FED, dolar

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

 

Geçen hafta büyüme ve istihdama yönelik aşağı yönlü risklerin azaldığına vurgu yapan ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Bernanke’nin açıklamalarının, varlık alımlarının yavaşlatılmasının bu yıl sonlarında başlayabileceğine işaret etmesi ile birlikte global piyasalar satış baskısı altında kaldı. Bilindiği üzere FED’in çıkış stratejisinde zamanlama sinyali vereceğine yönelik beklentiler bir süredir soru işareti yaratıyordu. FED’in varlık alımlarının yavaşlatılmasını teyit eden ve bir takvime işaret eden açıklamaları, yaklaşık bir buçuk aydır vurguladığımız orta vadeli “güçlü dolar yüksek faiz” temasını destekler nitelikteydi.

Bu doğrultuda geçtiğimiz hafta volatilite göstergesi VIX Endeksi 2013 zirvelerini test ederken küresel risk barometresi olarak izlenen S&P 500 Endeksi satış baskısı altında kaldı ve 50 günlük ortalamasını kırdı. Dolar endeksi güçlenirken, yüzde 2,4’ün üzerine çıkan ABD 10 yıllık bono faizi Şubat 2012 sonrasındaki en yüksek seviyesine ulaştı. Altında satış baskısı güçlendi.

Gelişmekte olan piyasalarda ise para birimlerindeki değer kaybı ve bono faizlerindeki yükseliş hisse senetlerindeki düşüşe öncülük etti. MSCI Türkiye 19 Haziran’daki FED açıklamaları  sonrası  dolar bazında yüzde10 düşerken,  MSCI gelişmekte olan piyasalar endeksi yüzde 4,88, MSCI Dünya endeksi ise yüzde 3,64 düştü. Böylece FED’in parasal genişlemeden çıkış stratejisine yönelik endişelerle yılbaşından bu yana dünya endeksinden negatif yönde ayrışan gelişmekte olan piyasalardaki düşüş yüzde 14,66’ya ulaştı.

Önümüzdeki günlerde FED doğrultusunda makro verilerden gelecek sinyaller (ki güçlü veriler FED’in açıklamalarını destekler nitelikte olacaktır) ile birlikte Çin’deki likidite sorunu da takip edilecek. Çin’de gecelik repo faizi ortalaması geçen hafta yüzde 12,5 seviyesine yükselmişti. Çin Merkez Bankası’nın gerektiği takdirde para politikasında ince ayar yapabileceğini açıklaması piyasaları bu hafta başında bir miktar sakinleştirdiyse de  bu konu önemini koruyor..

Diğer taraftan Yunanistan ve İtalya’daki siyasi gelişmelerin önümüzdeki günlerde ön planda olabileceğini ve bu doğrultuda da izlenmesi gereken aksiyonlar olabileceğini belirtelim. Bu hafta ABD’de konut verileri ile birlikte tüketim harcamalarına yönelik sinyallerin görüleceği dayanıklı tüketim mal siparişleri rakamı önemli. Yurtiçinde ise Hazine ihaleleri takip ediliyor.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017