FinTech sayesinde son 3 yılda 9 milyon kişi sisteme katıldı
Dijital ve mobil teknolojiler, elektronik ve geleneksel ticaret dünyasındaki değer zincirlerini değiştiriyor. Ödeme hizmetleri artık sadece bir tahsilat çözümü olarak değil, satışları arttıran, pazarlamayı kolaylaştıran bir finansal teknoloji çözümü olarak kendini tanımlıyor. Bu yeni nesil çözümler ticareti de temelden değiştiriyor.
Payguru mobil operatörler ile olan entegrasyonu aracılığı ile ‘mobil ödeme’ hizmeti sunan ve banka entegrasyonları ile ‘nakit ödeme ve banka transfer hizmeti’ sağlayan yeni nesil ödeme platformu.
Payguru’nun Kurucu ortaklarından Sezer Özen, 2015 yılında diğer iki ortağı ile birlikte, İtalyanların sahipliğindeki Neomobile firması bünyesinde yer alan Trend Teknoloji ve Proje Geliştirme AŞ’yi satın alıyor ve şirket bugün “Payguru” markası altında üç operatörle ve 10 büyük banka ile yapmış olduğu entegrasyon üzerinden hizmet veriyor.
FinTech, hızlı gelişen ve finans sektörünü yeniden yapılandıran bir sektör. Sektördeki kadın girişimci sayısı oldukça az. Bu nedenle Payguru Kurucu Ortağı Sezer Özen’in deneyimleri sektöre gitmek isteyen genç kadın girişimciler için önemli. Şöyle anlatıyor Özen sektöre yönelik deneyimlerini:
Kayıtdışı ekonomiyle mücadele açısından çok önemli
“FinTechler, bankacılık hizmetlerini kullanmayan kitleyi finansal sektöre katmaları, finansal hizmetler pazarını ekonomiye kayıtlı olacak şekilde büyütmeleri nedeniyle devlet kurumları tarafından desteklenmesi gereken firmalar. FinTech sektörünün gelişimi ülkemizde hizmet rekabetini yaygınlaştırmak, finansal sistemlerin etkinliğini artırmak, kayıt dışı ekonomiyle mücadelede etmek açısında önemli bir güç. Türkiye’de de FinTech sektöründe ortaklık kurma, satın alma, kaynak kullandırma ve yatırım yapma gibi birçok farklı yöntemin yaşanmaya devam edeceği bir dönemdeyiz. Finansal hizmetlerde FinTech kuruluşları geleneksel yapıların hemen sağlayamadığı, müşterinin bağımsız talep ve ihtiyaçlarına göre şekillendirilebilen iş modellerini zamandan ve lokasyondan bağımsız hızlı olarak sunuyor ve kullanıcıların hayatlarını kolaylaştırıyor. Teknolojideki gelişmelerin ve küreselleşmenin etkileriyle tüketicilerin tüketim trendleri ile beklentileri hızlı bir değişim içinde. Bugün yapay zekanın, kripto paraların, blockchain teknolojisinin hem büyük kurumlarda hem gündelik hayatta yer alacağı belirginleşmiş durumda. FinTech sektörünün de daha da etkili bir konuma geleceğini söyleyebiliriz. Özellikle genç ve teknolojik değişimlere çabuk adapte olan bir nüfusa sahip Türkiye’de de, FinTech sektörünün büyümesi hızla devam ediyor olacak.”
Finansal hizmetlere erişemeyen nüfus % 30-40 aralığına geriledi
“Bugün FinTech şirketleri sayesinde finansal hizmetlere temas etmeyen nüfus yüzde 30-40 aralığına kadar geriledi. Sadece son üç yılda çoğu ödeme ve elektronik para kuruluşları sayesinde 9 milyon kişi daha finansal sisteme katıldı. Bankalar önce birlikte çalışmakta zorlandığı FinTech firmalarını, bugün kendilerinin erişemediği kitlelere ulaşan, dijitalleşme süreçlerine destek olan, müşteri taleplerine hızlı cevap verebilen firmalar olarak görmeye başladı. Avrupa’da Ocak 2018’de yürürlüğe giren PSD2 sayesinde açık kaynak bankacılığının önünün açılmasıyla FinTechler ve bankalar arasındaki iş birlikleri artarak devam edecek.”
Finans hizmetleri alanında kadın-erkek çalışan oranı eşit
“FinTech alanında az sayıda olduğunu tahmin ediyorum. Kişiliğin ve değer yargılarının temellerinin oluştuğu aile ile yaşanan dönemde insana dair yapılan ayrımlara davranışsal ve sözel şahit olmazsanız, kadın erkek ayrımının da hayatınızda bir karşılık bulmayacağını düşünüyorum. Ben şanslı olarak bu şekilde yetiştim. Bu sayede iş hayatım boyunca istediğim ve emek verdiğim takdirde yapamayacağımı düşündüğüm bir iş ve iş alanı olmadı. FinTech alanının finansal hizmetlerde teknolojiyle çözümler sunan bir sektör olduğunu düşünecek olursak Türkiye’de finansal hizmetler alanında kadın çalışan sayısı erkeklerle eşit seviyelerde (%51). ‘startups.watch’ verilerine göre de Türkiye'de girişim ekosisteminde kadın girişimcilerin oranı yüzde 15, dünyada ise yüzde 17 seviyelerinde. Kadın girişimcilerin hem ülkemizde hem küresel olarak desteklenmeleri ve ekosistemin içinde daha çok yer almalarının sağlanması gerektiği aşikar. Ülkemizde mühendislik fakültelerinde okuyan kız öğrencilerin oranı yüzde 30 civarında. Teknoloji sektörünün erkek egemen bir yapıda olması, kadınlarda bir önyargı oluşmasına neden oluyor. Kendilerine daha uygun görülen diğer görevlerde yer alıyorlar. Teknoloji alanında erkek egemenliği sürüyor. Diğer taraftan KPMG’nin raporuna göre teknoloji sektöründe çalışan kadınların bulundukları sektörden memnuniyeti ve tercih etme durumunda teknoloji sektöründe yer almak isteklerini belirtme düzeyleri oldukça yüksek. Kadınların yaptıkları her işte özenli, yenilikçi ve azimli olarak çalıştıklarını, gelişime çok açık olduklarını düşünüyorum. Gelişimin ve yeniliğin süreklilik arz ettiği FinTech alanında kadın çalışan sayısının artacağından şüphem yok.”
Toplu taşıma kartları ve SGK ödemeleri
Payguru, kurumların mobil aidat ödemeleri, Passolig kart başvurularının mobil ödemeyle tahsilatı, gündelik çalışanların günden 10 güne kadar SGK ödemelerinin SMS ile yapılması gibi hizmetler veriyor. Örneğin, Kahramanmaraş Belediyesi ve E-Kent ortaklığıyla hayata geçirilen proje kapsamında karayolu ulaşımını kullanan yolculara SMS ile toplu taşıma kartlarına bakiye yükleme imkanı sunuluyor. Maraşlılar, toplu taşıma kartlarında yeterli miktarda para kalmaması durumunda, cep telefonlarından gönderecekleri bir kısa mesajla, Kahramankartlarına bakiye yükleyebiliyor.