Fonların son dönem hisse seçimleri
Ekim ayı Ortadoğu’daki gelişmelerle birlikte piyasalarda jeopolitik risklerin fiyatlandığı ve buna göre yatırım kararlarının oluşturulduğu bir ay oldu. Özellikle altına olan yönelimin bu dönemde hızlandığını görüyoruz.
Borsa İstanbul tarafında hem genel risk iştahı olarak hem de hisse senedi tercihlerinde jeopolitik risklerin etkilerini izliyoruz. Özellikle havacılık hisselerinin tercih edilme oranının geçtiğimiz aylara oranla azaldığını söylemek mümkün. Diğer tarafta Aselsan’ın fon portföylerinde daha çok tercih edildiğini görüyoruz.
Yeni ayda hisse senedi tercihlerinde öne çıkan bir diğer başlığın da bilanço beklentileri olduğunu belirtelim. Özellikle güçlü bilanço beklentisi olan sektörlerde yoğunlaşmayı fon portföyleri üzerinden analiz edebiliyoruz. Burada bankacılık, banka dışı finans (sigorta, aracı kurum) ve perakendenin öne çıktığını söyleyebiliriz. Hisse bazında incelemeyi detaylandıralım.
Her ay olduğu gibi Tefas’ta işlem göre 50 hisse senedi yoğun fonun ay başında açıklanan önceki sonuna ait dağılımlarını inceleyerek, yatırım yaptığı ve portföyünde en yüksek paya sahip ilk 10 hisseyi analiz ettim. Tabi bunu yaparken bir önemli noktayı belirtmekte fayda var; sırf bu raporlardan yola çıkarak yatırım kararı oluşturmak doğru değil çünkü rapor bir önceki ayın son gününe ait ve güncel hisse dağılımı günlük olarak değişebiliyor.
Yani raporda görünen hisse senetleri ay sonuna kadar aynı oranda fon portföyünde taşınıyor diye bir durum olmayabilir, ancak genel eğilim ve portföy yöneticilerinin tercihleri anlamında bir değerlendirme sunabileceğini söyleyebiliriz. Fon yöneticilerinin tercihlerine genel olarak bakıldığında, Bankacılık, Sigorta, Holding, Savunma ve Demir-Çelik hisseleri yanında döviz kazancı da olan BIST30 endeks hisse senetlerinde yoğunlaşmayı görebiliyoruz.
Rakamsal ifade edersek, 50 fonun 24 adedinde BİM A.Ş. (BIMAS), 17 adedinde KCHOL (Koç Holding) 16’sında Yapı Kredi Bankası (YKBNK) ve Aselsan (ASELS), 15’inde Akbank (AKBNK) ve 14’ünde Turkcell (TCELL) fon portföylerinde en yüksek ağırlığa sahip ilk 10 hisse senedi içinde yer alıyor. Sonrasında İş Bankası (ISCTR), Sabancı Holding (SAHOL), Türk Havayolları (THYAO), Tüpraş (TUPRS), Mavi Giyim (MAVI) ve Ereğli Demir Çelik (EREGL) hisse senetlerini de görmek mümkün. Bir önceki ayla karşılaştırmalı olarak bakmak da değerli, çünkü portföy yöneticileri piyasadaki genel gidişat ve beklentiler çerçevesinde fon dağılımlarını değiştirebiliyor.
Bu açıdan baktığımızda, Eylül-Ekim verilerine göre, Koç Holding, Aselsan, Albaraka ve Türkiye Sigorta hisse senetlerinin fon portföylerinde bir önceki aya göre daha çok ilk sıralarda tercih edildiğini görüyoruz. Özellikle sigorta şirketleri ve yıl sonuna yaklaşılması nedeniyle GYO hisselerinin fon portföylerinde daha fazla yer aldığını görmek mümkün. Bir önceki aya göre fon portföylerinde ilk 10 hisse senedi arasında daha az yer bulan hisse senetlerinde THYAO, PGSUS, SISE, MGROS ve MPARK’ı sayabiliriz.
Fon portföylerindeki değişimler, fonların ne kadar aktif yönetildiğinin de bir göstergesi. Fonlar, piyasadaki gelişme ve beklentilere göre dönemsel değişiklikler yaparken uzun vadeli bakış açısıyla da değer yaratmaya çalışıyor. Bu açıdan özellikle sermaye piyasaları ile yeni tanışan yatırımcılar için fonların önemi büyük. Orta-uzun vade pozisyon almak isteyen yatırımcılar için de tek hisse senedine yatırım tercihi yerine fonlara yönelmesinin daha doğru olacağını düşünüyorum.