Fed, TCMB ve 100.000
Bugün sonlanacak Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısından faiz artışı kararı çıkmasına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Buna karşın başta dolar olmak üzere piyasalarda bu faiz artışına yönelik bir fiyatlama olduğunu söylemek çok mümkün değil. Bu nedenle bugünkü toplantının ardından yayınlanacak toplantı özeti ve ardından gerçekleşecek basın toplantısında Fed Başkanı Yellen'in vereceği mesajlar piyasalara hareketlilik getirebilir. Geçtiğimiz hafta Avrupa Merkez Bankası'nın enflasyon beklentilerini aşağı yönlü revize etmesi ve İngiltere seçimleri ile değer kaybeden sterlinin etkisi ile sınırlı da olsa tepki veren dolar, Fed'in yılın üçüncü faiz artırımı ihtimalini ve bilanço küçültme senaryolarını canlı tutacak bir söyleme imza atması durumunda yükselişine hız katabilir.
Biz bu haftaki toplantıdan bu yönde bir mesaj gelme ihtimalinin hafife alınmaması gereken bir senaryo olduğunu düşünüyoruz. Bu karardan bir gün sonra yani Perşembe günü de TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplanacak. Son dönemde kurlarda arzu edilen istikrar sağlanmış olsa da Fed'in faiz artışının ardından TCMB'nin faizlerde bir indirime gitmesini beklemiyoruz. Diğer taraftan mevcut faiz oranlarının da TL'yi gelişmekte olan ülke para birimleri içinde pozitif bir ayrışmaya ittiği ve enflasyon oranlarında beklenen düşüş göz önünde bulundurulunca herhangi bir faiz artışına da ihtiyaç olmadığını düşünüyoruz. Buna karşın Fed söylemi ekstra şahinlikler içerecek olursa TCMB kendine oyun alanı açmak için geç likidite penceresi faiz oranlarında sınırlı bir artış yapma ihtimali de yok değil.
Dün 100.000'i test eden BIST'in, emsallerine kıyasla orta ve uzun vadede potansiyelinin devam ettiğini düşünüyoruz. Ancak şuan oluşan güçlü trendin korunabilmesi için öncelikle yurtdışı piyasalardaki pozitif trendlerin korunması gerektiği ve Türkiye'nin CDS primlerinin 200 altında kalıcı olması gerekiyor. Türkiye özelinde riskler azalmış olsa bile küresel piyasalarda henüz geneli etkisi altına almayan bir çok lokal risk faktörü oluşuyor. Bu nedenle son 6 ayda sağlanan yüksek gelir, yurtdışı piyasalarda başlayabilecek bir düzeltme hareketi gibi etkenleri göz önünde bulundurarak, mevcut ve yeni alınacak pozisyonlarda mutlaka bir stop loss (zarar kes) stratejisi belirlemek gerektiğini düşünüyoruz.