Fırtına pes etmedi

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Bursa Atatrük Stadı'nda zevkli ve çekişmeli bir maç izleme fırsatı bulduk. Hem İrfan Buz hem de Hami Mandıralı’nun oyun felsefeleri, bir an evvel rakip kaleye gitmek olduğundan iki takım da orta alanda topu gevelemeden, tempolu bir futbol oynamaya çalıştılar. Maç başında Bursaspor’un orta sahasındaki üçlüyü (Bekir, Yasin ve Belluschi) etkin biçimde kullanarak pas trafiğini başarıyla organize etmesi sebebiyle biraz daha etkin gördük. Zaten Bekir’in ayağından gelen golde yeşil-beyazlıların dikine ve hızlı oynayarak göbekten Trabzonspor defansını delmesi etken oldu. Buna mukabil Trabzonspor’un yediği gole kadar yanlış bir strateji uyguladığını düşünüyorum. Genel anlamda bordo-mavili takım da hızlı ve dikine oynamaya çalıştı ancak ilk 20 dakikalık bölümde bunu Olcan, Yusuf ve Henrique’ye uzun top atarak yapmaya çalıştılar. Böylesi bir anlayışta Adrian işlevsizleştiği gibi Bursaspor savunmasının da Yusuf ve Olcan’ı kontrol etmesi kolaylaştı. Oysa Trabzonspor’un görünürdeki en büyük silahı topa sahip olurken; Yusuf, Olcan ve Henrique’nin sürekli olarak farklı alanlara deplase olmaları ve böylelikle rakip savunmaların dengesini bozmaları idi. Hami Mandıralı’nın öğrencileri skorda geriye düştükten sonra tabiri caizse bir öze dönüş yaşadılar ve ileride basarak topa sahip oldular. Oyun kontrolünü ele alınca, Adrian’ın önderliğinde geçmiş haftalarda dikkat çekici bir çıkışa imza atan Trabzonspor geri döndü. Elbette topa önde basmak, hızlı hücum silahlarına sahip Bursaspor karşısında bir riskti ve yeşil-beyazlılar Sestak vasıtasıyla girdikleri önemli pozisyonlardan yararlanamadılar ancak bu bölümde Trabzonspor’un da tehlikeli ataklar geliştirdiğini ve bu akınlardan birinde Henrique ile golü bulduğunu söylemek lazım. Bu noktada altı çizilmesi hatta sorgulanması gereken bir başka konu da sahaya çıkan Trabzonspor kadrosunun yeterliliği.

Sanıyorum Trabzonspor camiası içinden hiç kimse Caner, Mustafa Akbaş, Kadir Keleş ve Zeki Yavru’nun aynı anda sahada olduğu bu on biri “ideal kadro” olarak tanımlamayacaktır. Bu nedenle Bursa deplasmanındaki Trabzonspor’u eleştirirken topa çok sert girmenin hatalı olacağı kanaatindeyim. Nitekim ikinci devrede işler ters gidip Belluschi’nin frikik golüyle öne geçince, bordo-mavili takımın rakibini yarı alanına hapsedecek bir baskı kurmakta zorlandığını gördük. Bursaspor’un gömülmemeyi seçmeden açık oyununa devam etmesinden doğan hızlı akınlar yine Trabzonspor’un bir numaralı hücum planı oldu. Bu akınlardan birinde ceza alanı içindeki Henrique’nin kontrolündeki topa Bursaspor’lu Ethem’in eliyle müdahalesi ise bu sezon sıkça gördüğümüz orta hakem – yardımcı hakem fiyaskosuyla güme gitti. Uzatma anlarında 2-2’lik beraberliği getiren gol, Hami Mandıralı yönetimindeki inatçı ve pes etmeyen Trabzonspor görüntüsünün bir ödülü sayılmalı. Elbette gol sonrasında maçın devam ettiği kısa sürede Onur’un 3 kritik kurtarış birden yapması da masaya yatırılarak. Netice itibariyle bir puanın her iki takımı da mutlu etmediğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Maç sonunda yüzü gülenler futbol izlemek üzere ekranları başına kurulan futbol severler oldular.

Trabzonspor yönetiminin yeni sezona ilişkin planlarını henüz bilmiyoruz ancak transfer döneminde nitelik – nicelik dengesinin kurulmasına yönelik hamleler yapılması şart görünüyor. Bursaspor ise hedeflerinden uzak kaldığı bu sezondan ders çıkararak önceliği taraftarıyla barışmaya vermeli. Açık söylemek gerekirse, camia desteğinden yoksun Bursaspor sıradanlaşıyor.

111-008.jpg

32. HAFTANIN SEYRİ

Karabükspor-Torku Konyaspor
Galibiyeti koruyamadılar - Spor Toto Süper Lig’in 32. haftasında Karabükspor ile Torku Konyaspor karşı karşıya geldi. Büyük bir mücadeleye sahne olan karşılaşmada kazanan çıkmadı ve mücadele 2-2 bitti. Karabükspor’un gollerini 45. dakikada İshak Doğan ve 66. dakikada Ahmet İlhan Özek’ten gelirken; Torku Konyaspor’un gollerini ise 79. dakikada Djalma ve 86. dakikada Gekas kaydetti. Karabükspor Teknik Direktörü Tolunay Kafkas, Torku Konyaspor ile 2-2 berabere kaldıkları maçın hakemi Cüneyt Çakır’ı eleştirerek “Avrupa ve Türkiye’nin en iyi hakemlerinden, laf söylememiz olmaz. Ama Allah onun yolunu açık etsin.” şeklinde konuştu.

Eskişehirspor-Kayserispor 
Kazanarak düştüler -Süper Lig’de 31. hafta mücadelesinde, Eskişehirspor’un Atatürk Stadı’nda konuğu Kayserispor’du. Lige tutunma şansı çok zorlaşan Kayserispor, Eskişehirspor’u deplasmanda 4-1 mağlup etmesine karşın Spor Toto Süper Lig’e veda etti. Kayserispor’a galibiyeti getiren golleri 12. dakikada Sefa Yılmaz, 29. dakikada penaltıdan Pablo Mouche ve 34’de Diego Biseswar ve 88’de Mert Nobre atarken, Eskişehirspor’un golünü 15’te Necati Ateş kaydetti. Ligde bu sonuçla Kayserispor puanını 29 yaparken, Eskişehirspor 40 puanda kaldı. Kayserispor ligde gelecek hafta Torku Konyaspor deplasmanına çıkacak. Eskişehirspor ise Gaziantepspor deplasmanına gidecek.

MP Antalyaspor-Elazığspor
Fişi Batuhan çekti - Spor Toto Süper Lig’in 32. haftasında kümede kalma mücadelesi veren takımlardan Medical Park Antalyaspor ile Elazığspor karşı karşıya geldi. Zorlu mücadelede gülen taraf 2-1’lik skorla Elazığspor oldu. Bu sonucun ardından Medical Park Antalyaspor küme düştü. Ev sahibi Medical Park Antalyaspor, 30. dakikada Laminne Diarra ile maçta 1-0 öne geçti ve ilk yarı bu skorla sona erdi. Konuk ekip Elazığspor, 54 ve 59. dakikada Batuhan Karadeniz’in golleriyle Medical Park Antalyaspor karşısında 2-1’lik galibiyete ulaştı. Spor Toto Süper Lig’de gelecek hafta Elazığspor, Beşiktaş’ı ağırlayacak. Medical Park Antalyaspor ise Gençlerbirliği’ne konuk olacak.

Kayseri Erciyesspor-Gaziantepspor
Traore’den altın gol - Süper Lig’in 32. haftasında Kayseri Erciyesspor ile Gaziantepspor karşı karşıya geldi. Kayseri Kadir Has Stadı’nda oynanan mücadeleyi ev sahibi Erciyesspor 1-0 kazandı. Kayseri Erciyesspor’un tek golünü 86. dakikada Bakaye Traore attı. Karşılaşmada Diakhate 90. dakikada yükselen gerilimin sonunda ikinci sarı kartla oyundan ihraç edildi. Bu skorun ardından her iki takım da 36 puanda buluştular. Kayseri Erciyesspor 33.haftada yine iç sahada Bursaspor’u ağırladıktan sonra, Galatasaray’a konuk olacak. Gaziantepspor ise önce Eskişehirspor’u ağırlayacak, daha sonra Bursaspor deplasmanında puan arayacak.

Galatasaray-Gençlerbirliği 
Aslan geri döndü -Süper Lig 32. haftasında Gençlerbirliği’ni konuk eden Galatasaray, ilk yarısını 2-0 yenik kapattığı maçı 3-2’lik skorla kazanarak sahasında çok önemli bir geri dönüşe imza attı. Gençlerbirliği 6. dakikada Oktay Delibalta ile 1-0 öne geçerken, 12. dakikada Ermin Zec Başkent temsilcisi adına skoru 2-0’a getirdi. Maçın 61. dakikasında Burak Yılmaz önce farkı 1’e indirdi. Bu golden 2 dakika sonra Ahmet Çalık bu kez topuz kendi kalesine gönderince skor 2-2’ye geldi. Temponun düşmesinin ardından maçın 2-2 biteceği düşünülürken, oyuna sonradan giren Umut Bulut, 90+3. dakikada attığı golle takımına hayat verdi ve sarı kırmızılı ekibi 3-2’lik galibiyete taşıdı. Sarı-kırmızılı ekip gelecek hafta deplasmanda Trabzonspor’a konuk olurken, Gençlerbirliği sahasında küme düşen Antalyaspor’u ağırlayacak.

Çaykur Rizespor -Sivasspor 
Yenişemediler - Spor Toto Süper Lig’de 32. hafta maçında kümede kalma mücadelesi veren Çaykur Rizespor ile UEFA Avrupa Ligi bileti almak isteyen Sivasspor karşı karşıya geldi. Yeni Rize Stadı’nda oynanan mücadelede 1-1’lik beraberlikle sona erdi. Maç boyunca her iki takım da geliştirdikleri ataklardan sonuç alamazken, kilit 88’den sonra açıldı. Sivasspor’un golünü 89. dakikada Hakan Arslan kaydetti. Çaykur Rizespor’un golü ise 90+1. dakikada Godfrey Oboabona’dan geldi. Bu beraberliğin ardından Çaykur Rizespor 38, Sivasspor ise 50 puana ulaştı. Spor Toto Süper Lig’de gelecek hafta Çaykur Rizespor, Kasımpaşa’ya konuk olacak. Sivasspor ise Akhisar Belediyespor’u ağırlayacak.

Akhisar Belediyespor-Fenerbahçe, 
Akhisar’ın şakası yok - Süper Lig’in 32. haftasında şampiyon Fenerbahçe, deplasmanda Akhisar Belediyespor ile karşı karşıya geldi. Manisa 19 Mayıs Stadı’nda oynanan mücadeleyi Akhisar 3-1’lik skorla kazandı. Karşılaşmaya oldukça hızlı başlayan Ege temsilcisi, 4. dakikada Bruno ve 14. dakikada Kerim’in golleri ile bir anda 2 farklı üstünlüğü yakaladı. 53. dakikada Mehmet Topal’ın füzesi ile farkı 1’e indiren Fenerbahçe beraberlik golünü bulamayınca, 69. dakikada tekrar sahneye çıkan Bruno maçın skorunu belirledi: 3-1. Bu sonucun ardından Fenerabhçe zirvede, 68 puanda kaldı. Akhisar ise puanını 44 yaptı. 33. haftada sarı-lacivertliler evinde Karabükspor ile karşı karşıya gelirken, Akhisar ise deplasmanda Sivasspor’a konuk olacak.

 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016