Filler tepişir, otlar ezilir!

Uğur CİVELEK
Uğur CİVELEK ARKA PLAN [email protected]

Ekonomik yapı kırılganlaşıp yapısal sorunlar ağırlaştıkça, hesapta olmayan siyasi gelişmelerin gerek geniş kitleler gerekse finansal piyasalar üzerindeki etkisi de büyük oluyor. Yalnızca son on yıl içinde yaşanan bu nitelikteki örneklere bakmak bile içinde bulunduğumuz koşulların ciddiyetini anlamak için yeterli. Örneğin 1998 yılında yaşanan Rusya krizi sonrasında, ABD daha sonra Büyük Ortadoğu Projesi olarak tanımladığı denizaşırı operasyona girişmese bugünkü sosyo-ekonomik koşullar nasıl olurdu? Veya Rusya kriz yerine Batı'dan gelen yardımı kabul ederek küreselcilere teslim olsa daha sonra yaşanacak gelişmeler daha farklı olabilirdi!

Rusya'nın Güney Osetya'nın işgalini bahane ederek Gürcistan'a girmesi de bundan sonra yaşancak gelişmeler ve tarihin akışı açısından önemli olabilir; Kafkaslar'ın arka bahçe olarak kalmasını garantileyecek hamleler birbirini takip edebilir. ABD'nin başını çektiği Batı'nın bunlara tepki vermesi veya vermemesi hem güç dengelerini ve beklentileri farklılaştırır hem de ekonomik ve finansal gelişmeleri etkiler. Artan kırılganlık nedeniyle önceliklerini uzun vadeden kısa vadeye, siyasetten ekonomiye çeviren ABD'nin olası tercih değişikliği veya aynı çizgide devam etmesi zaman içinde herşeyin değişmesi ile sonlanabilir. Bu çok ciddi bir belirsizlik durumudur; zira tercih yüksek düzeyli finansal kırılganlık ve kamuoyu desteğinin yetersizliği nedeniyle mümkün olmaz ise bölgesel ve küresel düzeyde jeopolitik dengeler değişir ve herşeyi etkiler; tercih değişir ise bölgede artan tansiyon ekonomik ve finansal kırılganlığı tırmandırarak çok ciddi kayıpları gündeme getirebilir. Bölgemizde yaşanacak gelişmelerin Türkiye'yi de etkilemesi kaçınılmaz olur.

Gürcistan'da yaşanan gelişmelerin zamanlama açısından tesadüf olduğunu düşünmek ve ciddi bir sıkıntı yaratmadan çözüleceğini düşünmek pek gerçekçi görünmüyor. 11 Eylül 2001 sonrasında ABD'nin duyurduğu yeni strateji, altı ay sonra Rusya tarafından da açıklanmıştı. Önleyici saldırı. Objektif olmak gerekir ise ABD'nin Irak'ta ne yaptığını sorgulamayanların Rusya'yı eleştirme hakkı olabilir mi? Saddam nasıl ABD'nin tuzağına düştü ise, Saakaşvili de aynı şekilde NATO'ya girmenin önündeki engelleri aşmak için acele ederek oyuna geldi, Rusya'nın istediği zamanda aradığı bahaneyi üretti.

Bu saatten sonra Ermenistan veya Irak'taki olası gelişmeler Batı'nın görmek istediği çizgide olabilir mi" Olması için harcanması gereken enerjinin maliyeti ne olur ve başarı şansı var mıdır? Yaşanacak gelişmeler Kafkaslar'da Batı'nın etki alanını daraltacak ise bu durum Türkiye'yi nasıl etkiler ve yabancı sermayenin bakış açısı nasıl değişir? Enerji fiyatları düşmeye ve dolar güçlenmeye devam eder mi? Türkiye, yapısal sorunlarını çözebilir ve cari açığını aşağı çekebilir mi?..

Yukarıdakine benzer soruların sayısını artırmak mümkün, fakat yanıtlar belli değil, zira ortaya çıkacak sonuca göre herşey kısmen veya tamamen değişecek. Filler tepişecek, otlar ezilecek; dış güçlere bağımlı olanlar ot olmaktan kurtulamayacak. Asıl önemlisi bu kadar önemli ve hayati bir gelişmeyi finansal piyasalar hem görmezden gelecek hem de medyanın desteği ile başkalarının görmesini ve bu nedenle beklentilerin bozulmasını engellemeye çalışacak. Başka bir deyişle masal dinlemeye devam edeceğiz...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar