Fed heyecanı kısa sürdü
Geçtiğimiz hafta; Fed toplantısı öncesi, sıkı bir teşvik beklentisi ile 1723.40 dolar/ons'a kadar tırmanan altın, toplantı sonrası, Bernanke'nin açıklamalarıyla pariteden ayrışarak, 1700 dolar/ons'un altına sarktı. Fed'in, düşük faiz politikasını, işsizlik ve enflasyon oranına endeksleyerek sürdürmesine ve varlık alımlarına devam etmesine rağmen; Bernanke'nin, mali uçuruma dikkat çeken açıklamaları ile altın, haftalık bazda %0.44 değer kaybederken euro, dolar karşısında %1.84 değer kazandı. Altının baskısından kurtulamayan gümüş, daha abartılı bir düşüşle haftalık bazda %2.47 değer kaybetti.
Geçen haftaya, 1711 dolar/ons'dan giriş yapan ve yükseliş yönünde hareket eden altın, 1717.55 dolar/ons'a kadar tırmandı. İki gün sürecek Fed toplantılarına odaklanan piyasaların, beklentileri satın almaya başlamasıyla yükselişe geçen parite, kıymetli maden ve temel metal fiyatlarını yukarı yönünde destekledi. Salı günü Almanya' dan gelen ZEW endeksinde, negatif beklentilere karşılık yüksek kaydedilen rakamlar, pariteyi 1.30'un üstüne taşıdı. Aynı gün, ABD'nin Aralık ayına ait açıklanan ekonomik iyimserlik ve görünüm endekslerinde yaşanan sert düşüş, dolar'ı zayıflatırken altın, kar satışları ile karşılaştı. Ancak; zayıf dolar, temel metal fiyatlarını yukarıya taşıdı. Yatırımcılar, salı ve çarşamba günleri yapılan Fed'in Açık Piyasa Komite toplantısına odaklandılar. Toplantı öncesi altın, Fed'in 40 milyar dolarlık Mortgage Destekli Tahvil ve Operation Twist programıyla toplamda 85 milyar dolarlık rakamı piyasalara sunacağı beklentisiyle alım yönünde fiyatlanırken,
haftanın en yüksek seviyesini 1723.40 dolar/ons'la kaydetti. Fed Başkanı Bernanke, düşük faiz politikasını, işsizlik ve enflasyona endekslerken, oran itibariyle işsizlik seviyesi %6.5'in altına inmediği, enflasyonun da yüzde 2.5'in üzerine çıkmadığı sürece, devam edeceğini ifade etti. Ayrıca iş gücü piyasasında kayda değer bir gelişme olana kadar, ekonomik büyümeyi desteklemek adına, tahvil alımlarına da devam edeceklerini de ekledi. Son olarak 'mali uçuruma' değinen başkan, Obama ve Kongre'nin bu sorunu hızla çözebilmelerini umduğunu, aksi takdirde Fed'in elinde negatif bir pozisyonu telafi edecek araçlar olmadığını yeniledi. Gümüş hariç piyasalarda zayıf alımlar kaydedilirken altın, ulaştığı seviyede tutunamayarak hızla geri çekildi. Perşembe günü, Fed toplantı sonuçlarının Asya'da fiyatlanması altını, haftanın en kötü işlem fiyatı olan 1689.62 dolar/ons'a çekti. İlerleyen saatlerde, ABD'den açıklanan işsizlik verisi, piyasalara moral verirken altın, 1695-1700 dolar/ons dar bandında kaldı. Haftanın son günü, Avrupa'dan kötü gelen verilerin tersine iyi gelen ABD'nin sanayi ve imalat sanayi üretimi rakamları, mali uçurum endişeleri ve Fed'in gevşek para politikasını destekleyen nitelikte olan enflasyon oranlarının gölgesinde kalarak, pariteyi son 3 ayın en yüksek seviyesi olan 1.3173'e taşıdı. Altın ise yıl sonu satışları ve düşen hacimleri ile pariteden ayrışarak haftayı, 1696.50 dolar/ons'dan kapattı. Parite ile net bir ayrışma yaşayan altın, haftalık bazda % 0.44'lük değer kaybına uğradı. Euro/dolar paritesi, hafta boyunca sürdürdüğü istikrarlı yükselişi, 1.3163'den sonlandırarak, euronun lehine haftalık bazda %1.84 değer kazandı. Gümüş, altının baskısından kurtulamayarak, abartılı düşüşler yaşamaya devam etti ve %2.7 değer kaybetti. Platin ve paladyumda yükseliş sürerken, Çin'in pozitif imalat verilerinin verdiği moralle temel metal fiyatlarının tamamı yükseldi. Ham petrol fiyatları da, zayıflayan dolar karşısında yükselirken, 10 yıl vadeli hazine bonoları ve ABD borsalarında düşüş yaşandı.
Fed, beklentilerden farklı olarak işsizlik oranında iddialı davranırken, enflasyon hedefini de bir miktar düşük tutarak politikasını iki parametreye birden endeksledi. Bu durum, piyasa oyuncularının bundan böyle daha dikkatli ve takipçi olmalarını gerektiriyor. Uluslararası piyasalarda, Christmas rehaveti yaşanmaya başladı. Özellikle; düşük hacimli işlemlerle sığlaşan piyasada dalgalanmalar artabilir. Bu hafta altın'ın, 1685-1725.dolar/ons aralığında dalgalanmasını bekliyoruz.