Fındıkta rekolte tartışması
Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı, "Giresun için yapılan 140 bin tonluk rekolte tahmininin altında benim de imzam vardı. Ama şimdi fındık hasadı başladı. Görüyorum ki rekolte tahminin yüzde 20 altında" diyor.
Halbuki bugüne kadar 2008 yılı için bütün hesaplar toplam 800 bin tonluk bir rekolteye dayandırılıyordu.
Akçakoca'dan arayan bir üretici okuyucumuz ise rekoltenin tahmin edilen rakamın altında olduğunu, buna ek olarak da randımanın yüzde 15 oranında düşük olduğunu belirtiyor.
Akçakoca yöresinde, rekoltenin geçen yıla göre yüzde 15 arttığını fakat yüzde 15 oranındaki verim düşüklüğü nedeniyle, üreticinin geçen yılki kadar fındık alabileceğini söylüyor.
Bu yılki ilk rekolte tahmini 832 bin ton idi. Akçakoca için 292 bin ton, Ordu için 315 bin ton, Giresun için 133 bin ton Trabzon için 91 bin ton üretim tahmini yapılmıştı.
Bu rakamlara göre toplan üretimde Akçakoca'nın payın yüzde 35, Ordu'nun yüzde 38, Giresun'un yüzde 16, Trabzon'un yüzde 11 olması bekleniyordu.
Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı, Karadeniz'de randıman düşüklüğü sorunu olmadığını fakat sık fındık nedeniyle toplanan fındıkta deformasyon görüldüğünü anlatıyor.
Fındık sorunu, fındık fiyatı ve destekleme gündeme geldiğinde en fazla üzerinde durulması gereken fındık üreticisi ile fındık çiftçi ayrımının yapılması zorunluluğu.
Fındık üreticisi tarladan uzakta yaşayanlar fındığı yan gelir kaynağı olarak değerlendirenler.
Fındık çiftçisi tarlasında ve fındık geliri ile yaşayanlar.
Fındıklıkların ortalama büyüklüğünün Trabzon ve Giresun'da 17, Ordu'da 21, Akçakoca'da 23 dönüm olduğu belirtiliyor.
Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı'ya göre, Türkiye'de fındıklıkların ortalama büyüklüğü 22 dönümdür. 22 dönüm fındıklıkta da dönümde ortalama 10 kg kabuklu fındıktan 2 ton kabuklu ürün elde edilir.
Üretici kilogramını 5 YTL'den sattığında eline 10 bin YTL geçer. Gübre ve ilaç gideri dikkate alındığında çiftçiye 5 bin YTL kalır. Tarladan uzak yaşayan üreticiye kalan para da 3 bin 500 YTL dolayında olur.
Görüldüğü gibi, küçük fındıklıklarda aile (fındık tarlası sahibi) başına düşen gelir düşüktür. Bu nedenle üretici fiyatın devamlı artmasını beklemektedir. Ne var ki, üretim alanının genişliği ve çok sayıda üreticinin toplam üretiminin talebi aşması sonucu ortaya kocaman bir "fındık sorunu" çıkmaktadır.