Fırtına artık çok yakın

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ [email protected]

Alper Koç / Yatırım Finansman

Küresel hisse senetleri piyasalarında, mal piyasalarında ve tahvil piyasalarında Mayıs ayı başında başlayıp Haziran ayı ortalarına kadar sürmesini beklediğim zirve ve dip süreçleri devam ediyor. Ons Altın  Mayıs başında 1576 USD seviyelerini gördükten sonra 1460 USD seviyesine kadar geri çekildi. Mayıs ortasında 1470 USD seviyesinde başlayan yukarı atağın bir iki hafta içerisinde 1550- 1580 USD aralığında bir yere kadar devam edebilir. Bu atakla Ons Altın'ın göreceği son zirveden başlayacak geri çekilmenin, Ons Altın'da 1999 yılında başlayan yükseliş trendini sonlandıracak düşüşü başlatma ihtimalini oldukça yüksek görüyorum. Brent Petrol'de Nisan ayında 126 USD seviyesinin görülmesiyle, 2009 Mart ayı dibinden beri süren yükselişte çok önemli kalıp ve fiyat hedefine gelindi ve o seviyeden başlayan geri çekilme, orta vadeye yayılacak bir düşüşün sinyallerini üretiyor.  118- 120  USD  aralığına kadar bir tepki çabasından sonra Brent Petrol'de sert bir satış süreci başlayabilir. MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar endeksinde artık yükselişin tükendiğini ve bu endeks içerisinde yer alan Brezilya Bovespa, Hindistan Sensex gibi borsalarda haftalardır yaşanan geri çekilmelerin, önümüzdeki dönemde bu endekste yaşanmasını beklediğim derin bir satış dalgasının öncü sinyalleri olduğunu düşünüyorum. Gelişmekte Olan Piyasalar içerisinde geçtiğimiz haftalarda en zayıf halkalardan biri Türkiye oldu. Mayıs başında IMKB 100 endeksinde 70.000 seviyesinin hemen üzerinden başlayan geri çekilme 61.000 seviyesine kadar devam etti, gösterge tahvil artık % 9 seviyesinden aşağı yönde uzaklaşmak istemiyor.  USD/TL ise birkaç hafta içerisinde 1.50 seviyesinden tekrar 1.60 seviyesine kadar yükseldi ve ısrarla bu seviye etrafında tutunmaya çalışıyor. Kısa süre süre içerisinde yurtiçi piyasalarda yaşanan bu hareketler, önümüzdeki dönemlerde küresel piyasalarda düzeltmeler hızlandığında en çok etkilenecek ülkelerden birinin Türkiye olacağını gösteriyor.

Euro bölgesi içerisinde başta Yunanistan, İspanya, İtalya olmak üzere tüm borsalarda zayıf seyirler Mayıs ayı boyunca devam etti. ABD piyasalarındaki yükselişler de artık tükenme noktasına geldi. DJI ve S&P endekslerinde Haziran'ın ikinci haftası itibariyle fiyat, kalıp ve zaman hedeflerimizin hepsi birden  dolmuş olacak. ABD 30 yıllık tahvilleri, sert yükselişler öncesinde % 4.24 seviyelerine kadar geri çekildi ve güç topluyor. DXY endeksinde ve VIX endeksinde orta vadeli dip oluşumları son aşamalarına geldi.

Özetle küresel piyasalarda ve yurtiçi piyasalarda yıpratıcı dalgaları tetikleyecek bir fırtınanın artık çok yaklaştığını söyleyebiliriz. Fırtına başladığında dalgaların yükselmesiyle oluşabilecek hasarları minimuma indirmek için Mayıs başında dikkat çektiğimiz bu süreç başladıktan sonra 70.000 seviyesinden 61.000 seviyesine kadar geri çekilen IMKB 100'de önümüzdeki dönemde 58.000 seviyesi, USD/TL de 1.60 seviyesi ve gösterge faizde ise % 9- 9.10 aralığı artık her vade için önem taşıyor olacak. Bu seviyelerde kırılmalar yaşanırsa, geçtiğimiz haftalarda iç piyasalarda başlayan düzeltmelerin orta vadeye yayılmasını bekleyeceğiz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017