Fındıkta çözüm tarafların bir araya gelmesinde
Fındıkta 2012 sezonu rekoltesinin son 3 yıla göre yüksek olması nedeniyle fiyatlar gevşedi ve son 3 yıldır 6-7 TL olan fiyatların 4 TL'ye kadar düşmesi, tepki gördü. Son 3 yıldır fındık yine serbest piyasa ekonomisinde alındı, satıldı. Ancak rekolte az olduğundan ve hükümetin destekleme primleriyle fındık fiyatları 6-7 TL arasında gitti geldi. Aslında bu yıl da fındık fiyatları 5 TL'den aşağıya düşmeseydi böyle bir tepki doğmaz, Rekabet Kurumu devreye girmezdi. Hükümetin yapacağı destekleme primleriyle üreticinin eline en az 6.5 TL geçecekti. Rekoltenin son 3 yıla göre yüksek olması bütün dengeleri bozdu.
Fındık üzerinden siyaset yapan kesimler iktidara yüklenmeye başladılar. Bunun sonucunda Rekabet Kurumu'nun devreye sokularak çözüm üretilmeye çalışılması çok yanlış. Bu gerçeği de ortaya koymalıyız.
Açın bakın arşivleri, fındık fiyatları öncelikle ilk düşüşü ne zaman yaşamış... TMO depolarındaki fındığı Nisan ayından önce satmayacağını açıklamasına rağmen 16 Ocak'ta piyasaya zamansız fındık satışları yaparak fındık fiyatlarını ilk düşüşüne neden olan kurum olmuştur. Yani burada şu gerçekci tespiti de yapmamız gerekiyor. Böyle gidersek listenin başına TMO'yu yazmalıyız. Bizim amacımız çözüm üretmekse, hepimiz aynı gemide olduğumuza göre kırmak, dökmek, incitmek, suçlama yapmak yerine bu memleketin ihracatcılarını üzmek yerine, fındığın tüm tarafları bir araya gelmeli. İçişleri Bakanımız Ordulu, Karadeniz Fındık İhracatcı Birlikleri Başkanı Ordulu, Türkiye'nin en büyük işlem hacmini gerçekleştiren Borsa Başkanı Ordulu, Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Ordulu, Türkiye Ziraat Odası Yönetim Kurulu Ordulu ve Giresunlular'dan oluşuyor. Fındığın tüm taraflarını Ankara'da bir daraya getirecek bir toplantı düzenlenmeli. Bu toplantıda herkes eteğindeki taşları döker. Böylece, yarın izi kalacak, hepimizi üzecek gelişmelerden kurtuluruz. Kimsenin fındık üzerinden siyaset yapmasına müsaade etmeden, fındığın taraflarını dinlemek en iyi çözüm olacaktır.
İktidar da tüm kesimler de fındık fiyatlarının çıkmasını istiyor. Unutmayalım ki fındıkta bir dünya gerçeği var; Siz fındığı serbest piyasa ekonomisine bıraktığınız zaman fiyat rekolteye göre düşer ya da çıkar. Fiyatlar arz ve talebe göre değişir. Ama siz TMO'ya veya hükümetin kontrolünde bir FKB yönetimine arz fazlası fındığı alma yetkisi verirseniz, bir fiyat açıklar ve 'Bunun tabanı 5 TL' derseniz, fiyatlar hemen bugün toparlanır. AK Parti İl Başkanı Sayın Hüseyin Akyol'un sunacağı bir raporla sorun, çok acil olarak fındığın merkezinden çözülebilir. Sayın Akyol da bir üretici çocuğu. Çok iyi biliyorum ki çok üzülüyorlar. İktidar, fiyatların çıkmasını istiyor. Fındık sektörünün temsilcileri de... O zaman daha fazla üzüntüler yanşamadan, acilen tüm kesimler bir araya gelmeli. İçişleri Bakanımız acilen tüm kesimleri dinlemeli ve ortak gülümseme sağlanmalı. Yoksa, herkes olaya kendi penceresinden bakarsa, yeni üzüntüler ortaya çıkar. Destekleme primlerinin Ağustos ve eylül aylarında ödenmesi de çok önemlidir. Dilerim fındık sektöründe artık ortak çözümü konuşuruz. Şimdi tüm tarafların böylesi bir toplantıda bir araya getirilmesi için top iktidarda diyelim.