Finli Componenta Döktaş'ı gözden çıkardı!

Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Ömer Faruk ÇİFTÇİ BURSA'dan [email protected]

Alanında Türkiye'nin en büyük, Avrupa'nın ikinci büyük döküm fabrikası Componenta Döktaş, finans kurumlarının uhdesinde alıcı bekliyor. Çoğunluk hisseleri borçlu olduğu finans kurumlarında rehin tutulan firma bu yılbaşından itibaren bağlı bulunduğu Componenta Corporation’ın finansal tablolarından da çıkarıldı.

1973 yılında Bursa’nın Orhangazi ilçesinde kurulan Componenta Dökümcülük, 1999 yılında Manisa Alüminyum dökümhanesini de bünyesine kattı. 2006 yılında Koç Holding tarafından 200 milyon dolar karşılığında Finlandiya merkezli Componenta Corporation firmasına satılan Döktaş, bu tarihten sonra ünvanını da Componenta Döktaş AŞ olarak değiştirdi.

Yıllık 110 bin ton üretim ve yüksek teknoloji ile işleme kapasitesine sahip dünyada sayılı tesislerden Componenta Döktaş, yatırım döneminde yakalandığı 2008 küresel ekonomik krizden çıkamadı. İddiaya göre Türkiye’de üretilen ürünler önce İsveç'e oradan diğer ülkelere dağıtım yapıldı. Ancak karşılığında nakit akışı sağlanamadı. 3 vardiya çalışan fabrikalarda üretim hiç durmamasına rağmen satışlardan elde edilen gelirin Bursa veya Manisa fabrikalarına aktarımı konusunda tıkanıklık yaşanınca firma borç sarmalına girdi.

Yaşadığı nakit sorununu kredi yoluyla aşmayla çalışan Componenta Döktaş, İş Bankası, Ziraat, Halk ve Vakıflar Bankası olmak üzere 4 bankadan kredi kullandı. Krediler zamanında ödenememesi üzerine birkaç kez yapılandırıldı. Halka açık olan ve hisseleri Borsa İstanbul’da işlem gören firma, geçtiğimiz yıl Ekim ayında kullandığı kredilerine istinaden garantörlük kapsamında Türk bankalarına rehin verdiği hisse senetlerini satmayı planladığını Borsa İstanbul'a bildirdi. Satış süreci kapsamında da İş Yatırım Menkul Değerler AŞ ile danışmanlık sözleşmesi imzalandığı duyuruldu. Satışa çıkarılan firmaya en ciddi teklif Güriş grubundan geldi. Fakat iki şirket arasındaki görüşmeler olumlu sonuçlanmadı.

Edindiğimiz bilgilere göre firmanın bugün geldiği noktada elinde bulundurduğu yüzde 93,57'lik hissesinin büyük bölümü finans kurumlarında rehin tutuluyor. Bu arada ana hissedar Componenta Corporation Nasdaq’a yaptığı açıklamada kontrol yetkisinin sınırlandığını düşünerek, Componenta Döktaş’ın ve İngiltere'deki bağlı ortaklığının finansal tablolarını 31 Aralık 2016 tarihi itibariyle Componenta Cooperation'ın finansal tablolarında konsolide edilmeyeceğini, finansal tabloların ayrı olarak sınıflandırılacağını duyurdu. Finans kurumlarına terk edilen firmada yabancı ortağı temsilen tek kişinin kaldığı önümüzdeki günlerde onun da ülkesine döneceği konuşuluyor.

Üretimin yüzde 75'ini başta Almanya olmak üzere ABD dahil birçok ülkeye ihraç eden firmanın Bursa fabrikasında 1632, Manisa fabrikasında 911, toplam 2543 çalışanı bunuyor. Yüksek teknolojiye sahip tesislerinde dökümün yüzde 25’ini işleyerek katma değerli hale getiren firma Otomotiv, iş ve tarım makineleri sektörlerine üretim yapıyor. Müşterileri arasında Volvo, Scania, Daimler, Man, Ford Otosan, Türk Traktör, Caterpiller gibi dünyanın önde gelen üreticileri bulunuyor.

Componenta Döktaş’ın üretimi durdurması halinde birçok ana sanayinin üretiminde aksama yaşanacağı belirtiliyor. Componenta Döktaş’ın son bir yıldır firmalara peşin ödeme koşulu ile üretim yaptığı bu şekilde ayakta kaldığı ve çalışanların ücretlerinin ödenebildiği öne sürülüyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar