Farklı beklentilere ve ihtiyaçlara yönelik MBA programları…
İşletme Yönetimi Yüksek Lisans Programı, İngilizce adıyla Master of Business Administration ya da sıkça duyduğumuz kısaltmasıyla MBA… Yöneticilik özellikleri kazanmak ya da yöneticilik özelliklerini geliştirmek isteyenlerin tercih ettikleri ve kariyerlerinde prestijli bir adım olarak gördükleri MBA programları çeşitliliğe sahip. Tezli, tezsiz, İngilizce, Türkçe, e-MBA, Executive MBA gibi türlere ayrılan program, gerek devlet gerekse vakıf üniversitelerinde mevcut.
MBA Programı, genelde iş deneyimine bakılmaksızın yeni mezunların başvurduğu bir program. Devlet üniversitelerinde dersler gündüzleri yapılırken vakıf üniversitelerinde genellikle saat 19'da başlayan akşam dersleri söz konusu. MBA programlarında başvuru koşulları, geçtiğimiz hafta bahsetmiş olduğum yüksek lisans programlarına başvuru koşulları ile benzer. Üniversiteden üniversiteye farklılık gösterse de tezli MBA programları, 24 kredi (8 ders) ve yüksek lisans tezi; tezsiz MBA programları 30 kredi (10 ders) ile MBA projesinden oluşuyor. MBA programlarının tüm türlerinde ücretler, 5 bin TL ile 40 bin TL arasında değişiyor.
Executive MBA Programı, profesyonel iş deneyiminin istendiği bir program. Genellikle en az üç yıllık profesyonel iş deneyimi olan yönetici/yönetici adaylarına yönelik olan program, çalışanlara yönelik hazırlandığı için dersler akşamları ve hafta sonları yapılıyor. Mezun olanlar "Yönetici İşletme Yüksek Lisansı" diploması alıyorlar.
e-MBA Programı, uzaktan eğitim şeklinde yapılan MBA çeşidi. Birçok vakıf üniversitesi ve bazı devlet üniversiteleri, özellikle çalışma hayatında bulunanlara kolaylık sağlamak amacıyla e-MBA programları geliştirdiler. Program kapsamında dersler, internet üzerinden veriliyor. Dolayısıyla öğrencinin kendisine en uygun gün ve saatte dersi alması, etkileşimli ders saatlerinde sanal sınıf uygulamaları ile öğretim üyeleri ile bir araya gelmesi mümkün oluyor.
Programdan programa farklılık gösterse de MBA programlarında okutulan temel dersler: Yönetim muhasebesi, Finansal yönetim, Operasyon yönetimi, Pazarlama yönetimi, Küresel ekonomi, İş hukuku, Bilgi teknolojileri, Kurumsal yönetim, Stratejik yönetim, İnsan kaynakları.
Ders başlıklarından da görüldüğü gibi MBA programı, aslında işletmecilik dışında bir alanda eğitim almış kişilerin işletme eğitimi almaları amacıyla düzenlenmiş bir program. Dolayısıyla işletme fakültesi mezunlarının zaten dört yıl boyunca aldıkları derslerden oluşan MBA programları yerine uzmanlaşmayı düşündükleri bir alanda (pazarlama, insan kaynakları, finans gibi) yüksek lisans yapmaları daha mantıklı bir tercih oluyor. Ya da -bana göre- en az beş, daha da iyisi yedi sekiz yıl iş tecrübesi ile Executive MBA programına katılmak büyük yarar sağlıyor.
Bazı üniversitelerin MBA programlarına başvuru süreci tamamlandı ancak birçok üniversitenin başvuruları ağustos ayının sonuna kadar devam edecek. Yine de araştırmaları ve kıyaslamaları hızla yapmakta fayda var. Önümüzdeki hafta bazı MBA programlarından detaylar paylaşacak ve yurtdışında öne çıkan MBA programlarından bahsedeceğim.
Sermaye piyasası lisanslama sınavının tarihi belli oldu
2013 yılı içerisinde yapılması planlanan Sermaye Piyasası Lisanslama sınavlarının tarihleri belli oldu. Sınavların ilki 21- 22 Eylül, ikincisi 28-29 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilecek.
Daha önce "Sermaye Piyasası Çalışanlarının Merak Ettiği Soru" başlıklı yazımda SPL Genel Müdür Yardımcısı Serkan Karabacak'ın görüşlerine yer vermiştim. Bu sene gerek SPK, gerek TTK, gerek borsanın yapısında meydana gelen değişiklikler belirsizliklere neden olmuştu. En büyük endişelerden bir tanesi, bu sene gerçekleştirilecek sınav sayısına ilişkindi. Ancak SPL, daha önce de belirttiği gibi katılımcıları mağdur etmeyerek bu seneyi tek sınavla kapatmadı. 2014 yılından itibaren SPL'nin hedefi, minimum iki, maksimum dört sınav gerçekleştirmek. Sınav tarihi konusunda belirsizlik ortadan kalksa da sınava hazırlanacak olanların SPL'den beklentisi, ders içeriklerinin en kısa sürede belli olması ve paylaşılması. Lisanslama sınavlarının ücreti ise 150 TL olarak belirlendi. Bu rakam, üniversite 4. Sınıf öğrencileri için 100 TL olacak.