Fitch, kredi notu & beklentiler
YAVUZHAN BAHAR / FİNANSINVEST
Türkiye'nin uzun vadeli döviz cinsinden borçlanma notu, Moody's ve Fitch'in değerlendirmelerine göre "yatırım yapılabilir ülke" seviyesinin sadece bir kademe, S&P'nin değerlendirmesine göre ise iki kademe altında. Adım adım bu unvana yaklaşılırken beklentilerin realize olması finansal piyasalarda da realizasyonunu beraberinde getirebilir.
Kredi notuna dair spekülasyonlar sürerken, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, önümüzdeki hafta (8 Kasım) İstanbul'da "Türkiye'nin Kredi Görünümü" başlıklı bir konferans düzenleyecek. Geçen yıl Kasım ayında Türkiye'nin kredi notu görünümünü "pozitif"ten "durağan"a çeken Fitch, Türkiye'nin kredi notunu ise BB+ seviyesinde tutuyor. Fitch, Ağustos ayı sonunda büyümenin potansiyeline yaklaşması, enflasyonun hedef seviyeye doğru gerilemesi ve cari açığın daha sürdürülebilir seviyelere indirilmesi halinde Türkiye'nin kredi notunu bir basamak yükselterek "BBB-"ye, yani yatırım yapılabilir ülke seviyesine yükseltebileceğini açıklamıştı.
Piyasadaki genel beklenti, Fitch'in aksiyonunun not artırımından ziyade, kredi notu görünümünü pozitife yükseltmek şeklinde olabileceği yönünde. Fitch beklentileri ile gelişmekte olan ülke endekslerinden (MSCI EM) Ekim ayında %10 pozitif ayrışan ve rekor tazeleyen İMKB, sadece görünüm değişikliği açıklanırsa bir miktar baskı altında kalabilir. Ancak not görünümünün artırılması, yumuşak iniş stratejisinin de şu ana kadar iyi sonuçlar verdiğini düşünürsek, gelecek aylarda bir not artırımı yapılması için açık kapı bırakılması anlamına geldiğinden bu konuda süren beklentiler, kısa vadede satın alınmış olsa bile, orta vadede fiyatlamaları olumlu yönde etkilemeye devam edecektir.
Kredi notu konusunda dikkat edilmesi gereken bir başka husus ise zamanlama. Fitch'in Türkiye'nin not görünümünü pozitife çekmesi diğer kuruluşları da tetikleyecek bir adım olabilir. Kredi derecelendirme kuruluşları değerlendirmelerini geleneksel olarak yaklaşık bir yıl arayla yeniliyorlar. Moody's'in Haziran sonunda Türkiye'nin notunu artırıp, görünümünü pozitif olarak koruduğunu düşünürsek, yeni bir incelemeyi 2013'ün ilk yarısında beklemek daha doğru olabilir. S&P tarafında ise arzu edilen seviyenin iki basamak altında yer aldığımızı ve son kararın Mayıs ayında açıklandığını göz önünde bulundurursak S&P cephesinden de kısa vadede beklenti içinde olmamakta fayda var. Fitch'in görünümü pozitife alması halinde, benzer durumdaki ülkelerde olduğu gibi not artırımı asgari dört ay içinde gelebilir.