Fiyat düşüşlerinde alım iştahı güçlü
Almanya’daki koalisyon görüşmeleri başarısızlıkla sonuçlandı. Merkel, masadan kalkan Hür Demokratları ve Sosyal Demokratları önümüzdeki günlerde ikna etmeye çalışır. Bu partileri ikna edemezse, geriye ‘‘azınlık hükümeti’’ ve ‘‘seçim’’ opsiyonları kalıyor. Yeni bir seçim olsa bile, Merkel’in Hristiyan Demokratların adayı olacağının bir garantisi de yok. Azınlık hükümetinin kurulması, 2018’in sonlarında yeni bir seçimi getirebilir.
İslam, göç ve yabancı karşıtı Almanya için Alternatif Partisi eylülde yapılan seçimde büyük bir sürpriz yapmıştı. 2018’de yapılacak olası bir seçim bu partinin oylarını artırabilir. Diğer taraftan, istikrarsızlık yerine Merkel ve Hristiyan Birlik Partisi yeniden tercih edilebilir. Yapılan son anketlerde Merkel blokunda hafif bir kıpırdanma var. Almanya’da siyasi zeminin kaygan olduğu gözleniyor. Bolca senaryo yazılabilir. Koalisyon görüşmelerinin çökmesinin küresel risk alma iştahını düşüreceğine inananlar var. Gerçekten de, Almanya’daki politik iklim İngiltere’nin AB’den çıkış sürecinde (Brexit) yeni bir belirsizlik kaynağı olabilir. Konjonktür nedeniyle, Brexit sürecinde Merkel esnek bir tavır sergileyemez. Alman parlamentosundan onay çıkma şansı düşer. Kısacası Avrupa’da önümüzdeki haftaları sadece Almanya’daki politik durum açısından değerlendirmemek gerekiyor. Tabii son 1-1.5 yılda dünyadaki politik belirsizliklerden ve jeopolitik gelişmelerden riskli finansal varlıkların fazla etkilenmediklerini belirteyim. Küresel yatırımcılar finansal piyasalardaki geri çekilme hareketlerinde alım yaptılar. Ne İngiltere’nin AB’den çıkış referandumu, ne de Trump’ın ABD Başkanı seçilmesi kalıcı etki yarattı. Bu açıdan bakıldığında Almanya seçimleri risk alma iştahını fazla etkilemeyebilir.
Son dönemde dünya piyasalarındaki güvenli limanlara pek ilgi yok. Altın fiyatı haftalardır dar bir bant içinde hareket ediyor. Altın fiyatını etkileyen faktörlerden net sinyaller gelmiyor. Uzun süredir konuşulmayan Euro/İsviçre Frangı (EUR/CHF) paritesi bu hafta son üç yılın zirvesine çıktı. Güvenli liman olarak kabul edilen İsviçre Frangına yönelik para akışının zayıf olması, EUR/CHF paritesindeki yükseliş, global yatırımcılardaki gönül ferahlığını gösteriyor. Volatilite yani oynaklık seviyelerindeki genel zayıflık da yatırımcıların yakın gelecekte piyasalarda bir trend değişikliği beklemediklerinin sinyali olabilir. Dünyanın en önemli borsa endeksi olan S&P 500 endeksinde 2000 seviyesinden ziyade 3000 seviyesi dillendiriliyor. Kripto para Bitcoin’de 10.000 seviyesi hedefleniyor. Bitcoin’in geçen hafta yüzde 29 düştükten sonra bu hafta rekor kırması fiyat düşüşlerinde güçlü bir alım isteğinin olduğunu gösteriyor. Yatırımcılar finansal varlık fiyatlarındaki geri çekilme hareketlerinde fırsat kolluyorlar.
Küresel yatırımcıların dip seviyelerden alım yapma isteğine rağmen, Türk Lirasına (TL) yönelik algı giderek bozuluyor. TCMB’nin son iki haftada attığı adımlar etkisiz kaldı. USD/TL tarihi zirvesini zorluyor. Siyasi ve dış etmenlerin etkisi çok fazladır. Açıkçası benim endişem ekonomik anlamda yapılması gerekenlerin yapılmama olasılığının artmış olmasıdır.