Fikri takip ve değer katma

Rüştü BOZKURT
Rüştü BOZKURT BUZDAĞININ DİBİ [email protected]

Sosyal sorumluluk, insanın kendi işini iyi yapmasıyla başlar. İnsanlar, makamlarına, mevkilerine, varlıklarına bakmaksızın kendine ayna tutmalı, başkalarına değil vicdanlarına hesap verebilmeli.

"Hayatta eli boş dönülmeyen tek yolculuk, insanın içine yaptığı yolculuktur" gerçeğinden yola çıkmalıyız ki bilginin tek başına  yetmediğini, anlama derinliği gerektiğini kavrayalım, daha da önemlisi idrak edebilme düzeyine erişebilelim.

DÜNYA gazetesi inde yayımlanan arşivimde bulabildiğim, ilk yazım 1981 tarihini taşıyor. On yıl kadar aralıklarla yazılarımı sürdürmüşüm. Alp Orçun' un önerisiyle sistemli yazmaya başladığımda bugünleri öngöremezdim; iradeyle birleşen çevre koşulları bizi bugünlere ulaştırdı.

Gazetede sistemli yazmaya başladığımda ilkelerimin neler olduğunu açıkladım. Daha sonra o ilkeleri geliştirdim; aşağıda gölge sadakatı göstermeye çalıştığım ilkeleri bir kez daha paylaşıyorum:

1- Güncel olanla ve görüntüyle ilgili olmayacağım, popüler konulardan uzak duracak, buzdağının dibindeki asıl büyük kütleyle ilgileneceğim.

2 - Eğilimleri ön plana çıkaracak, konjonktürel konulardan elden geldiğince uzak duracağım.

3 - Beş haberi, yorumu ve köşe yazısını okuyup, altıncısını yazmayacak, "med cezir çöpçülüğü" yapmayacak, erişebildiğim kadarıyla birincil kaynaklardan yararlanacağım.

4- "Şeytan ayrıntıda saklıdır" gerçekliğine uyacak, ayrıntı özeni göstereceğim.

5- "Metot o kadar önemsizdir ki sadece esası etkiler" ilkesine uyacak, gözlemlerimi  "saha çalışmalarıyla" pekiştirerek aktaracağım.

6- "Sonuçlardan çok süreçlerle" ilgili olacağım; sonuçları açıklamada kullanılan rakamların hesaplanma yöntemlerinin çerçevesini belirterek yazacağım.

7- Yazdığım bir yazının on yıl sonra bir kitaba konabilecek nitelikler taşımasına özen göstereceğim.

8- Yazılarımda "iç tutarlılık  özeni" yanında "uyarıcı" olmaları için çabalayacağım.

9- İnsanların kim olduklarına değil, ne yaptıklarına ve işlerini ne kadar ciddiye aldıklarına bakacak, herkesin öznel koşullarına saygılı olacağım.

10- Çok çalışarak, popülerlik tuzaklarına yakalanmadan "okuyucunun işini kolaylaştırmaya" özen göstereceğim.

11- "Gerçek  dostu olanların aynalara ihtiyacı yoktur" ilkesinden hareket ederek, "ilkeli eleştirel yaklaşımı" koruyacak ve sürdüreceğim.

12 - "Gerçeklik diye bir şey yoktur;zihni modele göre gerçeklik vardır. Zihni modelin varsayımlarını değiştirirsin, gerçekliğin de değişir" ilkesine uyacak başkaları beni ikna edene kadar kendi gerçekliklerimin peşinde olacağım.

13- "Rollerin mutlakiyeti ilkesini" hep akılda tutacağım, "bulanmadan akmak" için hayatın çeperlerini sonuna kadar zorlayacağım.

14- "Hesap verebilirlik" ilkesine uyacağım, zaman zaman yaptıklarımı sorgulayacağım, sorgulatacağım.

Zaman içinde olgunlaştırdığım ilkelere sadakat göstererek, "fikri takip" ilkesiyle bazı konuların ileriye ve geriye bağlantılarını inatla ve ısrarla izleyip, öne çıkardığım konuları önce başlıklar halinde özetleyeceğim, neler yapabildiğimi daha sonra ayrıntılarıyla yazacağım. Tanıklık etmiş olanlara sunacağım ki aşırı değerlendirilmiş öznel düşüncelerim varsa, bilenlerin uyarıyla ince ayar yapma şansımız olsun.

DÜNYA gazetesinde öncülük ettiğim kadar takipçisi de olduğuma  inandığım konulardan bazıları  şöyle :

1- KOBİ sorunlarınının sürekli izlenmesi, değerlendirilmesi ve rekabetçi yapının geliştirilmesi.

2- Teşvik sistemi: Sektör ve proje-odaklı teşviklere geçilmesi, mekan-oraklı teşviklerin etkili olmadığı.

3- Kaynak kullanımını etkinleştirmek için dinamik envanter seferberliği.

4- Makro çerçeveler kadar mikro ölçekte uygulamaları analiz etmenin önemi.

5- Havza ölçekli düşünme ve talepler ve projeleri ısrarla savunma.

6- Karma OSB' lerdeki gelişmeler ve kalkınmaya etkileri

7- Doğaltaş kaynaklarının değerlendirilmesi

8- Mobilya üretiminin potansiyelleri ve sorunları

9- Orta sınıf gelişmeleri, değer, beklenti ve davranışının etkileri.

10- Orta gelir tuzaklarını aşmanın yol ve yöntemleri.

11- Rakamsal sonuçlar kadar niteliksel gelişme analizlerinin öne çıkarılması.

12- İş yerlerini eğilimlerle yönetmenin önemi

13- Tarım ve hayvancılık yatırımlarında eğilimler ve etkileri,ülke koşullarını sahada araştırarak yatırım yapma, fizibilite çalışmalarının belirleyici rolü.

14- Sanayi Toplum aşamasından Bilgi Toplum aşamasına geçiş sorunları.

15- Analitik yeteneklerin gelecekteki belirleyiciliği.

16- İnovasyon  ve rekabet gücü yaratmadaki önemi.

17- Vasatlık ve gelişmeye yaptığı olumsuz etkiler

18- Endüstri 4.0 aşamasının ülkemiz açısından önemi.

19- İnsan kaynağı 2.0 ve eğitim sistemimizin yeniden tasarlanması.

20- Yeni nesil OSB' lerde  kamunun mekan üreterek, üretim-odaklı mülkiyetle sermayenin işini kolaylaştırması.

21- Kasaba kültürünün kaynak kullanımı ve toplumsal gelişmeye olumsuz etkileri.

22- Aile işletmelerinde kurumsallaşmanın gerek ve yeter şartları.

23- Ortaklıkların uzun ömürlü olmasında "sözleşme kültürününün" etkileri.

24- Topluluktan topluma, inançtan düşüncelere, görgüye dayalı iş yapmaktan analizle iş yapmaya geçiş sürecinin yönetimi.

25- Reform ihtiyaçları ve sürdürülebilir reform metotlarının neler olduğu ve ülkemizdeki reform sapmalarının nedenleri.

İlgi alanımdaki konularda çok sayıda yazıyla düşündüklerimi paylaştım. Yazı belgedir, zamana karşı koyan belgelenin tanıklığında hayatın öz gerçeğine ne kadar uygun düşündüğümüzü nesnel biçimde değerlendirmenin kapılarını açar. Sözlü anlatım ise gevşektir; zaman içinde şark kurnazlarının yolu olan "öyle dememiştim...." kıvırmalarına yol verir.

İnsan doğasında yanılma da unutma da vardır. Yanılma ve  unutmanın mutlak olduğunu bildiğim için Mümtaz Zeytinoğlu' ndan öğrendiğim bir ilkeyi yaşam biçimi haline getirdim: "Bana yanılabilme  özgürlüğümü veriniz; bu hakkımı elimden alırsanız,canlılığımı ve diriliğimi yitiririm."

Aynı yanlışları sürekli tekrarlamama gayreti gösterdim. Elimden geldiği ve güçümün yettiği kadar ince ayarlar yaparak hatadan arınarak ilerlemek istedim.

Gelecekte, aynı gazetede otuz beş yılı aşan zaman kesitinde düşündüklerini yazıyla aktarmış bir yazı adamını sorgulamak isteyenlerin işini kolaylaştırıcı ip uçlarını veren birinci elden belgeler oluşturacağım. Bu yazı da düşündüklerimi hayata taşımanın ilk adımı. Umarım ki beklediğim sonuçlara doğru yol almaya yardımcı olur.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar