Fed’in faiz artırımı Ayşe Hanım’ı üzecek

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Amerika’nın Merkez Bankası (Fed) uzun süre sonra faiz artışına gitti. Gösterge faiz oranı çeyrek puan artırdı. Yüzde 0,50-0.75 aralığına yükseltti.

Amerikan ekonomisinde enflasyonda, istihdamda ve büyümede olumlu gelişmeler olduğu, bu nedenle faiz artışı kararının oybirliği ile alındığı açıklandı.

Gelecek yıl biraz daha hızlı büyüme ve işsizlik oranlarında gerileme bekleniyor. Amerikan Merkez Bankası açıklamasında gelecek yıl üç faiz artışı öngörülüyor. Bir doların önümüzdeki günlerde de değerleneceği beklentisini yarattı.

Amerikan Merkez Bankası’nın faiz artırımından sonra, dolar değer kazanmaya başladı.
Euro/dolar eşitliği faiz kararı sonrası 1.0642’den 1.0574’e indi.

Fed’in faiz artırımına en sert tepkiyi altın verdi. Altının Ons fiyatı yüzde 3’lük bir düşüşle bin yüz kırk üç dolara kadar geriledi.

Bizde ise karar öncesi 3.46 TL olan dolar fiyatı 3.51 TL.nin üzerine yükseldi. Bu güne 2.53 TL’den başladık.

Dünya piyasalarındaki sarsıntı nedeniyle yüzer gezer paralar güvenilir liman olarak Amerika’ya gidiyordu.

Çeyrek puan da olsa Amerikan Merkez Bankası’nın faiz artırımı bu hareketi hızlandıracak.
Amerika’da 10 yıllık tahvilin faizi temmuz ayında yüzde 1.5 idi. Şimdi yüzde 2.51, 2 yıllık tahvilin faizi yüzde 1.22. Dolara güven yanında yükselen faiz oranları da parayı Amerika’ya çekiyor.

Bütün bunlar Ayşe Hanım Teyzem’i ilgilendirir mi? Onun Amerika ile dolarla işi yok.

Ayşe Hanım Teyzem’in Amerika ve dolarla doğrudan işi yok ama, dolaylı olarak hayatı dolara bağlı durumda.

Türkiye’de Ekonominin çarklarının dönmesi için dolara ihtiyacımız var. Yeterli ölçüde ve ucuz dolar bulamazsak çarklar dönemez.

Dünya piyasalarında yüzer gezer dolarların Türkiye gibi ülkelerden çıkarak Amerika’ya yönelmesi, dolarla borçlanmayı güçleştiriyor. Pahalı hale getiriyor.

Bunun sonucu bizde dolar fiyatı artıyor. Dolar fiyatı artınca başta petrol, gaz, mazot olmak üzere ithal girdi kullanan her türlü malın fiyatı artıyor.

Amerika’nın faizi artırması, bizim ekonomimize yük getirecek. Bu yükü ülkede yaşayanlar paylaşacak. Ayşe Hanım Teyzem de istese de istemese de doların yükünü paylaşmak zorunda kalacak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018