Fenerbahçe galibiyete yakın

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

 

 

 

 

2014 Dünya Kupası Eleme Grubu maçları dolayısıyla verilen ara sonrası tekrar lige dönüyoruz. 4. hafta maçları içinden "Haftanın Karşılaşması" olarak seçtiğimiz mücadele, uzun maratona beklenenin altında performanslarla başlayan iki takım; Fenerbahçe ve Mersin İdman Yurdu'nun Kadıköy'deki randevusu. Salt bu karşılaşma özelinde değil 4. hafta maçlarının geneliyle ilgili olarak öncelikli biçimde şu tespiti yapmak lazım: Lige verilen ara, verimsiz kamp dönemleri geçiren takımlarımız için adeta ilaç oldu. Eksiklerini giderme yolunda ekstra çalışma yapan kulüpler bu dinlenme ve yenilenme periyodunun meyvelerini toplamaya çalışacaklar. Bu sebeple lige kötü başladığı konuşulan hatta kâğıt üzerinde ligin ağırlığını kaldıramayacağı düşünülen bazı takımların bu hafta şaşırtıcı performanslar sergilemesi gündeme gelebilir. Bu saptamayı yaptıktan sonra maça dönecek olursak:

Son transferi Raul Meireles hamlesiyle oldukça dikkat çeken Fenerbahçe, evinde oynayacağı Mersin İdman Yurdu karşılaşmasına yeni bir sayfa açmak için oldukça dikkatli biçimde hazırlandı. Sarı-lacivertli ekipte; Krasic, Sow, Egemen ve Volkan Demirel'in sakatlıkları söz konusu. Sow ve Egemen'in maç gününe kadar forma giyecek duruma gelmeleri bekleniyor. İlk iki hafta aldığı beraberliklerin ardından 3. haftada evinde Eskişehirspor'a kaybeden Mersin İdman Yurdu, geçtiğimiz yıl sergilediği deplasman performanslarının bir benzerini ortaya koymaya çalışacak. Teknik direktör Nurullah Sağlam'ın ilk üç haftadaki en büyük şikâyeti takımındaki uyum sorunu idi. Lige verilen ara bu nedenle Mersin İdman Yurdu açısından avantaj oldu. Fenerbahçe'de Alex ve Cristian ile teknik heyet arasındaki sorunlardan kaynakladığı ileri sürülen sıkıntılar şimdilik rafa kalkmış görünüyor. Önce Süper Kupa'yı ezeli rakibine kaptıran, ardından Şampiyonlar Ligi'nden elenen ve ligde 3 maçta 5 puan toplayan sarı-lacivertli takım açısından bu maçı 3 puanla kapamak çok önemli. Raul Meireles'in takıma katılmasıyla birlikte teknik direktör Aykut Kocaman'ın nasıl bir taktik yapılanma içerisinde olacağı merak konusu. Mersin İdman Yurdu'nda Nurullah Sağlam büyük bir ihtimalle 4-5-1 sistemini benimseyip hızlı adamlarıyla Fenerbahçe defansını zorlamaya çalışacaktır. Bireysel yetenekleri üst düzey oyuncuları kadrosunda barındıran Mersin ekibi, ligin ilk üç haftasında bu futbolcuların takım savunmasına vermeleri gereken destek konusunda sıkıntılar yaşamıştı. Maçın sadece kadın ve çocuklara açık biçimde oynanacak olmasının motivasyon sorunlarına yol açacağı düşünülse bile Fenerbahçe'nin "çıkış ihtiyacı" bence bu maçın belirleyici unsuru olacak. Mersin İdman Yurdu'nda defansın göbeğinde tandem oynayan Boum ve Stepanov, tek santrforlu sistemde Fenerbahçe'nin golcüsünü kontrol altına alabilirler ancak Stoch, Kuyt, Mehmet Topuz, Alex ve Caner gibi sürekli boş kulvarlara deplase olan oyuncuların varlığı ile sarı-lacivertli ekibin konuk defansın dengesini bozabileceğini düşünüyorum. Bu isimleri bütünüyle durdurmak ancak kademeli ve disiplinli bir takım savunmasıyla mümkün olabilir ancak yukarıda değindiğimiz bireysel bir takım sıkıntıların aşılıp aşılamayacağı Mersin İdman Yurdu ve Nurullah Sağlam açısından çok önemli. Örneğin; Yattara'dan, Culio'dan, N'duka veya Ben Yahia'dan 90 dakika boyunca bu katkıyı istemek çok iyimser bir beklenti içine girmek olur. Netice itibariyle, maçta hem motivasyon faktörlerinin hem de bireysel kalitenin Fenerbahçe'yi işaret ettiği söylenebilir. Oyunu forse edecek taraf büyük olasılıkla sarı-lacivertli takım olacak. Mersin İdman Yurdu'nda da tabelayı değiştirebilecek futbolcular var. Bu nedenle Fenerbahçe'yi favori gördüğüm bu karşılaşmanın gollü geçmesi beni şaşırtmaz.

 

cemtop3.20120914074038.jpg

 

cemtop2.jpg

 

 

[ 4. haftaya bakış]

 

Antalyaspor - Galatasaray  
Son iki haftada aldığı iyi sonuçlarından ardından puanını 6 yapan Antalyaspor, bu yıl farklı bir sistem ve farklı bir kadro ile mücadele ediyor. Kırmızı-beyazlı takım bu maça ideal kadrosuyla çıkacak. Galatasaray'da Ujfalusi'nin ardından Dany'nin de sakatlanması gözleri yeni transfer Cris'e çevirdi. Tecrübeli futbolcu bu karşılaşmada forma şansı bulabilir. Maçta her iki takımın da 4-4-2 sistemini benimsemesi muhtemel. Bol pozisyonlu ve heyecan dozu yüksek bir karşılaşma izlememiz olası. Galatasaray her ne kadar ligde lider konumda bulunsa da ilk 3 hafta oynadığı futbol soru işaretleri doğurdu. Oyun disiplinini elden bırakmayacak bir Antalyaspor saha avantajıyla Galatasaray'a sıkıntı yaşatabilir.

Trabzonspor - Sivasspor  
Lige istediği başlangıcı yapamayan Trabzonspor, milli maç arasından olumlu yönde yararlandı. Emerson ve Janko takviyeleriyle Colman probleminin halledilmesi bordo-mavili ekibi futbol anlamında yukarıya taşıyabilir. Sivasspor ise ilk üç haftadaki dirençli futboluyla dikkatleri üzerine çekmişti. Ev sahibinde Volkan ve Soner'in çeşitli rahatsızlıkları bulunuyor. Olcan ve Giray ise sakatlıklarını atlattı. Sivasspor'da Bednar, Korcan ve Nihat'ın sakatlıkları var. Kırmızı-beyazlı ekibin dirençli futboluyla Trabzonspor'a kafa tutabileceğini düşünüyorum ancak nihai bir değerlendirmede bordo-mavili takım 3 puan için bir adım önde.

Beşiktaş - Elazığspor  

Tarih: 17.09.2012 Saat: 20.00
Bu sezonki en büyük özelliği takım oyununu sahaya yansıtmak olan Beşiktaş, Elazığspor önünde farklı bir sınava çıkacak. Oyunu yarı alanında kabullenip kontratak fırsatları kovalaması beklenen konuk takımın Beşiktaş yarı alanına sarkma ihtimali yüksek. Elazığspor'un bu pozisyonlardan faydalanması durumunda Beşiktaş yediğinden fazlasını atmak zorunda kalacak. Konuk takımda Sedat Bayrak cezalı. Beşiktaş'ta İsmail Köybaşı ve Mustafa Pektemek'in uzun süreli sakatlıkları bulunuyor. Bu karşılaşmada düğümün ikinci 45 dakikada ve özellikle son yarım saat içerisinde çözülmesini bekliyorum. Her şeye rağmen Beşiktaş ağır basan taraf.

Bursaspor - Karabükspor  
Bursaspor son oynadığı Galatasaray maçında ileriye dönük olumlu sinyaller vermişti. Karabükspor ise lige istediği başlangıcı yapamadı. Yeşil-beyazlı takımda Serdar Aziz'in sakatlığı devam ediyor. Karabükspor'da ise Uğur Uçar'ın sakatlığı söz konusu. Yeni transfer Gökhan Ünal ise kondisyon eksiğini kapatmaya çalışıyor. Hafta içinde savunma üzerine yoğunlaşan Michael Skibbe bu karşılaşmada takımına kontrollü bir futbol oynatabilir. Bu nedenle oyunun direksiyonuna Bursaspor'un geçmesi yüksek ihtimal. Batalla, Sestak ve Pinto gibi etkili hücum silahlarına sahip yeşil-beyazlı takım 3 puana uzanacak etkinliği gösterebilir.

Kasımpaşa - Gaziantepspor  
Haftanın sıkı maçlarından biri olmaya aday bu karşılaşmaya her iki takım da önemli futbolcularından yoksun çıkacak. Ev sahibinde Fabian Ernst, Gaziantepspor'da ise Senijad İbricic kart cezaları nedeniyle yoklar. Ayrıca Kasımpaşa'da; Volkan Yaman, Tabare Viudez, Şahin Aygüneş'in, Gaziantepspor'da ise Muhammet Demir ve Turgut Doğan'ın sakatlıkları söz konusu. Sakat futbolcuların maça yetiştirilmesi yönünde çaba harcanıyor. Dar kadrosu nedeniyle muhtemel eksiklerden Gaziantepspor daha fazla etkilenecektir. Hikmet Karaman bu karşılaşmada önceliği savunma güvenliğine verebilir. Galibiyete yakın olan taraf az farkla da olsa Kasımpaşa.

Eskişehirspor - Gençlerbirliği  
Üç haftada 3 puan toplayan Eskişehirspor, evinde ligin oturmuş takımlarından Gençlerbirliği'ni konuk ediyor. Ev sahibinde genç futbolcu Erkut Şentürk'ün sakatlığı var. Başkent temsilcisinde ise Oktay Delibalta'nın tedavisine devam edilirken iyileşen Cem ve Azofeifa takıma katıldılar. 4-4-1-1 sistemini benimseyen Gençlerbirliği, deplasmanlarda sergilediği kontrollü oyun ile dikkat çekiyor. Lige kötü başlayıp son Mersin İdman Yurdu galibiyetiyle moral bulan Eskişehirspor'un bu karşılaşmada göstereceği performans merak konusu. Kâğıt üzerinde beraberlik ihtimalini düşündüren bir karşılaşma.

Akhisar Bld. Spor - İ.B. Belediyespor  

Tarih: 16.09.2012 Saat: 20.30
İlk üç hafta itibariyle beklentilerin üzerinde performans gösteren Akhisar Belediyespor ile 4 puanlı İ.B. Belediyespor'un karşılaşması her şeyden önce kısır bir maç sonucunu akıllara getiriyor. Bu haftaya kadar Akhisar'ın maçlarında toplam 3, Belediyespor'un oynadığı karşılaşmalarda ise 4 gol atıldı. Her iki takım da kontrol futbolunu benimsedikleri için bu karşılaşmada gol sayısının az olması beklenebilir. Ev sahibinde Çağdaş Atan, Kürşat Duymuş ve Bikoko'nun hafif sakatlıkları var. Hakan Ateş ise forma giyemeyecek. İ.B. Belediyespor'un bu maça ideale yakın bir onbir ile çıkması bekleniyor. Carvalhal'in öğrencileri galibiyete yakın olan taraf.

Orduspor - Kayserispor  
Orduspor'u son oynadığı Gençlerbirliği maçında berabere kalmasına rağmen oldukça beğendim. O maçtaki futbollarını devam ettirecek olurlarsa 90 dakika sonunda 3 puanı kucaklayabilirler. Ev sahibinde Selçuk Şahin'in sakatlığı sürüyor. Kayserispor'da ise Kamil Ahmet Çörekçi'nin sakatlığı bulunuyor. Her fırsatta belirttiğimiz gibi, Kayserispor yetenekli ancak genç futbolculardan kurulu bir kadro olduğu için her an her şeyi yapabilecek bir takım. İstikrar konusunda henüz mesafe kat edemediler. Coşkulu seyircisi önünde maça motive olacak Orduspor, Hector Cuper yönetiminde kendisine galibiyeti getirecek bir performans ortaya koyabilir. Mor-beyazlılar maçın favorisi.

cemtop1.jpg

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016