Fazla mesai ara dinlenmeler düşülerek hesaplanır
4857 sayılı İş Kanunu’nda normal çalışma süresi haftalık 45 saat olarak belirlenmiştir. 45 saatin üzerinde yapılan çalışmalar fazla mesaidir. Ara dinlenmeler 4857 sayılı iş kanunu madde 68’de açıkça belirtildiği üzere çalışma saatinden sayılmaz. Çalışanların haftalık çalışma saatlerinin toplamını 45 saati aşıp aşamadığını ara dinlenme saatlerini katmadan hesaplamak gerekmektedir. Konu ile ilgili Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin 2010/23052E. ve 2012/33696K. ve 09.10.2012 tarihli kararı yukarıda belirtilen hususlar açısından emsal karar niteliğindedir. Yargıtay’a konu davada, davacı yerel mahkemede kıdem ihbar tazminatı yanında fazla mesai talebinde bulunmuştur. Davalı davanın reddini talep etmiştir. Yerel mahkeme ise davalı şirkete açılan davada davalı şirkete karşı açılan davanın kısmen kabulü ile kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, bir kısım fazla mesai taleplerini kabul etmiştir.
Karar davalı ve davacı vekillerince temyiz edilmiştir. Somut olayda mahkemece davacının haftanın 6 günü, günde 10 saat çalıştığı kabul edilerek hesaplama yapılan bilirkişi raporuna itibarla fazla çalışma ücretine hükmedilmişse de, Yargıtay yapılan hesaplamayı ara dinlenmesinin düşülmemesini yasa, düzenleme ve ilkelere uygun olmadığı ve hatalı bulduğu için bozmuştur. Yargıtay kararında Fazla çalışma hesabı yapılırken bir saat ara dinlenmesi düşülerek günlük olarak belirlenmesi, günlük çalışma süresinin haftada çalışan gün sayısı ile çarpılması ve haftalık 45 saat çalışma süresi düşülerek hesaplanması gerekirken yazılı şekilde hesaplama yapılmasını hatalı bulmuştur.
Yargıtay kararında da belirtildiği üzere çalışma saatlerine ara dinlenmelerin dahil olmaması nedeni ile 4857 sayılı iş kanunu madde 68 ‘e göre işverenlerin ara dinlenme saatlerini belirlemesi ve çalışma saatlerinde düzenleme yapması çalışanların çalışma saatlerinin belirlenmesi ve fazla mesai hesabı açısından önemlidir. Ara dinlenme saatlerinin belirli aralıklarda düzenli olarak kullandırılması çalışılan saat ile ara dinlenmelerinin karışmasını ve iç içe geçmesini de önlemiş olacak, çalışma ve dinlenme saatleri daha verimli bir şekilde kullanılacaktır.