Filmin adı; 2023, başrolde ise lojistiğin starları

Dr. Hakan ÇINAR
Dr. Hakan ÇINAR SIRADIŞI [email protected]

Semt, Kavacık; yer, Dünya Gazetesi tesisleri. Oyuncuların her birisi star; lojistik sektörünün önde gelen isimleri. Oturduk bir masanın etrafına, ve haydi bakalım hayal gücümüzü kullanalım, Türkiye’nin 2023 yılındaki 500 milyar USD ihracat hedefi gerçekleştirdiğini düşünelim, o gün sektör olarak bizim nerede olacağımızı ve hazır olup olmayacağımızı tartışalım istedik. Bendenizin de yönetmen olduğu bu zevkli sohbete, Perşembe Rotası ekibinin de desteği ile start verdik. İlk olarak konuklarımız arasında yer alan, sektörümüzün çok sevilen isimlerinden Utikad Başkan Yardımcısı ve Balnak Yönetim Kurulu Başkan Vekili Kosta Sandalcı’yı FIATA Yönetim Kurulu Üyesi olarak artık ülkemizi temsil edecek olmasından ötürü tebrik ederek sohbete başladık. Bu sohbette, tüm katılımcıların hem fikir olduğu en önemli nokta, bu hedefe “çok kolay olmasa da” ulaşılacağına olan inançtı. Sohbetimizde öne çıkan ve çarpıcı bulduğum cümlelere aşağıda yer vermek istedim bu yazımda. Sektörümüzde yer alan, almayan herkesin dikkatle okuması gerekliliğini de vurgulamak isterim.

Sohbetimizde ilk sözü alan Sayın Kosta Sandalcı, 2023 hedefine ulaşmanın mümkün olduğunu ancak, bu yönde lojistiğin çok önemli bir faktör olduğuna dikkat edilmesi gerektiğini belirterek belki de hepimizin düşüncelerine tercüman oluyor. Sandalcı, demiryolu bağlantılı depolar ve ardiyelere yönelik yatırımların yapılması gerekliliğini ön plana çıkartıyor. Ayrıca, 2009 sonrasında yapılan 10.Ulaştırma Şurası’nda alınan kararların hayata geçmesinin de önemini vurgularken, intermodal taşımacılığın önemine de dikkat çekmeyi ihmal etmiyor. Bürokratik engellerin ortadan biran önce kalkmasına da işaret eden Sandalcı, gümrüklerdeki sıkıntıların da zaman içerisinde çözüme ulaşmasının önemini vurguluyor.

Değerli meslektaşım Omsan Genel Müdür Yardımcısı Ergün Arıburnu ise, 500 milyar doları biraz iddialı bulduğunu söylemeden edemiyor. Sonrasında ise, böyle bir hedefe sahip olmanın en önemli nokta olduğuna işaret ediyor. Arıburnu, bu hedefin karayolunda 3 kat fazla aracın dolaşması, mevcut liman kapasitemizin 4 kat artması gerektiğini ve elleçlenen yük miktarının ise 5 kat daha fazla olacağına işaret ederek, konuya istatistiksel ve mantıksal bir yaklaşım gösteriyor. Üzerine çalışılmış bu rakamları hepimizin dikkatle değerlendirmesi gerektiğine inancım sonsuz.

Havi Lojistik Genel Müdürü Altan Sekmen, hayaller olmadan bir yere varılamayacağını vurguluyor ki, o da düşüncelerimize tercüman oluyor. Ancak, bu hedefe devletin yalnız başına ulaşılamayacağını ve verimliliği ön plana çıkartmak koşulu ile hep birlikte yakalayabilmemizin ancak mümkün olabileceğine dikkat çekiyor.  Farklı taşıma modlarının eşit şekilde kullanımının önemini vurgulayarak, gıda lojistiği konusunda da ATP konvansiyonuna ülke olarak taraf olmamız gerektiğinin altını çiziyor.

Solmaz Grup Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Asım Barlın, hızını ve heyecanını kesmeyen bir Türkiye’nin bu hedefe kolaylıkla ulaşabileceğini belirtiyor. Yanı sıra bazı sektörlerin seçilerek özel olarak desteklenmesi gerektiğine işaret ediyor ve Dünya’da bu konuda Kore’nin önemli bir örnek teşkil ettiğinin de altını çiziyor. Sayın Barlın, gümrük mevzuatımızın da artık son derece çağdaş bir hal aldığını da özellikle belirtiyor.

Ruhi Engin Özmen (UND Başkanı) en ön plana 2023 hedeflerine ulaşabilmek için devletin ticaretin önünü açması gerekliliğini çıkartıyor. Bürokratik engellerin, gümrüklerdeki ve kapılardaki kaybedilen zamanın sektöre büyük kayıplar yaşattığını vurguluyor. Haksız da değil hani. Başkan, yanı sıra, Ortadoğu’daki değişim rüzgarının ülkemiz için önemli bir şans doğuracağına da işaret ediyor ve ekliyor; “bugün kuzey-güney ticaretinde iki önemli ana aks açılıyor. Bu ana aks açıldığında Türkiye gerçek anlamda köprü konumunda olacak.” Yanı sıra Sayın Başkan, depo ve antrepolarımızın da dünya standartlarına yükselmesi gerekliliğini vurguluyor ve büyük şirketlerin sayısının da artmasının sektörün büyümesindeki rolüne  dikkat çekiyor.

Bir diğer başkan Turgut Erkeskin ise (UTİKAD Başkanı),  bahse konu rakamların ulaşılması çok da kolay olmayan bir hedef olduğuna dikkat çekerek ülkenin topyekün yapılanması gerekliliğinin altını çiziyor. Teknolojinin de iyi kullanılması gerekliliğini vurgulayarak, talep edilen imkanların sektöre sağlanması halinde, sektör olarak bu hedefin altından kalkabileceğimizi vurguluyor. Aynı şekilde Sayın Başkan’da mevzuatlardaki eksikliklerin giderilmesi gerektiğini ve yanı sıra avantajlı koridorların da tespit edilmesi gerekliliğine değiniyor.

Benim içimdeki yangın ise hala sürüyor. 2023 için yapılacak lojistik planlama ve hedeflerinin, yalnızca İhracat senaryosu üzerinden gerçekleştirilmesini eksiklik olarak görüyor, dahili ticaretin de en az aynı oranda önemsenmesi ve lojistiğe ilişkin tüm senaryoların toplam tablo üzerinden yapılması gereğinin altını kalın çizgilerle çizerek, ben de noktayı koyuyorum. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar