Fed bu defa altını kurtaramadı

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

 

Geçtiğimiz hafta altın, aşağı yönde ons'ta 30 dolarlık oynama yaşadı. 1200 dolar/ons'un gerisine düşen maden bu seviyeden yüzünü yukarı dönse de haftayı yüzde 1.81 kayıpla tamamladı. Diğer kıymetliler de topyekun kırmızıda kaldılar. 

Altında ilk işlemin 1229 dolar/ons'tan gerçekleşmesinin ardından maden, salı gününe kadar yataya yakın işlem gördü. Yunanistan tarafındaki gelişmeler altın için biraz da olsa itici güç oldu. Bazı kemer sıkma politikalarını uygulamadan kaldıran yeni hükümet, Avrupa Birliği’nin halihazırdaki kurtarma paketinin süresini uzatma teklifini reddetti. Maliye Bakanı, alacaklıların şartları yumuşatmadığı takdirde kurtarma paketini bir 6 ay daha uzatmayı kabul etmeyeceklerini söyledi. Altın gelişmeler karşısında günün en iyi fiyatı olan 1236.40 dolar/ons’a ulaştı ancak kapalı olan ABD piyasasının oyuncuları tarafından desteklenmeyen alımlar yerini satışa bıraktı. Gündemi meşgul eden gelişmeler, Çin’in yeni yıla girmesi ve öncesinde kapanan pozisyonlar, Ukrayna tarafından gelen 'barış' haberleri ve tabi ki Yunanistan idi. Ülkenin yetkilileri, alacaklılarından kredilerin uzatılmasını talep ederek arayı ısıtmayı planlarken, aslında tüm bu gelişmelerin arkasında ABD’nin 10 yıllık kağıtlarındaki reel faizlerin yükselmesi altın’ın üzerinde baskı oluşturmuş gibi gözüküyor. Hafta ortasında altın 1197.70 dolar/ons'a kadar yuvarlanandı ancak FED yine altına destek çıkarak 1210 dolar/ons’un üzerine çıkarttı. ABD Merkez Bankası, toplantı tutanaklarında, faizleri artırma konusunda sabırlı davranacaklarını bir kez daha yinelenirken, düşen ham petrol fiyatlarının Fed’i endişelendirdiğine değinilmiş. Yatırımcılar, uzun bir süre daha faizlerden bir yarar sağlayamayacaklarını görünce altına yöneldiler. Bu sayede altın Perşembe günü 1225 dolar/ons'a kadar yükseldi. ABD piyasalarının devreye girmesinin ardından, ülkenin haftalık işsizlik başvuruları beklentilerden çok daha iyi açıklanınca yatırımcılar rezerv parayı tercih ederek altının değer kaybetmesine neden oldu. Cuma günü dar bantta dalgalanan altın 1207.34 dolar/ons'tan yüzde 1.8 kayıpla haftalık seansı tamamladı. Gümüş yüzde 5.6 ile en fazla değer kaybeden kıymetli oldu. 

Altının geçtiğimiz haftaki kötü performansı bu hafta içinde onu 1180 dolar/ons'a kadar itebilir. Altın'ın tercih edilmesi için sadece küresel ekonomik endişeler yetmez, fiziki alımlarla da desteklenmesi gerekli. 
 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018