Fed güvercin kanatlarını açtı

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

 

 

VOLKAN ONAT - FİNANSINVEST
 
Fed yenilenen daha güvercin (gevşek parasal koşullardan yana) kadrosu ile ilk toplantısını hafta ortasında gerçekleştirdi. Toplantıda yine büyümedeki zayıflığa vurgu yapıldı ki, aynı gün açıklanan ABD 2012 4.çeyrek büyüme verisinin beklentilerin aksine %0,1 oranında daralması da bu zayıflığa işaret ediyordu. Ancak burada Sandy Kasırgası ile ilgili olarak stokların azalması ve mali uçurum tartışmalarının azalttığı tüketim eğiliminin etkili olduğu görülüyor. Toplantıda 85 milyar dolar büyüklüğünde olan aylık tahvil alımlarının devam edeceği belirtilirken bunun beklentilere paralel olduğunu görüyoruz. İstihdamdaki zayıflığın sürmesi nedeniyle mevcut şartlar altında likidite enjeksiyonun en azından 2014 yılına kadar sürmesi oldukça yüksek olasılık. Mali uçurum ve borç tavanı tartışmaları gölgesi altında ABD ekonomisinin 2013'te maliye politikasından da önemli bir mali desteğe ihtiyaç duyacak olması aslında Fed'in göreceli duruşunun da esnek kalmasında etkili oluyor. 
 
Avrupa tarafında ise 2011 yılının Aralık ayında verilen ilk LTRO'nun bölge bankalarına sağladığı ucuz likidite yavaş yavaş geri dönmeye başlıyor. Bu durum, bankaların acil ve ihtiyati kaynak talebinin azaldığını gösterirken özellikle euronun dolar karşısındaki yükselişinde etkili. Açıkçası Euro Bölgesi'nde finansal güvenin tekrar toparlanma sinyalleri vermesi euro'nun yakın vadede destek bulmasında etkisini sürdürebilir. Ancak, ABD'nin Euro Bölgesine görece daha güçlü büyüme dinamiklerine sahip olduğu unutulmamalı. Bu durum ilerleyen vadede dolara yönelimin tekrar güç bulmasını sağlayabilir.
 
Bugüne baktığımızda ABD'de açıklanacak olan tarım-dışı istihdam rakamları ile işsizlik oranı verileri yakından takip edilmeli. Bilindiği üzere Fed %6,5 olan işsizlik hedefini koruyor. İşsizlik oranı geçtiğimiz ay %7,8 olarak açıklanmıştı. Bu seviyenin hedeflenen %6,5 oranına gelmesinin de oldukça bir zaman alacağı düşünüldüğünde Fed'in mevcut politikasında bir değişikliğe gitmesi de kolay kolay görülmeyecektir. Bugün açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisinde düzenli olarak 200 - 250 bin gibi seviyeler görmeye başlarsak bu durum Fed'in politika değişimi açısından ilk sinyalleri verebilir. Ancak, henüz 150 - 200 bin aralığında olan rakam politika değişimi için gereken bandın altında kalmayı sürdürüyor.
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017