Fenerbahçe'nin

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

 

 

Haftanın önemli karşılaşmasında Fenerbahçe sahasında konuk ettiği Gençlerbirliği'ne karşı ilk yarının çok büyük bir bölümünde dişe dokunur bir futbol sergileyemedi. Futbolda bütün bir takımın başarı ya da başarısızlığını bireysel performanslara bağlamak çoğu zaman hatalı bir bakış açısının ürünüdür ama Kadıköy'deki maçın ilk devresi büyük oranda Azofeifa ve Baroni'nin takımları adına yaptıkları veya yapamadıklarıyla ilintiliydi. Gençlerbirliği'nin Kosta Rika'lı yıldızı teknik direktörü Fuat Çapa'nın kendisine verdiği görevi eksiksiz yerine getirirken Baroni top rakipteyken "yakar top", Fenerbahçe hücuma geçince ise "saklambaç" oynamayı seçti. Sahaya yayılış itibariyle her iki takım da 4-2-3-1 gibi bir taktiksel izlenim veriyordu ama Azofeifa aslında orta alanı üçleyip, hücuma çıkışlarda forvet arkasına yaklaşan görüntüsüyle tam da Baroni'nin yapamadıklarını başarıyordu. Hatırlayacaksınız, hafta içinde bu maçı analiz ettiğimiz yazımıza başlık olarak "Fenerbahçe önce kafada kazanmalı" ibaresini uygun görmüştük. Gerçekten de sarı-lacivertli ekibin 40 dakikalık performansı fizik kondisyon probleminden çok mental arazlara işaret ediyordu. Hakem Yunus Yıldırım'ın stadyumda büyük gürültü çıkaran kararlarından sonra az da olsa silkinen Fenerbahçe, Kuyt'ın akıl dolu pasında Sow'un "usta işi" denebilecek vuruşuyla eşitliği sağladı. Yeri gelmişken şunu da belirtelim; Senegalli yıldızın "sakat" yakıştırmasıyla eleştirilmesi, son haftalardaki performansından sonra "Ya bir de sakat olmasaydı?" sorusunu beraberinde getiriyor. "Futbol hayatı bitti" denilen adam yeni başlamış gibi oynuyor da...
İkinci 45 dakikaya Fenerbahçe savunmasını öne çıkarıp risk alarak başlarken, Gençlerbirliği de bu riski kendi adına avantaja çevirecek kompakt bir yapıya büründü. Başkent temsilcisinin her iki kanadında Hurşut ve Jimmy Durmaz'ın varlığı etkili kontrataklar için yeterliydi ancak Fenerbahçe'nin skor avantajını ele geçirdiği dakikadan sonra bu plan doğal olarak aksadı. Karşılaşmanın geneli itibariyle dikkat çeken olgu, Fenerbahçe'nin Mehmet Topal - Raul Meireles ikilisiyle üretkenlikten uzaklaşması. "10 numara gibi" oynayan Baroni de bekleneni veremeyince Aykut Kocaman'ın kulübeden Sezer'i sahaya sürerek oluşturduğu B planı sonuç üzerinde etken faktör oldu. Kısa sürede farka giden sarı-lacivertli ekipte, hücum ve savunma prensiplerinin kolektif biçimde uygulamaya konması son derece önemli idi. İlk yarıda "gözlerimi kaparım vazifemi yaparım" şeklinde tanımlanabilecek anlayış ikinci devrede "ne iş olsa yaparım abi" düşüncesine çevrilince sarı-lacivertli renklere gönül verenlerin bile endişeyle bekledikleri karşılaşma Fenerbahçe açısından karnavala döndü. Fenerbahçe teknik heyeti sanıyorum 3 puan sevincini yaşadıktan sonra iki devredeki iki farklı görüntüye odaklanacaktır. Klasik bir on birden çok rakibe göre bir orta saha kurgusu planlamak masadaki seçenekler arasında. Son olarak kalesinde gördüğü dört gole rağmen Gençlerbirliği'nin yükselen değeri Aykut Demir ile ilgili de fikirlerimizi yazmamız lazım. 24 yaşındaki genç stoper; hamle zamanlaması, fizik gücü ve atletik oyun tarzıyla transfer döneminde ortalığı karıştıracak futbolculardan. Alt yaş gruplarında 27 defa milli formayı giyen başarılı oyuncunun aşama kaydedecek bir transfer yapmak için uygun ivmeyi yakaladığı görülüyor. Bugünden bu futbolcuyla ilgili girişimlerde bulunacak kulüplerin isimleri kulağımıza geliyor ama Aykut için asıl mücadele üst düzey bir takıma gittikten sonra başlayacak. Malum olduğu üzere: "Zirvede kalmak, zirveye çıkmaktan çok daha zor."

[13. HAFTANIN SEYRİ]

 

Üç gol, üç puan
Spor Toto Süper Lig'in 13. haftası, Beşiktaş ile Akhisar Bld. Spor arasında oynanan karşılaşma ile açıldı. İnönü Stadı'nda oynanan mücadeleyi, ev sahibi ekip Beşiktaş 3-1'lik skorla galip tamamladı. Beşiktaş'ın gollerini 3 ve 7. dakikalarda Filip Holosko ile 39. dakikada Hilbert kaydetti. Akhisar'ın tek golü ise 63'te Mustafa Aşan'dan geldi. Siyah-beyazlı ekipte Hugo Almeida maçın 78. dakikasında ikinci sarı karttan kırmızı kart görerek oyun dışı kaldı. Maçın hakemi Halis Özkahya'nın kötü yönetimi zaman zaman tribünlerin gerilmesine yol açtı. Akhisar Belediyespor'u 3-1 mağlup eden Beşiktaş, 22 puana ulaşırken, ligin dibinden kurtulma mücadelesi veren Akhisar Belediyespor bu sonuçla 10 puanda kaldı.

90'da gelen galibiyet
Spor Toto Süper Lig 13. hafta mücadelesinde Mersin İdman Yurdu sahasında Karabükspor'u ağırladı. Karşılaşma Mersin İdman Yurdu'nun 2-1'lik galibiyeti ile sona erdi. Ev sahibi ekibin golleri 56. dakikada Mert Nobre'nin penaltısından, 90. dakikada ise Milan Stepanov'dan geldi. Karabükspor'un golünü ise 62. dakikada İlhan Parlak kaydetti. 55. dakikada Karabüksporlu İshak Doğan, 90.dakikadaki gol sevinci sonrası da Mersin İdman Yurdu'ndan Stepanov kırmızı kart görerek takımlarını eksik bıraktılar. Bu sonuçla Mersin İdman Yurdu ligde puanını 13'e çıkarırken, Karabükspor ise puanını 15 puanda kaldı. 14. haftada Karabükspor Elazığspor'u ağırlarken, Mersin İdman Yurdu ise Antalyaspor deplasmanına gidecek.

Puanlar paylaşıldı
Spor Toto Süper Lig 13. hafta maçında Kasımpaşa ile Orduspor karşı karşıya geldi. Recep Tayyip Erdoğan Stadı'nda oynanan maç 1-1'lik beraberlikle sona erdi. Kasımpaşa'nın golünü 40. dakikada Kalu Uche kaydetti. Orduspor'un golü ise 83. dakikada Roversio Barros'tan geldi. Kasımpaşa'da Uche bu sezon ligde 7. golünü kaydetti. Şota Arveladze yönetiminde sahasında oynadığı üçüncü lig maçında da galibiyete ulaşamayan Kasımpaşa bu beraberlikle puanını 21 yaptı. Orduspor da puanını 18'e yükseltti. Spor Toto Süper Lig'de gelecek hafta Kasımpaşa, Eskişehirspor deplasmanına konuk olacak. Orduspor ise Beşiktaş'ı ağırlayacak.

Bursa'da galip yok
Spor Toto Süper Lig'in 13. haftasında Bursaspor ile Medical Park Antalyaspor karşı karşıya geldi. Bursa Atatürk Stadı'nda oynanan maç 1-1'lik eşitlikle sona erdi. Bursaspor'un golünü 20. dakikada son haftaların formda ismi Ferhat Kiraz kaydetti. Medical Park Antalyaspor'un golü ise 60. dakikada Ismail Aissati'den geldi. Maç boyu karşılıklı gol pozisyonlarının olduğu zorlu karşılaşmada Bursaspor ve Medical Park Antalyaspor yenişemeyince; puanları paylaşmak zorunda kaldılar. Bu beraberliğin ardından Bursaspor puanını 18'e, Medical Park Antalyaspor ise puanını 23'e yükseltti. Gelecek hafta Bursaspor, Akhisar Belediyespor'a konuk olacak. Medical Park Antalyaspor ise Mersin İdman Yurdu'nu ağırlayacak.

İki dakikada kazandılar
Spor Toto Süper Lig'de 13. hafta maçında Gaziantepspor ile İ.B. Belediyespor karşı karşıya geldi. Gaziantepspor'a galibiyeti getiren golleri 56. dakikada Cenk Tosun ve 58. dakikada Ivan Kecojevic kaydetti. Maçın 86. dakikasında ise Cenk Tosun'un penaltı vuruşunda İ.B. Belediyespor kalecisi Eduardo gole izin vermedi. Konuk ekipte Gökhan Süzen 64. dakikada serbest vuruştan attığı golle takımı adına farkı bire indirse de; Bülent Korkmaz'ın talebeleri maçta başka gol bulamadı. Bu galibiyetin ardından ligde üç maç sonra kazanan Gaziantepspor puanını 15'e yükseltti. Dört maçtır kazanamayan İ.B. Belediyespor ise 12 puanda kaldı. 14.haftada Gaziantepspor, Galatasaray'a konuk olacak. İ.B. Belediyespor ise Sivasspor'u ağırlayacak.

Sivasspor çok farklı
Spor Toto Süper Lig'in 13. haftasında Sivasspor ile Kayserispor karşı karşıya geldi. 4 Eylül Stadı'nda oynanan karşılaşmayı Sivasspor 4-2'lik skorla kazanarak üç puana uzanan taraf oldu. Goller 22. dakikada Grosicki, 27. dakikada Erman Kılıç, 38'de Eneramo'dan geldi ve ilk yarı 3-0 Sivasspor üstünlüğü ile sona erdi. İkinci yarının 48. dakikasında Aatif Chahechouhe'nin golüyle ev sahibi ekip dört farklı üstünlüğü yakaladı. 73. dakikada Kayserispor'dan Bobo sahneye çıkarak sarı-kırmızılı ekibi ateşledi. 89'da Cleyton'un serbest vuruştan attığı golün ardından maç sona erdi ve ev sahibi takım sahadan 4-2'lik galibiyetle ayrıldı. Süper Lig'de bir sonraki haftada Sivasspor İ.B. Belediyespor deplasmanına çıkarken, Kayserispor ise Fenerbahçe'yi konuk edecek.

 

cemtop27112012.jpg

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016