Fed'den pariteye destek pariteden altına köstek
Nazlı Gökçe MİS / TROY KIYMETLİ MADEN TİCARETİ A.Ş.
ABD ve Çin'den gelen güçlü imalat rakamlarıyla geçtiğimiz haftaya yükseliş yönünde giriş yapan altın ve grubu maden fiyatları, salı günü Fed'in piyasaları hayal kırıklığına uğratan açıklamalarıyla, darbe aldı. Haftanın son iki günü gelen alımlarla yaşanan yükselişe rağmen, kayıplarını telafi edemeyen kıymetli madenlerin tamamı haftayı ekside kapattı. Euro/dolar paritesinin %1.84 gerilediği ve petrol fiyatlarının az da olsa yükseldiği haftada sarı maden, % 1.77'lik değer kaybı yaşadı.
Geçen haftaya, 1667.50 dolar/ons'tan giriş yapan altın, ABD ve Çin'den açıklanan imalat rakamlarının, beklentilerden çok daha iyi gelmesi sonrasında, diğer kıymetli maden ve temel metallerle birlikte yükselişe geçti. Hisse senedi piyasalarını da hareketlendiren bu verilerin ardından altın, haftanın en yüksek seviyesi olan 1683.65 dolar/ons'u test etti. Salı günü piyasaların odaklandığı, Fed'in 13 Mart'taki toplantı tutanakları açıklandı. Belgelerde; ekonomik görünümün, ocak ayına göre "biraz" toparlanmış gözükse de Banka'nın, parasal genişleme konusunu beklemede tutacağının ifadesi edilmesi doların, euro ve diğer önemli paralar karşısında hızla değer kazanmasına neden oldu. Parite, 1.3350'den 1.3220 seviyelerine gerilerken altın ve diğer emtialar sert satışlara maruz kaldı. Diğer taraftan; Euro Bölgesi'nden İspanya'nın Başbakan'ı, ülkenin aşırı zor bir durumla karşı karşıya olduğunu ifade etmesi, küresel hisse senedi piyasalarını olumsuz etkilerken, Almanya'dan açıklanan hizmet sektörü, fabrika ve yerel sipariş rakamlarının beklentilerin de altında kalması, euroyu baskı altında bıraktı. Avrupa Merkez Bankası'nın beklendiği üzere, faiz oranlarını % 1'de bırakması da bölge parasını destekleyici rol oynamadı. Altın gelişmeler karşısında yaklaşık 3 ayın en kötü işlem fiyatı olan, 1612.50 dolar/ons seviyesine kadar geriledi. Haftanın son iki günü ise, altın ve diğer kıymetli madenler, euro/dolar paritesinin bir miktar yükselişinden ve borsalarda ki düşüşlerden nemalanarak toparlansa da, kayıplarını yerine koyamadığı gözlendi. ABD'den açıklanan işsizlik sigortası başvuruları, Nisan 2008'den bu yana görülen en düşük seviyede kaydedilmesine rağmen, Fed'in daha fazla teşvikten kaçınacağı sinyalinin, Egan Jones'un, ABD'nin kredi notunu, kamu borçlarının sürdürülebilirliğine yönelik kaygılar sebebiyle bir basamak düşürmesi ise, Avrupa' ya yönelik endişeleri önüne geçemediği gözlendi. Parite seviyesini korurken, küresel borsalar düştü. Özellikle; New York Borsası, bu yılın en sert düşüşüne sahne oldu. Son gün Avrupa'da, birçok piyasasının kapalı olması nedeniyle sığ işlemler gerçekleşirken, ABD'nin tarım dışı istihdam rakamları, son bir sene içindeki en düşük artışı yaşaması pariteyi bir miktar yukarıya taşıdı. Parite bu yükselişe rağmen; dolar'ın lehine 1.31'in altında kalarak haftalık bazda % 1.84, altın ise 1638.80 dolar/ons kapanışla % 1.77 değer kaybetti. Kıymetli madenlerin tamamının değer kaybettiği geçen hafta, ham petrol fiyatlarında bir miktar yükseliş yaşanırken borsalar ve temel metal fiyatları karışık bir grafik çizdi.
Altın, 1600 dolar/ons seviyeleri de güçlü bir desteğe sahip. Parite ile hassas ilişkisini koruyan altın bu hafta, 1610-1650 dolar/ons bandında yükseliş yönünde daha istekli bir grafik çizecektir.
Ancak; kısa vadeli kar amaçlı alımlar, dalgalı bir seyir izlemesinde önemli bir rol oynayacaktır.