Fed yeniden gündemin merkezinde…

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

 

Banu ERİŞ - Finansinvest

Suriye Dışişleri Bakanı Salı günü yaptığı bir açıklama ile Rusya’nın “kimyasal silahların uluslararası denetime açılması” önerisini Şam yönetiminin kabul ettiğini açıkladı. ABD Başkanı Obama da aynı gün yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında son iki günde ortaya çıkan diplomatik çözümler üzerine çalışılacağını ve askeri müdahale için Senato’da yapılacak oylamayı ertelediğini belirtti. Diplomatik çözüm arayışı kapsamında ABD Dışişleri Bakanı Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov dün Suriye gündemini görüşmek üzere Cenevre’de bir araya geldi. Bu gelişmelerle birlikte son dönemde piyasalarda belirgin şekilde endişe ve satışa neden olan Suriye gündemi beklenenden daha kısa sürede kontrol altına alındı. Şu anda jeopolitik risklerin tamamen ortadan kalktığını söylemek zor, ancak risk düzeyinin önemli ölçüde azaldığını ve küresel piyasaların odağından en azından şimdilik uzaklaştığını görmekteyiz.

Bu hafta ABD’de önemli bir veri açıklaması olmaması nedeniyle Fed beklentileri Suriye gündeminin arkasında kalmıştı. Önümüzdeki günlerde ise yeniden Fed’in para politikasına odaklanacağız. Kritik Fed toplantısı 17-18 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek. Piyasadaki fiyatlamalar ve yorumlar niceliksel gevşeme kapsamındaki tahvil alımlarının bu toplantıda azaltılmaya başlayacağına işaret ediyor. Ancak son istihdam verilerinin de gösterdiği üzere ülkedeki toparlanma henüz çok güçlü değil, bu nedenle azaltım sürecinin kademeli şekilde olması önemli. Eylül ayı toplantısı için genel beklenti aylık 85 milyar dolar olan alımların 10-15 milyar dolar civarında azaltılması yönünde. Sonraki toplantılarda da benzer adımlarla devam edilerek programın 2014 ortalarında sonlandırılması hedefleniyor. Piyasadaki fazla likiditenin azaltılması her ne kadar gelişmekte olan ülke piyasaları için olumsuz olsa da, sürecin bu şekilde ilerlemesi önemli bir baskı yaratmayabilir. Azaltım sürecinin hızı ve adımların büyüklüğüne dair beklentiler dönem dönem volatiliteye neden olabilir.

Çarşamba günü açıklanacak Fed kararlarında ılımlı bir azaltım haricinde olumlu veya olumsuz bir sürprizle karşılaşabilir miyiz? Bir olasılık, tahvil alımlarının azaltılması sürecinin “istihdamda belirgin bir iyileşme görülünceye kadar” ötelenmesi. Bu durum küresel piyasalarda doların değer kaybetmesine, gelişmekte olan ülke varlıkları ve emtia fiyatlarının desteklenmesine neden olabilir. İkinci bir olasılık ise tahvil alımlarının beklenenden büyük bir adımla azaltılmaya başlanması. Bu ise tam tersi şekilde doların değer kazanmasına, gelişmekte olan ülke varlıkları ve emtia fiyatlarında zayıflığa yol açar.  Ağustos ayı istihdam verileri ve karışık sinyal veren diğer öncü göstergeleri dikkate aldığımızda Fed’in ABD büyümesini baltalama riskini göze alamayacağını ve temkinli adımlarla yola devam edeceğini düşünüyoruz. Bu nedenle kısa vadeli yatırımlarda “temkinli iyimserlik” stratejisinin tercih edilmesi uygun olacaktır.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017