Fed taviz vermedi, çıkışa başlıyorum dedi

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

 

CAN ALAGÖZ /  FİNANSINVEST

Bu hafta açıklanan Fed Tutanakları parasal genişleme programının bu yıl içinde azaltılacağı beklentilerini resmen onayladı. Ancak Başkan Bernanke’nin “frene basmaya başlıyoruz” sinyalini tüm üyelerin desteklediğini gösteren tutanaklarda verilen ana mesajın Mayıs ayından bu yana her fırsatta dile getirildiğini söyleyebiliriz. Piyasanın açıklama sonrası sert tepkisinin nedenini ise tutanakların detaylarında bulabiliriz.

Bernanke her fırsatta alım programının azaltılması ile sıkılaştırıcı politikalara başlanması arasındaki farktan bahsediyordu. Bu da “alım programının azaltılması” gündemi ile faizlerde görülen yükselişin Fed’i rahatsız ettiğine dair beklentilere neden olmuştu. Başkan “programı bu yıl içinde azaltabiliriz” dediğinden bu yana yaklaşık %30 artış gösteren mortgage faizlerinin, Fed’i aceleci davranmaktan vazgeçirebileceğini savunanlar bile vardı. Ancak tutanaklarda piyasa fiyatlamalarının üyelerin beklentilerine paralel olduğuna dikkat çekilmesi, Fed çıkışa gitse bile süreci uzatır görüşleri ile uyuşmadı.

Tutanaklarda dikkat çeken bir diğer mesaj ise Fed’in istihdamdaki toparlanmayı “güçlü” olarak değerlendirmesiydi. Temmuz ayında tarımdışı istihdam artışı, 2013 yılı aylık ortalama artış rakamının %15 altında açıklanmıştı. Verinin alt kalemlerindeki ivme kaybı da sektördeki toparlanma emarelerine ters düşmüştü. Ancak dün “kayda değer” toparlanma ve “güçlü” istihdam artışı vurguları, son verilerin geçici olabileceğinin sinyallerini verir nitelikteydi.

Piyasanın %93’ü Fed’in bu yıl içinde alım programını azaltmaya başlayacağını düşünüyor. Esas önemli olan ise alım programının ne zaman bitirileceği ve ilk faiz artırımının ne zaman olacağı. Tutanaklar öncesi beklentiler alım programının 2014 ortasında bitmesi, faiz artırımının ise 2015 ortasına doğru olması yönündeydi. Tutanaklar sonrasında ise piyasa fiyatlamalarına baktığımızda bu beklentilerin biraz erkene çekildiğini görüyoruz. Fed’in fonlama faizi üzerine yazılı vadeli kontratları daha şimdiden faiz artırımı beklentilerinin Şubat 2015’e revize edildiğini gösteriyor.

Sıkılaşma yönünde atılacak adımlara ilişkin beklentilerin erkene çekilmesi emtia ve gelişmekte olan ülke varlıklarında baskı oluşturmaya devam edebilir. BIST-100 Endeksi’nin de bu olumsuz havadan nasibini aldığını görebiliriz. Ancak değerleme ve risk-getiri analizlerine göre endeksin artık görece olarak ucuz sayılabilecek seviyelere gerilediğini görüyoruz. Bu da kısa vadede endekste en azından değer kayıplarının sınırlanmasını ve orta vadede yükselişin tekrar ivme kazanmasını beraberinde getirecektir.  

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017