödemeler, vereceği garantiler, pist alanının belirlenmesi ve ihale sürecinde en büyük kavgayı vermesi beklenen kişi oydu. Bu yüzden pistin yapımını doğrudan o üstlendi.

İTO Başkanı Mehmet Yıldırım"a, F1 pistine devletin verdiği 120 milyon dolarlık desteği eleştiren yazar Güngör Uras"ın yazısı hatırlatıldığında cevabı çok daha sert oldu:

"Ben de onu bizim üniversiteden (İstanbul Ticaret Odası Üniversitesi) çıkardım. Güngör Uras ekonomiyi bilmiyor.

Ben bunlara mıh çakmamış profesör diyorum. Mıh çakmayı, bilir misin? Bunlar hayatlarında bir çivi çakmış mı?" dedi.

Hükümet eleştirilere aldırmadan, Formula yarışlarının Türkiye"ye getirilmesi için adeta kesenin ağzını açtı. Formula"nın dünya organizasyonu olan Formula One Association (FOA) Başkanı Bernie Ecclestone"a yedi yıl boyunca yapılacak toplam 94,5 milyon dolarlık (her yıl 13,5 milyon dolar) ödemeyi üstlenen hükümet, pistin yapımı anlaşmada öngörülen 2005 yılı ağustos ayına yetiştirilmediği takdirde FOA"ya yapılacak 25 milyon dolarlık tazminat için, bu miktardaki teminat mektubunu da verdi. Dahasını, Başbakan Tayyip Erdoğan temel atma törenindeki konuşmasında açıkladı ve "Türk Tanıtma Fonu"ndan Formula 1 için 27 milyon dolar ayırdık. Büyük gelir bekliyoruz" dedi.

Dünyada 1,5 milyar izleyicisi olan yarışların yapıldığı ülkeye yılda ortalama 150 milyon dolar gelir getiren Formula"nın büyüsü, Türkiye"nin dünya çapında tanıtımına ve imajına yapacağı katkı, hükümetin bu kadar "bonkör" davranmasında kuşkusuz etkili oldu

Formulanın Türkiye"ye getirilmesi için Mehmet Karabeyoğlu ile birlikte ön plana çıkan diğer iki isim İTO Başkanı Mehmet Yıldırım ve Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu Başkanı Mümtaz Tahincioğlu'dur.

Projeye hükümet ve kamuoyu desteğini sağlamak amacıyla kurulan Formula Derneği"ndeki isimler ise şunlardır: "Mümtaz Tahincioğlu, Mehmet Karabeyoğlu, Nuri Çolakoğlu, Muhtar Kent, Cem Hakko, İskender Atakan, Yiğit Şardan, Alinur Velidedeoğlu, Özcan Tahincioğlu, Jan Nahum."

Formula organizasyonu ile Türkiye dünya çapında çok büyük bir tanıtım yapma ve imaj oluşturma imkanı elde etmiş olacak. Başbakan Tayyip Erdoğan bu durumu, "Bu büyük gösterinin bir ülkenin imajına, turistik ve kültürel cazibesine yapacağı katkıyı düşünün. Bu korkunç bir PR (halkla ilişkiler, tanıtım) olayıdır" sözleriyle dile getirdi.

Aksiyon dergisinde yayınlanan bu yazıdan sonra, başlangıçtaki tahminleri aşan harcama ile Formula 1 pisti tamamlandı.

İstanbul Formula 1 takvimine 2005'te girdi. Yarışların yapıldığı İstanbul Park pistine 230 milyon dolar harcandı. Ancak daha ilk yarıştan sonra zarar ettiği gerekçesiyle pistin işletmesi yıllık 3 milyon dolar karşılığında, Bernie Ecclestone'a devredildi. Türkiye'nin, yarışın İstanbul'da yapılabilmesi için Ecclestone'a her yıl ödediği miktar ise 13,5 milyon dolar.

Sonuç: İTO Başkanı Mehmet Yıldırım'ın "Güngör Uras ekonomiyi bilmiyor" dedikden sonra söyledikleri "yanına kaldı".

Formula 1'in savunucularına bugün kimse "N'oldu?" diye soramıyor. Olan milletin milyonlarca dolarına oldu.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018