Fed havuç vermiyor, tarlayı gösteriyor...

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ [email protected]

 

Piyasalar 2008 - 2009 kriz döneminden sonra likidite tedbirlerine öyle bir alıştı ki, adeta olumlu trendleri sürdürmek için ek likidite şartmışçasına buna bağımlı hale geldi. Ancak, kriz dönemi öncesinde merkez bankası bilançoları çok da değişken olmamasına ve sürekli bir likidite desteği olmamasına rağmen piyasalarda çok güçlü trendler izlenebiliyordu. O zamanlar satın alınan neydi peki? Büyüme ve ekonomik istikrar. İşte Fed'den gelen son karar, açıklama ve revizyonlar artık yeniden böyle bir döneme gidileceğine işaret ediyor. Likidite desteğine "madde bağımlısı" gibi alışan piyasaların dört yıllık ezberini terk etmesi ilk etapta bazı sancılar getirebilir, ancak normalizasyon elbet bir gün gelecekti ve giderek yaklaşıyor.
Fed Başkanı Bernanke, Çarşamba akşamı yaptığı açıklamalarda önceki söylemlerine paralel olacak şekilde "gerekirse" ek gevşeme tedbirleri alınabileceğini söyleyerek 3. Niceliksel Gevşeme programı kapısını yine aralık bıraktı. Böylece Fed, piyasaların biraz da kolaya kaçarak "likidite desteği varsa olumlu, yoksa olumsuz" şeklinde özetlenen yatırım algısını kısmen desteklemiş oldu. Ancak, Bernanke'nin "gerçekten eğer gerekirse" ek gevşemeye gitmesi gerekeceğini, ancak aslında buna çok da ihtiyaç olmadığını düşündüğünü, politik bir tavır sergilediğini tahmin ediyorum.
Fed'den gelen açıklamalarda 2012, 2013 ve 2014 ekonomik büyüme beklentileri yukarı revize edilirken, işsizlik oranına ilişkin tahminler aşağı çekildi. Enflasyon tahminleri ise yukarı revize edildi, ancak 2014 sonuna kadar kritik görülen %2'nin altında öngörüldü. Bu makro ekonomi patikası, önceki dönemlerde alınan kararların ve atılan adımların daha fazlasına gerek kalmadan da ABD ekonomisinin ayağa kalkabileceğinin öngörüldüğüne işaret ediyor. Böyle bir ortamda da Fed'in ek parasal gevşemeye giderek bilançosunu daha fazla şişirmesine gerek kalmayacaktır. "Operation Twist (OT)" benzeri Fed bilançosundaki tahvil vadelerini uzatma amaçlı yeni bir programı ihtimali daha yüksek; ancak bu alanda da Fed'in alabileceği uzun vadeli tahvil miktarının son program sonrası azaldığı, dolayısıyla da ilkine göre düşük boyutlu bir OT uygulanabileceği düşünülüyor. Burada istihdam göstergelerinin Fed'in tavrında öncelikli olarak belirleyici parametreler sunacağını düşünüyorum. Bu nedenle, önümüzdeki dönemde açıklanacak makro veriler piyasaların odağında kalmaya devam edecek. Kısa vadede ek gevşeme ile ilgili her türlü haber ve yorum akışı volatilite getirebilir, ancak yatırımcılar orta-uzun vadede büyüme ve makro ekonomik performansa odaklanacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017