FED’ in piyasalarda yarattığı belirsizlik

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ [email protected]

 

Serdar Bayer / Yatırım Finansman

Amerika’ dan gelen işsizlik datalarının giderek iyileşmesi ve ekonomik canlanmayı işaret eden konut satışlarının artmaya devam etmesi piyasada tahvil alım sürecinin sonuna gelindiği yönünde bir beklenti oluşturmuş, bu beklenti sonucunda gelişmekte olan ülke piyasalarından para çıkışı yaşanmıştı. Son dönemde özellikle FED başkanı Bernanke’ nin toplantı sonrası yaptığı açıklamalar ve diğer FED üyelerinden gelen söylemler tahvil alım programının devam edip etmeyeceği konusunda belirsizliğe neden oldu.

Tahvil alımının azaltılacağı beklentisiyle %3.00 seviyesine kadar yükselen Amerikan 10 yıllık tahvil faizi belirsiz ortamın oluşmasıyla birlikte %2.70 seviyesine kadar geri çekildi. İlerleyen süreçte %2.55-2.60 bandı tahvil faizinde destek konumunda olacaktır. Tekrar yükseliş trendine dönebilmesi için %2.80-2.85 bandının kalıcı olarak geçilmesi gerekiyor. Bu senaryonun gerçekleşmesi için öncelikle FED’ in piyasalarda oluşturduğu belirsizliği ortadan kaldırması gerekiyor. Belirsizliğin kalkması ise kısa vadede pek mümkün görünmüyor. Güven kaybı sonrasında FED’ in yeni başkanının kim olacağı cevaplanması gereken diğer bir soru olarak piyasa oyuncularının karşısına çıkıyor. Yeni başkanın tavrı parasal genişlemenin geleceği konusunda belirleyici olacak.

Geçtiğimiz süreçte kıymetli maden ve emtia piyasalarının parasal genişleme konusuna ne kadar duyarlı oldukları, yaşanan sert hareketler sonucu bir kez daha ön plana çıktı. Düşen trend içinde olan Altın Ons fiyatı gelen açıklamalarla 1294 USD desteğinden hızlı bir şekilde direnç seviyesi olan 1368 USD’ ye atak gerçekleştirmişti. Piyasada satış fırsatı olarak değerlendirilen bu yükseliş sonrasında Altın Ons fiyatının tekrar 1314-1335 USD destek bölgesine kadar geri çekildiği görülüyor. Geri çekilmenin devam etmesi durumunda 1294 USD seviyesi tekrar test edilebilir. Amerikan ekonomisine ait dataların olumlu yönde ilerlemesi Ons fiyatında aşağı yönlü baskının artmasına neden olacaktır. Bu tip bir yaklaşımla birlikte 1240-1265 USD bandı ilerleyen süreçte piyasa tarafından yeni hedef bölgesi olarak izlenecektir.

Piyasaların yakından takip ettiği diğer konu olan Suriye’ ye yapılması planlanan operasyonun askıya alınması, kimyasal silahların devredilmesinde başlangıç aşamasına gelinmesi petrol piyasasında oluşmuş hareketliliği azaltmış durumda. 107.50 USD seviyesinde destek bulan Brent petrol fiyatı FED toplantısı sonrasında 111.00 USD direncine atak gerçekleştirmişti. Bu haber etkisinin geçmesi sonrasında gelen satışlarla birlikte petrol fiyatının tekrar 107.50-108.50 USD destek bölgesine geri çekildiği görülüyor. Düşüşün devam etmesi durumunda 107.50 USD desteğinin altında 103.70-105.20 USD seviyeleri diğer tutunma noktaları olabilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017