FOMC: Yıktın perdeyi,eyledin viran
Hafta boyunca merkez bankalarının açıklamalarını dinledik. Geçen hafta ECB ile ilgili beklentilerimi paylaşmıştım. Gelen açıklamalar beklentilerime paralel oldu. Bu hafta içinde gelen Euro Bölgesi enflasyonu, Fransa ve İspanya büyüme oranları ECB’nin Eylül ayında harekete geçeceğini gösteriyor. Elbette bu karar açıklandığında çoğunluğu görüşü likiditenin artacağı, gelişmekte olan ülkelerin ihya olacağı, konjonktürün de bizim lehimize döndüğü şeklinde olacak. Ekonomiye değil de kısa vadeli olarak sadece finans piyasalarına bakarsanız bu tezlerin doğru olduğuna inanabilirsiniz. Ancak bu görüş FED varlık alımlarını bitirip bilançosunu daraltmaya başladığında da endekslerde büyük bir çöküş bekliyordu. Oysa ekonomi toparlandığı için çöküş bir yana ciddi bir ralli yaşandı. Euro Bölgesi ekonomisi kötüye gidiyor, anlaşmasız bir Brexit bu durumu daha kötü hale getirirken İngiltere’nin de kısa vadede hırpalanmasına neden olacaktır.
Euro Bölgesi krizine doğru ıslık çalarak ilerliyoruz.
ECB’nin ise, enstrümanlarını değiştirse veya miktarları büyütse de, bu gidişatın önüne geçmesi çok zor. Zayıf, çok zayıf bir bankacılık sistemi, sorunlu bir demografi ve Euro adında bir deli gömleği nedeni ile bizi de hem reel hem finansal açıdan etkileyecek bir Euro Bölgesi krizine doğru ıslık çalarak ilerliyoruz.
FOMC toplantısı ise yukarıda bahsettiğim likidite meraklılarını tatmin etmedi. 25 baz puanlık indirim ve bilanço küçültülmesine son verilmesine rağmen Doların sert bir şekilde değerlendiğini değerli metallerin ve hisselerin düştüğünü gördük. Doların kuvvetlenmesinin ana nedeni FED’in stratejisinden ziyade diğer ekonomilerin içinde bulunduğu durum. Bu nedenle FED veya doğrudan ABD hükümeti dolara müdahale etse bile kalıcı bir gerileme yaratması çok zor. Powell’ın faiz indirimini ara bir dönem olarak tanımlaması da elbette likidite meraklılarına fazla yardımcı olmadı. Ve TCMB dahil gelişmekte olan merkez bankaların stratejilerini neden FED gevşemesi üzerine kurmaması gerektiğini bir kez daha hatırlattı. Bu kararın fiyatlamalara etkisini sakin bir gözle değerlendirmek gerekiyor. Son bir ay içinde gelen veriler ABD’nin ılımlı bir büyüme içinde olduğunu gösteriyor. 2018 Kasım , Aralık aylarında konuşulmaya başlanan resesyon ve karlarda düşüş yılın ilk yarısında realize olmadı ve bu yıl içinde de olmayacak gibi görünüyor. Bu nedenle S&P volatil bir şekilde de olsa yükselişini sürdürecek.
FED ikinci indirim için Brexit’in gidişatına göre hareket edebilir
FED ikinci bir indirime gidecekse Eylül değil Ekim ayında Brexit’in gidişatını değerlendirip hareket etmek isteyecektir. Dolar , Çarşamba akşamı da görüldüğü üzere, FED faiz indirse bile değer kazanmaya devam edecek. Euro açısından 1.07 seviyesi kritik ve kırılması kuvvetli bir satışın gelmesi anlamına gelecektir. Kırılır mı sorusundan ziyade ne zaman kırılacağını tartışıyoruz.Öte yandan Altın ve Gümüş gibi değerli metallerde de satış yaşandı. 1365-80 direncinin kırılmasında ana dinamik faiz indirimlerine paralel reel faizlerde de düşüştü. ABD açısından bu sorgulanabilir bir tez olsa da Euro bölgesi ve Asya’da işler kötü gittiği için Altın talebinde bir değişiklik beklemiyorum. 2019 yılında Altın herkesin umduğu büyük 'rally'yi gerçekleştirmeyecektir ancak yönü yukarı.