FED aslında yine bir güvercin
Şant Manukyan / İş Yatırım
Salı günü yapılan FED toplantısında dikkatimi çeken birkaç nokta oldu. Öncelikle uzun süre sonra, yanılmıyorsam, FED sadece petrol değil benzini de enflasyondaki yükselişten sorumlu tuttu ve yükselişin daha da sürebileceğini söyledi. Ancak bu yükselişin kalıcı olmasını beklemiyor. Bu hiç şaşırtıcı değil zira hatırlarsanız 2007 yılında petrol 140 dolara doğru giderken de FED bu duruma müdahale etmemişti. Bernanke, kısmen haklı olarak, petrol fiyatları üzerinde kontrolü olmadığını ve bu nedenle para politikası ile yapılacak bir müdahalenin de işe yaramayacağını düşünüyor. Ve hatta 1997 yılında yayınladığı bir çalışmada petrol şoku yaşanan dönemlerde resesyonu fiyat hareketinden ziyade merkez bankalarının enflasyon karşı sıkılaştırma politikası uygulamasına bağlıyor. Bu açıdan baktığımızda FED aslında oldukça güvercin bir sinyal verdi. Petrol fiyatları ve dolayısı ile enflasyon yükselirse bile FED işsizlik oranı düşmeden faiz arttırmayacak. Ancak elbette bir QE3 sinyali de verilmedi. Bu ihtimal masadan kalkmış değil ancak FED'in secim yılında bundan öncekilere benzer bir büyüklükte paket açması çok kolay da değil. Öte yandan 19 bankanın dahil olduğu stress testinden Citibank, Metlife, Suntrust ve Ally Financial hariç diğer 15 kurum başarı ile geçmiş görünüyor. ABD'nin uyguladığı stress testlerinin Avrupadaki benzerlerine oranla çok daha güvenilir olduğu kesin. Gerçekten de senaryoları incelediğimizde çok sert koşulların test edildiğini görebiliyoruz. Ancak özellikle bir Avrupa ülkesinin daha iflas etmesinin hiçbir senaryoya dahil edilmemesini bir eksiklik olarak görüyorum. Piyasalara dönersek; VIX endeksi düzeltmelerin başladığı seviyeler olan 10-11 aralığına yaklaşmış bulunuyor. Bu nedenle uzun pozisyonları hedge etmekte fayda var. Daha önce de özellikle altını çizdiğim ABD 10 yıllıkları yüzde 2.10 direncini kırmış görünüyor. Bu yazı yazıldığında getiriler 2.15 seviyesine ulaşmıştı.
Bundan sonra hedef 2.30 olacaktır. Ancak Avrupadaki sorunun sürmesi ABD tahvillerine talebin de sürmesi anlamına geliyor. LTRO sonrası ise ECB'nin bilançosunda yaşanan aşırı büyüme Euroya satış olarak yansımaya devam ediyor. 1.3060 ve daha önemlisi 1.2975 seviyeleri kritik.
Altın ve gümüşte ise satışların "yeni bir QE olmayacak" düşüncesi nedeni ile olmadığını düşünüyorum. Kredili olmamak ve biraz da sabırlı olmak kaydı ile her iki metalde de yakında pozisyon alınabilir.