Fındık sektöründe kum saati aşağıya doğru döndü
Fındık sektöründe son 3 yıldır fındık rekoltesi düşük olduğundan fiyatlar yüksek seyrediyor. Açıklanan yeni fınık staretejisi başarılı gibi gözükse de maalesef geride kalan son 3 yıl fındık sektörü temsilcileri ve hükümet tarafından da boşa geçirildi. Bugün fındık rekoltesinin 800 milyon kilo olduğu yerde izlenecek politika ve stareteji hala belli değil. TMO depolarında stokta fındık olmasaydı son 3 yılda çok canlar yanacağı açık bir gerçek. Yine de fındık sektörünün temsilcileri arasında çok büyük huzursuzluklar var.
Ticaret borsaları ile ticaret ve sanayi odalarında sık sık toplanan sektör temsilcileri sorunlarına çözüm arıyorlar. Bu sorunlarla ilgili, bölgedeki iş dünyası örgütlerinin ve ziraat odalarının Tarım Bakanlığı'na ve bölge siyasilerine raporlar sunduğunu çok iyi biliyoruz.
Bugün fındık sektöründe manav kesimi dediğimiz kitle çok dertli. Fabrikalar da ayrı bir sorun yaşıyor.
Fındık ihracatcıları fındığı dünyaya pazarlıyor ama zaman zaman fındık bulamadıkları oluyor.
Fındık sektöründe önemli düzeyde finansman sıkıntısı da yaşanıyor. Yabancı firmaların fındık sektörüne girişinde son 3 yıldır artış var. Bu firmalar ülkemizde fındık entegre sanayi kuruyor, satın alıyorlar.
Güçlü ekonomik yapılarıyla fındık sektöründe taşları yerinden oynatmaya başladılar.
Bugün ziraat odası başkanları ciddi bir fındık politikası olmadığını, sektörde bir arpa boyu yol alınamadığını,üreticinin tedirgin olduğunu ifade ediyor. Borsa başkanları da aynı şekilde sistemsizlikden dert yanıyor ve çözüm üretilmediğini düşünüyor. Fındık ihracatçıları da her dönem suçlu ilan edilmekten dert yanıyor. Neticede fındık da artık arz ve talebe göre fındık fiyatları oluşuyor. Ancak serbest piyasa ekonomisinde fındık fiyatları rekoltenin çok olduğu bir yılda düştüğü zaman izlenecek straretejinin hala ortaya konulmaması da sektörün belli bir kesimini(en çok üreticileri) tedirgin ediyor.
Fındık da 2012 yılı rekoltesinin yüksek olması tüm kesimler tarafından bekleniyor. Fiskobirlik sorunlarını çözmüş değil.TMO sektörden çıktı. Stok müessesesinin olmadığı bir fındık sektöründe yüksek rekolte yaşandığında nasıl bir tablonun ortaya çıkacağının kamuoyu ile paylaşılması gerekiyor. Bu yapılmaz ve akışına bırakılırsa ortaya sıkıntılı tablolar çıkacağı çok açık bir gerçek.
2012 yılı yeni fındık sezonu yaklaşıyor ve rekolte böyle gider, bir aksilik olmaz ise ülke genelinde 700-750 milyon kilo fındık rekoltesi bekleniyor. Bu sektörün dedikodu piyasası değil profosyonel borsası,lisanlı fındık deposu kurulmuş bir piyasa olmasını istiyoruz. İzmir'deki pamuk borsası gibi mesela.
Cumhuriyetin ilanından bugüne kadar hala sorunlarını konuştuğumuz fındık sektöründe üzerine düşen görevi hala yapmayan kesimlere şunu çok açıkça söyleyebilirim; Artık kum saati aşağıya doğru döndü. Siz üzerinize düşeni yapmazsanız, sektörün kendi içinden yükselen sesler bu işi bir şekilde çözecektir.Dilerim bu sorun mecrasında az zararla çözülür.