Feragat edilmiş

Gültekin KARA
Gültekin KARA OTOSTOP [email protected]

Türkiye’de bazı kişilere hoş gözükmek için verilen demeçler, gerçekten sınırları zorluyor. Geçtiğimiz günlerde benzer bir demeç akaryakıt sektöründen geldi. Sektörün en yeni sivil toplum kuruluşunun lideri, hükümetin, artışları ÖTV’den karşılama yöntemini ile devletin 8.3 milyar liradan feragat ettiğini belirtti. Bu noktada duramayan Başkan, “Bu şekilde hükümet dışarıdan yapılan ataklara karşı, halkı zamlardan korudu” şeklinde de devam etti.

Bu konuyu dün Üstad Ege Cansen, kalemine sarılıp detaylı açıklasa da ben de değinmeden geçemeyeceğim.

Öncelikle, Sayın Başkan’a ufak bir hatırlatma yapalım, devlet bir vergiden feragat edemez, şahıslar ve şirketler daha doğrusu şirket sahipleri alacaklarından feragat edebilir.

Bunun istisnası, devletin kasasının hükümdarın hazinesi sayıldığı monarşilerdir. Padişah kendi gelirinden vazgeçme lüksüne sahiptir ama Türkiye’de böyle bir durum yoktur.

Kanun ile çıkan bütçede, bazı noktalardan indirime gidiliyorsa, diğer noktalarda o vazgeçilen gelir için artış yapılır.

Yani, her şekilde yük vergi verenlerin sırtına yüklenir.

Dolayısıyla hükümetin, spekülatif bir şekilde artan döviz karşısında piyasa istikrarını sağlamak adına attığı bu adım ne kadar doğru ise, başkanın verdiği demeç o kadar popülist ve bazı çevrelere hoş mesaj vermek amacını taşımaktadır.

Nitekim, 2019’da ise akaryakıt ürünlerinden alınacak ÖTV geliri 68.7 milyar lira olarak öngörüldü. Yani yaklaşık 10 milyar liralık bir artış bekleniyor.

Demek ki ya insanlar su yerine mazot içecek, hava yerine LPG soluyacak ve tüketim geometrik bir hızda artacak, devlet az az ama sürümden kazanacak, ya da eşel mobil sisteminden vazgeçilecek.

Gayet sarih olan lakin insanların dile getirmediği, sektörün içindekilerin de çok iyi bildiği ama gizlemeyi tercih ettiğini biz yazalım.

Yerel seçim sonrasında akaryakıta zam gelmesi kaçınılmazdır. O yüzden kimse kimseyi lütfen hatalı yönlendirmesin, dolaylı vergilerle ayakta kalmaya çalışan bir hazineden bahsediyoruz ki aynı hazinenin önümüzdeki dönemde 100 milyar liraya yakın borç ödemesi bulunuyor. Tüm bu borcu ödemek için ÖTV silahına yeniden sarıldığı zaman, bugün 8.3 milyar lira toplanamayan vergiyi savunanların vereceği demeçleri çok merak ediyorum.

Bu demeçlerin içine artık biraz da “zor toplanan vergilerin, tasarrufu artırıcı ve üretimi destekleyici noktalara yönlendirilmesi gerekiyor” cümlelerinin girme zamanı gelmedi mi?

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Hep bana… 18 Mart 2019
Baskınla olmaz 21 Ocak 2019
Rotası olmayan gemi 07 Ocak 2019
Umuda yolculuk 31 Aralık 2018
Otomobile soğan muamelesi 10 Aralık 2018
Nereye koşuyoruz… 12 Kasım 2018
Rica ederim yapmayın 05 Kasım 2018
Kurcalama arabayı 22 Ekim 2018
Çelik bile erir 08 Ekim 2018
Son kale 01 Ekim 2018