Fenerbahçe neden kaybetti?

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Herhalde ligimizdeki teknik direktörlere "Hangi takıma karşı maça geride başlamak en kötüsü?" şeklinde bir soru yöneltsek, büyük oranda "İ.B. Belediyespor" cevabını alırız. İşte Fenerbahçe deplasmanda oynadığı karşılaşmaya da bu tip bir dezavantajla başladı. Henüz ikinci dakikada gelen şans golü sarı-lacivertli ekibin işini bir kat daha zorlaştırdı ama Aykut Kocaman'ın da tesislerdeki taktik tahtasından yanında getirdiği bir takım dezavantajlar olduğu çok açıktı. Köşemizi takip eden futbolseverlerin kolayca anımsayacağı gibi, Fenerbahçe'nin Kayserispor'u sürklase ederek yendiği karşılaşma sonrası biz övgü düzmek yerine rakibin arazlarına vurgu yapmış ve bu taktik anlayışın Fenerbahçe'ye getirdikleri olacağı gibi götürebileceklerinin de olduğundan dem vurmuştuk. Her şeyden önce ligdeki istikrarsız görüntüsüyle öne çıkan Kayserispor'un çoğu zaman bir arada bile oynamayan orta sahası, bırakın Fenerbahçe'ye direnç göstermeyi pas dağıtımı yapacak beceriyi bile gösterememişti. Oysa uzun zamandır aynı sistemle (4-3-3) oynayan İ.B. Belediyespor, kötü bir dönem geçirmiş olsa bile ligin en organize ve en kolay kontratağa çıkan ekiplerinden biriydi. Takım halinde topun arkasına geçerek oynayan Belediyespor'a karşı yapılabileceklerin başında pas dağıtımını başarıyla yapmak ve topu kanatlara taşımak geliyordu. Oysa ilk 45 dakika boyunca Alex'in organizatör rolünden uzaklarda santrfor bölgesinde, kanatlarda etkili olabilecek Stoch'un da Alex'in bölgesinde oynadığını gördük. Bu durum her sonucuyla "Kazanan düzen bozulmaz" görüşüne sağlam bir anti-tez teşkil etti çünkü Fenerbahçe takımı sahada işlemiyordu. Üstelik maç başında skor avantajını ele geçiren Belediyespor'un üzerine çok adamla ve Bilica - Yobo tandemiyle gitmek de Arif Erdem'in takımına bulunmaz kontratak şansları verdi. Eğer maç ilk yarıda kopmadıysa Fenerbahçe bunu iyi oyuncular olarak gözükmelerine karşın Doka ve Visca'nın fundamental (temel eğitim) eksiklerine borçluydu.

İkinci yarı Aykut Kocaman'ın hamleleriyle başladı. Bienvenu santrfor pozisyonuna geçerken, Alex alışılmış bölgesine Stoch da kanada gitti. Bu arada etkisiz görünen Gökhan Gönül'ün bölgesine Orhan Şam monte edildi, kontratak tehlikesine karşı da oyundan çıkan Bilica'nın görevi Ziegler'e verildi. Her ne kadar savunmanın göbeği alışılmadık biçimde oluşturulduysa da böyle bir yapılanma İ.B. Belediyespor'a karşı kazanmak için doğru hamleleri içeriyordu. Fenerbahçe bu yapılanma ile kısa zaman içerisinde beraberliği yakaladıysa da sarı-lacivertliler açısından yenilgi ile beraberlik arasında -doğal olarak- fark görülmemesi Belediyespor'un kontrataklarının devamı anlamına geliyordu. Çok geçmeden de Aykut Kocaman'ın korktuğu başına geldi. Webo'nun golüyle adeta 45.dakikaya dönüldü. Dakikalar geçtikçe daha fazla risk almaya başlayan Fenerbahçe'nin gelişen ani akınlara karşı Orhan, Yobo, Ziegler ve Caner'in süratlerinden başka bir güvencesi yoktu çünkü birlikte oynama alışkanlığı kazanmamış dörtlünün araya çok iyi oynayan Belediyespor'a karşı pozisyon alma ve alanı paylaşma sorunları yaşadığı açıkça görülüyordu. 72'de Holmen'in ayağından gelen gol bu zaafın net bir kanıtı sayılabilir. 88'de Alex'in attığı gol ise teselliden öteye gidemedi. Netice itibariyle Fenerbahçe maçı 90 dakika sonunda 3-2 kaybederken aslında 3 puanı Aykut Kocaman'ın başlangıç stratejisiyle yitirdi. Maça dair notlar içinde Holmen'in performansı kadar Webo'nun ligimizdeki en iyi hedef santrforlardan biri olduğu da vurgulanmalı. Hakem Özgür Yankaya ise maalesef yeterli performans gösteremeyen hakemlerden. Pozisyonları doğru süzemiyor, kart kararlarında standardı yok. Hele maç sonunda Ziegler'e göstermediği bir kırmızı kart var ki, affedilir gibi değil.

Sivasspor doludizgin

Spor Toto Süper Lig'in 22. haftasında Sivasspor ile Medical Park Antalyaspor, Sivas 4 Eylül Stadı'nda karşı karşıya geldi. Ligdeki son 9 maçında mağlubiyet yüzü görmeyen ve kendi evindeki son 3 karşılaşmadan galibiyetle ayrılan Sivasspor, Antalyaspor'u da Mehmet Nas ve Erman Kılıç'ın golleri ile 2-1 mağlup etti. Antalyaspor'un tek sayısı ise Tita'dan geldi. Bu maçla birlikte yenilgisizlik serisini 10'a çıkartan Sivasspor, puanını da 37'ye yükseltti. Art arda ikinci mağlubiyetini alan Antalyaspor ise 27 puanda kaldı. 23. haftada Sivasspor Gaziantepspor deplasmanına konuk olurken; Antalyaspor, Gençlerbirliğini ağırlayacak.

Galip çıkmadı

Spor Toto Süper Lig 22. hafta mücadelesinde Manisaspor sahasında Samsunspor ile 1-1 berabere kalarak düşüşünü sürdürdü. Isaac Promise'in 9. dakikada attığı golle karşılaşmada 1-0 öne geçen Manisaspor'a, konuk ekip Samsunspor 83. dakikada Kemal Tokak'ın kafa golüyle yanıt verdi. Her iki takımın da karşılıklı gol pozisyonlarından faydalanamadığı mücadele 1-1'lik beraberlikle sona erdi. Bu sonucun ardından galibiyet hasretini 11 maça çıkartan Manisaspor 26 puana yükseldi. Küme düşme hattındaki Samsunspor ise puanını 17 çıkartmasına rağmen küme düşme hattında yer almaya devam ediyor. Manisaspor 23.haftada Karabükspor'a konuk olurken, Samsunspor İ.B. Belediyespor'u ağırlayacak.

Kujovic faktörü

Spor Toto Süper Lig'in 22. haftasında Kayserispor, deplasmanda Mersin İdman Yurdu ile karşı karşıya geldi. Tevfik Sırrı Gür Stadı'nda oynanan karşılaşmayı sarı kırmızılı ekip 2-1 kazanarak üç puana uzandı. Karşılaşmada Kayserispor'a galibiyeti getiren golleri 59 ve 74. dakikalarda Emir Kujovic kaydetti. Mersin İdman Yurdu'nun 53. dakikada bulduğu tek gol ise teselliden öteye gidemedi. Bu sonucun ardından Mersin İdman Yurdu 27 puanda kalırken, Kayserispor 29. puana yükseldi. Mersin İdmanyurdu galibiyeti ile 29 puana ulaşan Kayserispor, bu hafta kendi evinde Beşiktaş'ı ağırlayacak. Kaybettiği puanları telafi etmeyi amaçlayan Kayserispor, sezon sonunda play-off'a kalma hesapları yapıyor.

Bursaspor kaçamadı

Spor Toto Süper Lig 22. hafta mücadelesinde Bursaspor deplasmanda Gençlerbirliği ile 2-2 berabere kaldı. İlk yarısı 2-0 Bursaspor'un üstünlüğü ile sona eren maçın ikinci yarısında Gençlerbirliği fırtınası vardı. Bursaspor ara transferde takıma katılan Pinto'nun 40. dakikada ve N'Diaye'nin 41. dakikada attığı gollerle 2 dakika içinde 2-0'lık üstünlüğü yakaladı. Ancak ikinci yarıya hızlı başlayan ev sahibi Gençlerbirliği 80'de Özgür İleri, 90'da ise Yasin Öztekin'in attığı gollerle eşitliği sağlamayı başardı. Böylece Bursaspor 26 puana yükselirken, Gençlerbirliği de puanını 36 yaptı. Bursaspor gelecek hafta sahasında Galatasaray'ı konuk ederken, Gençlerbirliği deplasmanda Manisaspor ile karşılaşacak.

Son gülen Orduspor

Spor Toto Süper Lig'de 22. hafta maçında Orduspor ile Kardemir Karabükspor, 19 Mayıs Stadı'nda karşı karşıya geldi. Ligde son hafta Samsunspor'a deplasmanda 2-0 mağlup olan Orduspor, mutlak galibiyet parolasıyla çıktığı Kardemir Karabükspor karşısından istediğini aldı ve sahadan 3-2'lik galibiyetle ayrıldı. Orduspor'a galibiyeti getiren goller, karşılaşmanın 5. dakikasında Ali Çamdalı, 24. dakikasında Emmanuel Culio ve 29. dakikasında Bogdan Stancu kaydetti. Kardemir Karabükspor'un gollerini 41. dakikada Larrys Mabiala ve 57. dakikada Kağan Söylemezgiller kaydetti Öte yandan Kardemir Karabükspor'da karşılaşmanın 90. dakikasında Seric kırmızı kart gördü.

Trabzonspor dörtledi

Spor Toto Süper Lig'in 22. haftasında Trabzonspor sahasında Eskişehirspor'u ağırladı. Mustafa Kamil Abitoğlu'nun düdük çaldığı mücadeleyi Trabzonspor kâğıt üzerinde görünenden çok daha kolay kazanarak moral bulmayı başardı. 23'üncü dakikada Hürriyet, rakip yarı sahada Olcan'ı çok sert bir hareketle düşürdü ve 8 dakika arayla ikinci sarı kartını görerek oyundan atıldı. Bu kart maçın kırılma anı oldu. Bordo-mavililer 29'da Halil, 40'ta Burak Yılmaz, 45'te Cech ve 82'de Olcan'ın golleriyle sonuca giderken, Eskişehirspor'un tek golü 56.dakikada Diego'dan geldi. Trabzonspor bu galibiyetle puanını 36'ya çıkartırken Eskişehirspor 32 puanda kaldı. 23.haftada bordo-mavililer Ankaragücü deplasmanına konuk olurken, Eskişehirspor'un rakibi Orduspor olacak.

Galatasaray kolay kazandı

Spor Toto Süper Lig 22. hafta mücadelesinde Galatasaray, sahasında konuk ettiği Ankaragücü'nü İspanyol futbolcusu Riera'nın müthiş performansıyla 4-0 mağlup etti. Sarı kırmızılıların gollerini 4. dakikada Gökhan Zan, 9. dakikada Emre Çolak, 54. dakikada Albert Riera atarken İspanyol futbolcu ilk iki golün de asistini yaparak maça damga vurdu. Galatasaray'ın son golü 74. dakikada yeni transfer Yiğit Gökoğlan'dan geldi. Galatasaray bu sonucun ardından puanını 50 yaptı ve zirve yarışındaki rakibi F.Bahçe'nin İstanbul Büyükşehir Belediyespor'a kaybettiği haftada galip gelerek puan farkını 5'e çıkarttı. Konuk ekip Ankaragücü ise 11 puanla son sırada kaldı.

HAFTANIN TAKIMI: İ.B. Belediyespor

HAFTANIN İNCİSİ: "Mağlup olmayı hak ettik." Alex De SOUZA

KARE AS:   Emanuel Culio (Orduspor)

    Samuel Holmen (İ.B. Belediyespor)

    Hugo Almeida (Beşiktaş)

    Albert Riera (Galatasaray)

GOL KRALLIĞI:      23 Gol - Burak Yılmaz (Trabzonspor)

    9 Gol - Herve Tum (Gençlerbirliği)

    8 Gol - Johan Elmander (Galatasaray)

    8 Gol - Alex De Souza (Fenerbahçe)

    8 Gol - Pierre Webo (İ.B. Belediyespor)

    7 Gol - Milan Baros (Galatasaray)

TakımOGBMAYPuan
Galatasaray221552441550
Fenerbahçe221363362045
Beşiktaş221363352145
Sivasspor221075373237
Trabzonspor221066372536
Gençlerbirliği221066322636
Eskişehirspor22958222432
İstanbul B.B.22868283130
Kayserispor229211242629
Mersin İ.Y.22769222427
Antalyaspor22769182127
Bursaspor22688252526
Manisaspor22688212426
Orduspor22679192625
Gaziantepspor22589202523
Karabükspor225314254018
Samsunspor223811183217
Ankaragücü222515174311

TEKNİK ANALİZ

(Beşiktaş - Gaziantepspor)

Fernandes fark yarattı

Beşiktaş tam anlamıyla "ölüp ölüp dirildiği" maçta Gaziantepspor'u 90+6'da attığı golle geçti ve 3-2 kazandı. Karşılaşmaya klasikleşen 4-3-3 anlayışıyla başlayan Beşiktaş'ta en kritik karar, ikinci yarı başında Fernandes'in forvet arkasına doğru sürülerek 4-2-3-1 benzeri bir sisteme geçilmesiydi. Maça 4-2-3-1 formasyonuyla başlayan Gaziantepspor ise belki taktiksel kararların değil ama fizik erozyonun bedelini ödedi. Özellikle maç içinde meydana gelen sakatlıkların Abdullah Ercan'ın ekibini çok zorladığını belirtmek gerekiyor. Son 15 dakikayı sakatlığı yüzünden adım atmakta dahi zorlanan kaleci Mahmut ile oynamak zorunda kalan kırmızı-siyahlılar Fernandes önderliğinde dalga dalga gelişen Beşiktaş ataklarına direnemediler.

HAFTANIN MAÇI

(İ.B. Belediyespor - Fenerbahçe)

Kadro Değeri       Yaş Ortalaması

İ.B. Belediyespor :      39.350.000 Euro (30 Futbolcu) İ.B. Belediyespor : 27,3

Fenerbahçe  :     117.150.000 Euro (27 Futbolcu) Fenerbahçe  : 25,7

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016