Fenerbahçe'deki gerilimin sebebi Galatasaray

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com


"Şu anda 2009-2010 sezonu oynanıyor. Üç yıl üst üste şampiyon olarak 2011 yılında formamızdaki yıldız sayısını 5'e çıkartacağız. Şu anda 17 şampiyonluğumuz var. 20'nci şampiyonluğumuz bizim markamıza çok büyük değer katacak Bu sözü söyleyince 'Neye güveniyor?' diyorlar. Hedefsiz yaşam olmaz. İddialı olacaksın. Aykut'a, Daum'a, oyuncularıma güveniyorum. Türkiye'nin en iyi yerli ve yabancı oyuncularının bizde olduğunu düşünüyorum." Aziz YILDIRIM - Şubat 2010

"İnşaat mühendisiyim. Spor sevdalısı, ama daha da fazla Fenerbahçe sevdalısıyım. Betondan da, futboldan da anlamam ondandır. Ama voleyboldan da anlarım, yelkenden de anlarım, basketboldan da anlarım, masa tenisinden de anlarım, yüzmeden de anlarım, kürekten de anlarım, atletizmden de bokstan da anlarım." Aziz YILDIRIM - Temmuz 2011

"İstifa diye bağıranların bunu hangi niyetle yaptıkları çok açık. Kim oldukları da çok açık. Bu hafta içinde gerekiyorsa transferleri de yapar bitiririz. Takımı daha da güçlendiririz. Eksiklikleri gideririz. Eğer bir gün gidilecekse de hep birlikte gideriz." Aziz YILDIRIM - Aralık 2012

"Boşuna kendinizi yormayın, ben ne dersem o olur." Aziz YILDIRIM - Şubat 2013

Yukarıdaki dört demeç Fenerbahçe başkanı Aziz Yıldırım'ın farklı zamanlarda, farklı yerlerde ve farklı konulardaki beyanlarını içeriyor. Elbette bu demeçlere köşemizde yer vermemizin sebebi, Türk futbolseverlerin 29 Mayıs sabahına Aykut Kocaman'ın istifasıyla uyanmış olmaları. Yıldırım'ın üç yıl üst üste şampiyonluk fikrini ortaya attığı röportajdan bu yana epey zaman geçti. Bilindiği gibi bahsi geçen 2009-2010 sezonunu Bursaspor şampiyon olarak kapatırken, 2010-2011 sezonunda Fenerbahçe, 2011-2012 ve 2012-2013 sezonlarında ise Galatasaray ipi önde göğüsleyen takımlar oldular. Bu noktada, mahkemelik olan sezonda Türkiye Futbol Federasyonu tarafından Fenerbahçe'ye tescil edilen şampiyonluğun bugün hala tartışma konusu olduğunu ve rakipleri tarafından sarı-lacivertli kulübe karşı haklı ya da haksız argümanlarla kullanıldığını vurgulamamız gerekir. Yeni seçilen Trabzonspor Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu'nun henüz mazbatasını bile almadan salvolar savurmaya başlaması, konunun direkt tarafı olması hasebiyle anlaşılabilir ancak ya Galatasaray taraftarlarının Trabzonspor maçında açtıkları pankart? Sizce sarı-kırmızılılar o pankartı Trabzonspor camiasıyla kurdukları empatiden dolayı mı açtılar yoksa ezeli rakipleri Fenerbahçe'nin hassas olduğu bir noktayı kaşımak için mi? Bana kalırsa ikinci ihtimalin bu denklemdeki ağırlığıyla ilgili hiç şüphe yok. Görünen tabloda Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın 2011'de takmayı planladığı dördüncü yıldıza Galatasaray çok yakın. Sarı-kırmızılılar bir sezonu daha şampiyonlukla kapatacak olurlarsa, dördüncü yıldızı takmaya hak kazanacaklar. Gerek bu durumun gerekse de Galatasaray'ın iki sezonda kaydettiği aşamanın Fenerbahçe yönetimini ve bu yönetimin tartışmasız tek karar merci Aziz Yıldırım'ı iyiden iyiye baskı altına aldığı görülüyor. Sarı-lacivertli kulübün Alper Potuk'u hatırı sayılır bir ücretle Galatasaray'ın elinden kapması ve akabinde Türkiye Futbol Federasyonu'na yabancı kısıtlanmasıyla ilgili düzenlemenin aynen planlandığı şekilde uygulanması hususunda görüş bildirmesi hiç de sürpriz değil. "Yabancı futbolcu" başlığı altında konuyu "nitelik ve nicelik" ortak paydasında irdeleyecek olursanız, Galatasaray'ın içine düşebileceği olası açmaz hemen gözünüze çarpacaktır. Altıdan fazla sayıda nitelikli yabancıyı bir arada barındırabilecek imkânlara sahip Galatasaray'ın yabancı kısıtlamasına takılması demek, yeni sezonda on iki kaliteli yerliyi her maçın esame listesine yazma zorunluluğu anlamına geliyor. Bu gelişme, zeminin Aziz Yıldırım'ın hayli başarılı ve tecrübeli olduğu yurt içi transfer piyasasına kaymasına sebep olacaktır. Yıldırım'ın geçmişte Mehmet Topuz'u cipinin terkisine attığı gibi tesislere götürdüğüne şahidiz.
Peki, tüm bunları neden yazdık? Aykut Kocaman'ın istifasından sonra kulislere düşen bilgi, Kocaman ve Yıldırım arasında konusu transfer olan bir tartışmanın yaşandığı ve Aykut Kocaman'ı istifaya götüren sürecin böyle başladığı yönünde. Taraftarına "Ben ne dersem o olur" çıkışını yapan ve "futboldan anlama" konusunda iddialı olan bir başkanın, gelinen noktada "Gidilecekse hep birlikte gideriz" sözünü unutmasında daha doğal bir şey yok. Aziz Yıldırım gayet iyi biliyor ki, Galatasaray bir şampiyonluk daha alacak ve Süper Lig'deki üstünlüğünü bir hegemonyaya dönüştürecek olursa, tüm "tek adamlık" vasıflarına rağmen üzerindeki baskı dayanılmaz boyutlara ulaşabilir. "İki yıl daha buradayım" demesinin üzerinden bir ay dahi geçmemişken, Aziz Yıldırım'ın izlediği agresif transfer politikasının ve bu politikada Aykut Kocaman'ın "safra" görülerek atılmasının asıl sebebi Galatasaray ile yaşanan ezeli rekabetin son iki yılında saklı.

Dünya liglerinden haberler

- Real Madrid'in Tottenham'lı oyuncu Gareth Bale ile ilgilenmesi hakkında konuşan Galli oyuncunun menajeri Jonathan Barnett, Bale'in Madrid temsilcisinin teklifini dinlemeye hazır olduğunu söyledi. Marca TV'ye verdiği demeçte Jonathan Barnett, "Eğer Florentino Perez, Gareth Bale ile ilgilenirse, bundan çok büyük bir mutluluk duyarız ve onları dinlemek isteriz." şeklinde konuştu.
- Barcelona, yıldız oyuncusu Gerard Deulofeu'yu önümüzdeki sezon için kiralamayı planlıyor. La Masia'nın yetiştirdiği en önemli yeteneklerden biri olarak gösterilen 19 yaşındaki oyuncunun gelecek sezon bir başka kulübe gönderilip, tecrübe kazanması amaçlanıyor. Gerard Deulofeu, geçtiğimiz yaz düzenlenen U19 Avrupa Şampiyonası'nın en iyi oyuncusu seçilmişti.
- Real Madrid'de gelecek sezon yer alması beklenmeyen oyunculardan biri olan Gonzalo Higuain, Juventus'a çok yakın. Konu ile ilgili açıklama yapan FIFA menajeri Ernesto Bronzetti, Higuain'in Juventus'a gitme ihtimalinin %70 olduğunu söyledi. Yıldız futbolcunun transferinin Haziran başında netleşmesi bekleniyor.
- Ajax Sportif Direktörü Marc Overmars, Christian Eriksen için şu ana kadar Borussia Dortmund'dan herhangi bir teklif almadıklarını söyledi. Hollanda medyasında geçtiğimiz günlerde Dortmund'un Eriksen için Ajax'a 12 milyon euroluk teklif yaptığı iddia edilmişti. Liverpool ve Tottenham ile de adı anılan 21 yaşındaki yıldız futbolcunun Ajax ile olan sözleşmesi 2014 yılında sona eriyor.
- Fransa 1. Ligi'ne çıkan AS Monaco bir transfer hamlesi daha yaparak defansını Real Madrid'in Portekizli stoperi Ricardo Carvalho ile güçlendirdi. Monaco kulübü resmi sitesinden yaptığı açıklamada, son 3 sezondur Real Madrid'de forma giyen 35 yaşındaki başarılı defans oyuncusu Ricardo Carvalho'yu bonservis bedeli ödemeden kadrolarına kattığını açıkladı.
- Rafael Van der Vaart, aşil tendonundan yaşadığı sakatlık nedeniyle Hollanda Milli Takımı'nın Asya Turu kadrosundan çıkartıldı. Van Gaal tarafından Endonezya ve Çin ile oynanacak hazırlık maçlarının kadrosuna davet edilen Hamburg'un oyun kurucusu, sakatlığından dolayı Asya'ya götürülmeyecek. Hollanda Futbol Federasyonu KNVB de yaptığı açıklamayla Van der Vaart'ın kadrodan çıkartıldığını doğruladı.

Türkiye liglerinden haberler

- Spor Toto Süper Lig ekiplerinden Gençlerbirliği, sözleşmesi sona eren takım kaptanı Cem Can ile yollarını ayırma kararı aldı. Gençlerbirliği Genel Menajeri Cem Onuk yaptığı açıklamada sözleşmesi sona eren takım kaptanı Cem Can'la da yol ayrımına geldiklerini dile getirdi. Onuk, "Süreç tıkanmış durumda. Cem Can, önümüzdeki sezon aramızda olmayacak gibi görünüyor" diye konuştu.
- Trabzonspor Kulübü'nün Yıldız Holding ile 3 sezonluk reklam sözleşmesi imzaladığı bildirildi. Trabzonspor Sportif Yatırım ve Futbol İşletmeciliği Ticaret AŞ'den Kamuyu Aydınlatma Platformu'na gönderilen açıklamada, "Şirketimiz ile Yıldız Holding AŞ arasında, 2013-2014 sezonundan itibaren geçerli olmak üzere 3 futbol sezonu için (2015-2016 sezon sonuna kadar) toplam 1 milyon 620 bin lira +KDV bedelli reklam sözleşmesi yapılmıştır" ifadelerine yer verildi.
- Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), 11 Ağustos Pazar günü Fenerbahçe ile Galatasaray arasında oynanacak Süper Kupa maçının Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yapılması için Azerbaycan Futbol Federasyonu'na mektup gönderdi. Azerbaycan Futbol Federasyonu, başvuruyla ilgili kararını önümüzdeki günlerde açıklayacak.
- Bursaspor'un alt yapısından yetişen ve kısa sürede yıldızı parlayan Serdar Aziz özel açıklamalarda bulundu. Ayrılıp ayrılmayacağı konusundaki söylentilere Serdar Aziz son noktayı koydu. Transfer dedikodularıyla ilgili konuşan genç savunma oyuncusu, "Hiç bir yere gitmiyorum" dedi. Genç futbolcunun ismi son günlerde Galatasaray ile anılmaya başlamıştı.
- Çaykur Rizespor, teknik direktör Rıza Çalımbay ile anlaşma sağladı. Çaykur Rizespor'da daha önce 2 kez görev yapan teknik adam yeşil mavili kulüple 1 yıllık sözleşme imzaladı. Çalımbay, ilk olarak 2004-2005, ardından da 2007-2008 sezonunda Çaykur Rizespor'u çalıştırmış, ilk yarı sonunda Beşiktaş'a gitmişti.
- Fenerbahçe Kulübü, Volkan Demirel, Selçuk Şahin ve Mehmet Topuz'un ardından bir futbolcusuyla daha sözleşme yeniledi. Sarı-lacivertli kulüp, genç futbolcularından Recep Niyaz ile sözleşme imzaladı. Fenerbahçe ile yeniden anlaşan Recep Niyaz, "Fenerbahçe ile 3 yıllık sözleşme yeniledim, insanın evi gibisi yok tabiri tamda buna göre. İnşallah hayırlı olur" dedi.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016