Fenerbahçe'den kötü sinyal

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

 

 

Fenerbahçe kesin favori olarak çıktığı Mersin İdman Yurdu karşılaşmasının ilk yarısında şansı ve şanssızlığı bir arada yaşadı. İyi başladığı karşılaşmada Ben Yahia'nın frikiğiyle öne geçen Mersin ekibi sarı-lacivertlilere ufak çaplı bir şok yaşattı. Bu golde topun yeni transfer Raul Meireles'in kafasından sekerek kaleci Volkan için kurtarılması imkânsız bir yere yönelmesi Fenerbahçe açısından şanssızlıktı. Hakem Hüseyin Göçek'in ilk yarıya ilave ettiği 2 dakika içerisinde bulunan beraberlik golü ise Aykut Kocaman'ın öğrencileri için bir anlamda şanstı çünkü ilk 45 dakika Mersin İdman Yurdu'nun galibiyeti ile sona erse ikinci devre sarı-lacivertli takım açısından çok daha zorlaşabilirdi. Meireles'in gelişiyle birlikte Fenerbahçe'de taktik dizilişin değişip değişmeyeceği hafta arasında yanıtı aranan sorulardan belki de en önemlisiydi. Hakemin başlama düdüğüyle birlikte görüldü ki, sarı-lacivertli takımda bu anlamda değişen bir şey yok. Meireles'i Mehmet Topal'ın yanında kullanan Aykut Kocaman, 4-2-3-1 dizilişinden vazgeçmedi. Buna mukabil Nurullah Sağlam takımını cesur denilebilecek bir on bir ile kontrollü bir anlayışta sahaya sürdü. 4-1-4-1 sisteminde sahaya yayılan Mersin ekibinde Ben Yahia, Culio, Yattara, Nobre ve Ivan De Souza kâğıt üzerinde hücum gücünü oluşturdular. "Kâğıt üzerinde" dememizin nedeni her iki kanattaki Ivan ve Yattara'nın neredeyse bekleriyle yapışık ikiz gibi oynamalarından. Culio ve Ben Yahia da mesailerinin büyük bölümünü orta alanda defansif görev üstlenen Hakan Bayraktar'a yardım götürmeye harcadılar. Maç bu şekle dönünce, oluşan defansif kalabalıkta Fenerbahçe'nin organize olması ve top dolaştırması zorlaştı.

İkinci yarıda yapılan değişikliklerden önemli olanı hiç şüphesiz Nurullah Sağlam'ın Yattara'nın yerine NDuka'yı sahaya sürmesiydi. İkinci 45 dakikada risk alacak Fenerbahçe'nin savunması arkasına sarkmayı planlayan Sağlam, aynı zamanda kalesini de çok adamla savunmaya devam edeceğinin sinyallerini veriyordu. Bu anlayışın maç içinde Fenerbahçe'yi epeyce zorladığını gözlemledik. Açıkçası ikinci yarıda oyuna dâhil olan Cristian'ın sıra dışı golü olmasa Fenerbahçe'nin galibiyeti koparması imkânsıza yakındı. Bu noktada Aykut Kocaman'ın Kuyt'ın sakatlanmasından sonra Semih'i değil de Bienvenu'yu tercih etmesi de eleştiri konusu yapılabilir ki, bu eleştirilerde haklılık payı yüksek olacaktır. Maça geneli itibariyle baktığımızda, sarı-lacivertli takımda belirgin bir fizik problem yaşandığını görüyoruz. Henüz ligde dördüncü hafta maçları oynanırken sarı-lacivertli ekibin kora kor mücadelede geri adım atması ve maçı koparacak tempoya çıkmakta zorlanması epey dikkat çekiyor. Mersin İdman Yurdu'nun zaman zaman çok adamla Fenerbahçe yarı sahasına yerleşmesi ve dönen topları toplaması bloklar arasında sağlam bir köprünün -Meireles'in varlığına rağmen- kurulamadığını gösteriyor. Sözü geçmişken, yeni transfer Meireles'i de ilk maçında değerlendirelim. Portekizli yıldız, ilk defa Fenerbahçe formasıyla çıktığı Şükrü Saracoğlu Stadı'nda garanti oynamayı ve çoğunlukla risk almamayı tercih etti. Zaman geçtikçe daha farklı özelliklerini ortaya koyacak ve orta sahada taktik çeşitlilik yaratabilecek anahtar oyuncu olduğunu Aykut Kocaman'a da hissettirecektir. Karşılaşmanın özeti, Fenerbahçe'nin Avrupa Ligi öncesi kötü sinyaller vermesiydi. Sarı-lacivertli takım mevcut görüntüsünden sıyrılmadığı takdirde hem ligi hem de Avrupa'yı bir arada götürmekte çok ama çok zorlanacakmış gibi görünüyor.

cemtop4-18092012.jpg

Kasımpaşa doludizgin
Spor Toto Süper Lig'in 4. haftasının açılış karşılaşmasında Kasımpaşa, Recep Tayyip Erdoğan Stadı'nda Gaziantepspor'u konuk etti. Lacivert-beyazlılar, Gaziantepspor'u Özer, Kalu Uche ve Pablo Pintos'un golleriyle 3-0 yenip üst üste 3. galibiyetini aldı. Kasımpaşa, 50. dakikada Karcemarskas'ın büyük hatası sonrası Özer'in kafa golüyle 1-0 öne geçti. Maçın son anlarına girilirken savunmanın hatasıyla başlayan pozisyonda Kalu Uche son vuruşu yaparak farkı 2'ye çıkardı. Gaziantepspor uzatma bölümünde korner için takım olarak çıkınca, Kasımpaşalı Pablo Pintos tek başına bütün sahayı geçip takımının 3. golünü attı ve maçın skorunu tayin etti. Kasımpaşa bu skorla puanını 9'a yükseltirken, Gaziantepspor 3 puanda kaldı.

Batalla ve Pinto'dan resital
Spor Toto Süper Lig'in 4. haftasında Bursaspor sahasında Kardemir Karabükspor'u konuk etti. Karabükspor İlhan Parlak'ın golüyle öne geçse de, Bursaspor Pinto ve Batalla'nın 2'şer golüyle 4-1 galip geldi. Bursaspor maça etkili başlayan ve topa hâkim olan taraftı ancak Karabükspor etkili geldiği bir pozisyonda İlhan Parlak'ın kafa vuruşuyla 1-0 öne geçti. Gol sonrası baskısını arttıran Bursaspor, 29 ve 70'te Pinto, 45 ve 85'te Battalla'nın golleriyle sahadan farklı galip ayrılmayı bildi. Bursaspor bu galibiyetle puanını 9'a çıkarırken, Karabükspor 1 puan ve son sırada kaldı. Karabük gelecek haftanın açılış maçında sahasında Medical Park Antalyaspor'u konuk edecek. Bursapor ise Sanica Boru Elazığspor deplasmanına gidecek.

Webo'nun adı yetti
Spor Toto Süper Lig'in 4. haftasında İ.B. Belediyespor, deplasmanda Akhisar Belediye ve Gençlik'e konuk oldu. Manisa 19 Mayıs Stadı'nda oynanan karşılaşmayı İ.B. Belediyespor 4-0 kazanarak net bir galibiyetle üç puana ulaştı. Karşılaşmada Belediyespor'a galibiyeti getiren golleri 23. dakikada Holmen ile 57, 66 ve 89. dakikalarda Pierre Webo'dan geldi. Böylelikle İstanbul ekibi, Carlos Carvalhal yönetiminde oynadığı ikinci deplasmandan da galibiyet çıkarmayı başardı. Bu sonucun ardından İ.B. Belediyespor ligde puanını 7'ye yükseltti. Akhisar Belediyespor ise ligde oynanan 4 haftanın ardından 5 puanda kaldı. Bir sonraki hafta Akhisar Belediye, Galatasaray deplasmanına konuk olurken Belediyespor ise sahasında Orduspor'u ağırlayacak.

3 puanı Halil getirdi
Spor Toto Süper Lig'de haftanın en zorlu maçlarından birinde Trabzonspor, Sivasspor'u Halil Altıntop'un ikinci yarıda bulduğu golle 1-0 devirmeyi başardı. Mücadelenin ilk bölümlerinde iki takım da oyunu oturtmakta zorlandılar ve pas hataları dikkatleri çekti. İlk yarı golsüz eşitlikle tamamlandı. Dakikalar 59'u gösterirken ev sahibi ekip taraftarlarının hasreti sona erdi. Yasin'in sağ kanattan yaptığı iyi ortaya mükemmel bir vole vuran Halil Altıntop takımını 1-0 öne geçirdi. Bu şutta Borjan müdahalesini yapsa da topu çıkarmayı başaramadı. Kalan bölümlerde başka gol olmayınca Trabzonspor, bu kritik mücadeleden 1-0'lık sonuçla galip ayrılarak üç puanı hanesine yazdırmış oldu.

Eskişehir'de gol yağmuru
Spor Toto Süper Lig'in 4. haftasında Eskişehirspor ve Gençlerbirliği, Eskişehir Atatürk Stadyumu'nda karşı karşıya geldi. Ediz Bahtiyaroğlu'nun ölümüyle zor günler geçiren Eskişehirspor, Gençlerbirliği'ni 4-2 mağlup etti. Eskişehirspor'un golleri 13. dakika Dede, 44. dakika Kamara, 50. dakikada Necati Ateş ve 53. dakikada Tello'dan geldi. Gençlerbirliği'nin gollerini ise 72. dakikada Özgür, 83. dakikada Dejan Lekic'den kaydetti. Eskişehirspor bu galibiyetle puanını 6'ya yükseltirken, Gençlerbirliği ligdeki ilk mağlubiyetini yaşayarak 5 puanda kaldı. Eskişehirspor gelecek hafta ligde zor günler geçiren Kayserispor'la deplasmanda karşılaşacak. Gençlerbirliği ise Mersin İdmanyurdu deplasmanına gidecek.

cemtop2-18092012.jpg

 

cemtop18092012.jpg

 

cemtop3-18092012.jpg

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016