Fenerbahçe önce kafada kazanmalı

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

 

Geçtiğimiz haftayı çalkantılarla geçiren Fenerbahçe, Eskişehir'de cereyan eden hakem hatalarının ardından sıkıntılı bir süreç yaşamış ve akabinde Marsilya deplasmanında ciddi bir sınava çıkmıştı. Evindeki Gençlerbirliği karşılaşmasıyla yeniden lige dönüş yapacak sarı-lacivertli ekipte, motivasyon ve odaklanma konusunda bir takım arazlar yaşanabileceği bugünden iddia edilebilir. Önceki haftalarda yoğun maç programından etkilenebileceğini düşündüğümüz Fenerbahçe, rejenerasyon konusunda sıkıntı yaşamamış ve lige dönüşlerinde 90 dakika maçın içinde kalmayı başarabilmişti. Muhtemelen hafta sonunda da sarı-lacivertli takımın herhangi bir şekilde fiziksel erozyona uğramayacağı kabulü yapılabilir. Bu da demek oluyor ki, Fenerbahçe sahasındaki bu mücadelede mental anlamda sıkıntı yaşamazsa maçın favorisi ve doğal olarak 3 puana yakın olan taraf. Her ne kadar Gençlerbirliği "ligin derli toplu takımlarından biri" şeklinde nitelendirilse de başkent temsilcisinin zaman zaman deplasman maçlarında oyunun direksiyonuna geçmekte ciddi sıkıntılar yaşadığı görülüyor. Bununla birlikte maç içinde pasifize edilse de kırmızı-siyahlıların "kazanamıyorsan kaybetme" felsefesinden ödün vermeden mücadele etmeleri bugüne kadar oynadıkları 6 deplasman maçında yalnızca 1 kez kaybetmelerini (Eskişehirspor'a 4-2) sağladı. Dış saha maçlarının üçünü berabere bitiren (Akhisar Bld. Spor, Mersin İ.Y., Karabükspor) Gençlerbirliği, İ.B. Belediyespor ve Gaziantepspor'u ise dış sahada yenmeyi başarmıştı. Bu tablonun bize verdiği ipucu, Gençlerbirliği'nin kademeli ve katı savunma yapan ekiplere karşı rakip yarı sahaya yerleşme ve olgun atak geliştirme konusunda sıkıntılar yaşıyor olması. Fenerbahçe'nin bu tip bir savunma takımı olduğu söylenemez ancak sarı-lacivertli ekibin bilhassa Mehmet Topal, Meireles, Baroni üçlüsünün birlikte görev aldığı maçlarda defansif kalitesini yukarılara taşıdığı da bir gerçek. Bu durumun en son ve net örneğini 10 kişiyle yapılan Eskişehir direnişinde gördük. Sarı-lacivertli takımda Sow'un sahip olduğu form grafiği de Gençlerbirliği engelinin aşılmasını kolaylaştırabilecek bir başka veri. İç sahada 11 gol atıp kalesinde 5 gol gören sarı-lacivertli takımın Antalyaspor'a kaybedip, Trabzonspor ile de berabere kaldığını hatırlıyoruz. Bu hatırlatma bize Gençlerbirliği'nin puan almak istiyorsa hızlı hücumlarda Hurşut Meriç ve Jimmy Durmaz'ı etkili biçimde kullanması gerektiğini gösteriyor. Elbette bu noktada Fenerbahçe için takım savunmasının önemini deÖ
Takımların son durumları irdelediğimizde Fenerbahçe'nin herhangi bir rotasyona gitmemesi halinde (Caner Erkin dışında) ideale yakın bir kadro ile maça çıkması bekleniyor. Teknik heyet ile arasında soğuk rüzgârlar esen Bienvenu bu maçta da ilk 18'e alınmayacak olursa kimse şaşırmasın. Başkent temsilcisinde ameliyat olan Serkan Kurtuluş ile tedavisine devam etmek maksadıyla ülkesine giden Radoslav Petrovic maçta forma giyemeyecekler. Ayrıca sakatlıkları süren Ekigho, Cem Can ve Ferhat Çapa'nın da oynamaları beklenmiyor. Kırmızı-siyahlı ekibin en etkili oyuncuları olarak Hurşut Meriç, Randall Azofeifa ve Ermic Zec ön plana çıkan isimler. Fenerbahçe'de ise Moussa Sow, Dirk Kuyt ve Cristian Baroni neticeye en fazla tesir eden futbolcular oldular. Görüldüğü gibi orta saha hâkimiyetini ele geçiren takımın 3 puana daha kolay uzanabileceği bir maç bizleri bekliyor. Fenerbahçe'nin motivasyon sorunları yaşamadığı takdirde maçtan galibiyetle ayrılabileceğini düşünüyorum.

[ 13. haftaya bakış]

 

Beşiktaş - Akhisar Bld. Spor   
Son haftalarda ofansif başarısıyla hem bol gol bulan hem de seyir zevki veren Beşiktaş'ı bu kez farklı bir sınav bekliyor. Katı savunma anlayışı ve kontratağa dayalı hücumlarıyla dikkat çeken Akhisar Belediyespor zaman zaman açılması zor bir kilit halini alıyor. Ev sahibinde Mustafa Pektemek, İsmail Köybaşı ve Mehmet Akgün'ün forma giyme şansı yok. Tedavilerine devam edilen Batuhan ve Oğuzhan'ın durumları belirsiz. Akhisar Belediyespor'da ameliyat olan Bikoko tedavisini Fransa'da sürdürüyor. Ritmini bulan Beşiktaş elbette maçın favorisi ancak siyah-beyazlılar skor üstünlüğünü erken ele geçiremezlerse zorlanabilirler.

Elazığspor - Galatasaray   
Hafta arası Manchester United'ı mağlup eden Galatasaray lige kayıpsız bir dönüş yapmak amacında. Sarı-kırmızılılarda Selçuk İnan kart cezalısı. Fatih Terim'in rotasyon yapıp yapmayacağı merak ediliyor. Elazığspor'da Adem Alkaşi ve Sedat Bayrak kart cezaları nedeniyle forma giyemeyecekler. Bülent Ertuğrul'un sakatlığı devam ediyor. Oynadığı son beş maçın dördünde gol bulan Elazığspor, Galatasaray karşısında da skor bulabilir ancak rakibinin ofansif gücüne direnmesi zor görünüyor. 6 dış saha maçında 14 gol atan Galatasaray muhtemelen Elazığspor'a karşı da ortalamasına uygun bir skor yakalayacaktır. Buradan hareketle maçın gollü geçebileceğini ve Galatasaray'ın 3 puana yakın taraf olduğunu belirtelim.

Trabzonspor - Eskişehirspor   
Son maçlarında kıpırdanan Trabzonspor, sahasında ligin dişli takımlarından Eskişehirspor'u ağırlıyor. Her şeyden önce maçın seyir zevki vereceği söylenebilir. Bordo-mavililerde Adrian, Serkan ve Zokora'nın sakatlıkları bulunuyor ve bu futbolcuların tedavilerine devam ediliyor. Konuk takımda Sezgin Çoşkun'un sakatlığı sürerken, durumu nispeten iyi olan Erkan Zengin'in maça yetiştirilmesine çalışılıyor. Trabzonspor sahasında daha iyi sonuçlara imza atan bir takım. Bu durum Eskişehirspor'un kötü deplasman karnesiyle birleştirildiğinde bordo-mavililer 3 puan için bir adım öne çıkan taraf oluyorlar. Averaj tablosu tersini söylese de ben maçta karşılıklı gol atılma ihtimalini yüksek görüyorum.

Bursaspor - Antalyaspor   
Haftanın zevkli ve çekişmeli geçmeye namzet bir diğer maçında son 7 haftada birer kez kaybeden Bursaspor ile Antalyaspor kozlarını Atatürk Stadında paylaşacaklar. Ev sahibinde İbrahim Öztürk kart cezalısı. Sebastian Pinto ve kaleci Yavuz'un sakatlıkları bulunuyor. Antalyaspor'da Koray'ın sakatlığı devam ediyor. Uğur İnceman, Emrah, Minev ve Ömer Şişmanoğlu'nun ise hafif sakatlıkları var. Bursaspor bu sezon iç sahada bekleneni veremese de Batalla ve Belluschi'nin giderek yükselen form grafikleri yeşil-beyazlıları maçın içinde tutacaktır. Antalyaspor deplasmanlarda daha defansif bir görüntüye bürünse de onların da hücum güçleri malum. Kâğıt üzerinde beraberliğe yakın görünen bu maç gollü geçebilir.

Mersin İdman Yurdu - Karabükspor   
Son üç haftada karşılaştığı ciddi rakiplerden (Beşiktaş, Galatasaray, Bursaspor) bir puan alabilen Mersin İdman Yurdu, bu maça mutlak galibiyet parolasıyla hazırlandı. Ev sahibinde Culio cezası nedeniyle yok. Aydın ve Yattara'nın sakatlıkları devam ediyor. Mesut Bakkal yönetiminde çıkışa geçerek İ.B. Belediyespor ve Galatasaray'ı mağlup eden Karabükspor'da ise Erdem ve Yiğit kart cezalısı. Her iki ekibin de formda hücum silahlarına sahip olması maçın gollü geçmesi olasılığını arttırıyor. İlhan Parlak, Cernat, LuaLua, Ahmet İlhan bir yanda Nobre, Ben Yahia, NDuka diğer yanda. Galibiyet için bir tahmin yapılacak olursa Karabükspor ağır basan taraf.

Kasımpaşa - Orduspor   
Son üç maçında 7 puan toplayan Kasımpaşa istim üstünde. Hector Cuper yönetiminde düşüşü dizginlemek isteyen Orduspor da bu maçı hedef seçti. Ev sahibinde Volkan Yaman ve Coulibaly'nin sakatlıkları sürüyor. Konuk takımın sakat isimleri ise Selçuk Şahin ve Onur Tuncer. Orduspor "kazanamıyorsan kaybetme" felsefesinden taviz verip kazanmaya oynayınca mağlubiyetlerle tanıştı. Bu kez Hector Cuper'in ölçüsüz risk almadan kontrollü bir futbol oynatacağını düşünüyorum. Kasımpaşa'nın kadro kalitesi de malum. Böylesi bir maçtan beraberlik çıkması benim açımdan sürpriz olmaz.

Gaziantepspor - İ.B. Belediyespor   
İstikrarsız sonuçlar alan iki ekibin randevusunda Gaziantepspor Kamil Ocak Stadındaki seyircisiz maçta İ.B. Belediyespor'u ağırlıyor. Ev sahibinde son olarak Muhammet Demir sakatlanarak sezonu kapatmıştı. Gol yollarında sorun yaşayan Gaziantepspor'da bu haber moralleri bozdu. Karcemarskas'ın maça yetiştirilmesine çalışılıyor. Bülent Korkmaz yönetiminde çıkış arayan İ.B. Belediyespor'da ise Cihan, Turgay ve Doka'nın sakatlıkları var. Bu futbolcularla ilgili son karar maç günü verilecek. Puan kaybına tahammülü olmayan iki takımın randevusunda defansif tedbirler öne çıkabilir. Dolayısıyla az gollü bir maç izlememiz olası.

Sivasspor - Kayserispor   
Süper Lig'in 13. haftasında Kayserispor'u konuk edecek Sivasspor'da Ziya ve Korcan'ın sakatlıkları bulunuyor. Durumları nispeten iyi olan Mehmet Nas ve Pedriel'in maç gününe kadar iyileşmeleri bekleniyor. Kayserispor'da Mouche ve Nunez takımla çalışmalara başladı. Tedavisine devam edilen Steinsson'un maçta forma giyme şansı bulunmuyor. Özellikle iç sahada dirençli bir futbol oynayan Sivasspor'un formda rakibine kolay teslim olmayacağını düşünüyorum. Kayserispor son üç maçta 7 puan toplamayı başardı ancak Sivasspor da Eskişehirspor ve Gençlerbirliği karşısında göz doldurmuştu. Kırmızı-beyazlılar bir adım önde.

sporrrr.jpg

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016