FED konuşunca piyasalar dinliyor

Serhat GÜRLEYEN
Serhat GÜRLEYEN GENİŞ AÇI sgurleyen@isyatirim.com.tr

Dünya borsalarında yukarı yönlü dalgalı seyir devam ediyor. Gelişmiş ülke ekonomilerinde iç talebin yavaşladığı yönünde gelen sinyallere rağmen yatırımcılar iyimserliğini koruyor. ABD Merkez Bankası'nın sihirli şapkasından bir tavşan daha çıkaracağına duyulan güven dünya borsalarında yükselişin sürmesini sağlıyor.

Geçen haftaki para politikası kurulu toplantısında FED'in açıklaması para politikasında ilave genişlemeye gidileceği beklentisini güçlendirdi. Önceki açıklamalardan farklı olarak FED para politikasındaki olası genişlemeyi yalnızca ekonomiden gelen durgunluk işaretlerine bağlamadı. Banka fiyat artışlarının hedeflenen enflasyonun altında kalması nedeniyle de ilave genişleme yapabileceğinin sinyalini verdi.

FED'in açıklaması sonrasında faiz oranları gerileyip, dolar gerilerken Wall Street'te ve Avrupa borsalarında önemli bir yükseliş yaşandı. Gelişmekte olan ülke borsaları piyasalardaki yeni iyimserlik dalgasına sınırlı ölçüde katıldı.

Dünya tahvil piyasalarındaki yükseliş sağlam temellere dayanıyor. Uygulanan genişleyici maliye ve para politikalarına rağmen gelişmiş ülkelerde durgunluk riski sürüyor ve enflasyon arzu edilen seviyenin altında kalmaya devam ediyor. G3 merkez bankalarının uzun süre genişleyici para politikası uygulayacağını gören yatırımcılar verim eğrisinde uzun vadeli tahvilleri almaya devam ediyor.

ABD ekonomi yönetimi dolardaki değer kaybından memnun gözüküyor. Ancak Çin hükümetinin yuanın değer kazanmasını sınırlaması küresel döviz piyasalarında dalgalanmalara yol açıyor. Çin ile yoğun ticaret yapan Asya ve Güney Amerika ülkeleri paralarının değer kazanmasını engellemek için müdahalelerde bulunuyor. Avrupa ve Japonya bu süreçte en çok zarar gören ülkeler oluyor.

Hisse senedi piyasalarındaki yükseliş ekonomik büyümedeki artıştan ziyade küresel likiditenin bolluğundan kaynaklanıyor. Faiz oranlarının düşüklüğü yüksek getiri arayan küresel yatırımcıyı borsaya yönlendiriyor. Ancak önceki yükseliş devrelerinden farklı olarak borsaya para girişi küçük yatırımcıdan daha çok serbest fonlar vasıtasıyla oluyor.

Üçüncü çeyrek karlarının ikinci çeyreğin altında kalması borsalardaki yükselişin önündeki en büyük engeli oluşturuyor. Önümüzdeki üç hafta içinde Wall Street'te üçüncü çeyrek karları açıklanmaya başlanacak. Şirketler tarafından verilen sinyaller toplam şirketlerin %60'ının karlılığında önceki döneme görece bir kötüleşme olacağını gösteriyor. ABD'de şirket karlarının gerilediği bir ortamda küresel piyasalardaki yükselişin sürmesi kolay gözükmüyor.

İMKB'de üçüncü çeyrek şirket karlarının açıklanması ağırlıklı olarak Kasım ayını bulacak. Genel beklenti üçüncü çeyrekte banka karları gerilerken banka dışı kesimin karlılığının artacağı yönünde. İMKB endeksinde %42 ağırlığa sahip olan banka hisselerinin karlılığı gerilerken borsanın artması kolay değil. Geçmiş yılların verilerinin incelenmesi banka hisselerinin borsanın gerisinde kaldığı uzun soluklu bir yükseliş yaşanmadığını gösteriyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Petrol şoku sonrası… 23 Eylül 2019
Ağlatma beni Arjantin… 02 Eylül 2019
Emin liman aranıyor… 26 Ağustos 2019