Fındıkta 'Değerli Tarım Uygulamaları'

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Her yıl bu aylarda fındık üreticisinin sorunları gündeme gelir. Fındık konusu gündeme geldiğinde de sadece fındık fiyatı tartışılır.

Fındıkta verim, kalite ve fındığın işlenmesi gibi temel konulara değinilmez.

Bu sütunda fındık konusunda yayınlanan yazımdan sonra Fındık Üreticileri Birliği Başkan Vekili Özer Akbaşlı’dan bir mesaj aldım.

Özer Akbaşlı, “Değerli Tarım Uygulamaları” adı ile fındık veriminin artırılması için yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Özer Akbaşlı şunları söylüyor:

"Değerli Tarım Uygulamaları projesinin amacı gerek iklim değişikliği ve çevresel koşullar, gerek hastalık ve zararlılar nedeniyle risk altında olan Türk fındık tarımına destek olmak, kaliteyi ve verimi arttırarak olumlu katkı sağlamak.

Türk fındık tarımında geniş çapta halen atadan dededen kalan yöntemlerin kullanılması, yaşı yüzyıla yaklaşan fındık ocaklarının düşen verimi, çevresel koşullar ve gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle küllenme gibi artan hastalıklar, bu stratejik tarım ürününün değer kaybına yol açıyor.

Türk fındığının kalitesi de sadece Türk tarımının değil, Türkiye’den fındık ithal eden yabancı alıcıların da meselesi haline geldi.

Hedef, doğru tarım uygulamaları ile fındık üretiminde kalite ve verimi artırmak

Bu amaçla “Değerli Tarım Uygulamaları” olarak yaklaşık 5 yıldan beri çalışmalar yapılıyor.

Türkiye'de fındık üretilen illerden Sakarya, Düzce, Zonguldak, Ordu, Giresun ve Trabzon’da çalışmalar devam ediyor. 1 – 2 ay içinde Samsun’da da çalışmalar başlayacak

Halen 55 ziraat mühendisi ve 20 sosyal çalışma uzmanı 57 Örnek Bahçede Değerli Tarım ve Sosyal uygulamaları bire bir göstermeye çalışıyor. Önümüzdeki ay 10 ziraat mühendisi de Samsun ve civarında göreve başlayacak.

Çiftçilerle iş birliği içinde sürdürülen Değerli Tarım Uygulamalarında;

1) Bitki Besleme ve Gübreleme

2) Budama

3) Damla Sulama

4) Hastalık ve Zararlılarla Mücadele

5) Makinalı Hasat ve Harman

6) Kurutma ve Depolama konularında eğitim veriliyor.

Saha çalışanlarıyla destek sağlanıyor.

Bu uygulamalarda öncelikli hedef kaliteyi arttırmak. Bunu yaparken de tarımın her alanında modern teknikleri kullanmak, makineli tarımı teşvik ederek maliyetleri aşağıya çekmek.

Bugün gelinen noktada, örnek bahçelerde uygulanan teknikler ve makinalı tarım sonucu; maliyetleri aşağı çekerek kaliteli ve karlı fındık üretilebildiğini gösterdi.

Esas olumlu gösterge ise Değerli Tarım Uygulamalarına çiftçilerin ilgisinin her geçen gün artması, uygulamaların bireysel ve kurumsal olarak örnek alınmaya başlanması.

2017 yılı başından beri yaklaşık 40.000 bahçe ziyareti ile yaklaşık 257.000 dekarda üretim yapan 16.900 çiftçiye ulaşıldı.

Ayrıca; 100'e yakın bahçe organizasyonu ile 8.000'e yakın çiftçiye toplu veya bireysel olarak örnek bahçelerdeki modern fındık tarımı teknikleri uygulamalı olarak gösterildi."

Özer Akbaşlı’nın ”Fındık’ta Değerli Tarım Uygulamaları” konusunda verdiği bilgiler bunlar.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018