“Farkındalık dönemi geçti, şimdi fark yaratma zamanı”
Türkiye Kalite Derneği (KalDer), hedefini başarılı kurumların mükemmelliğe uzanan yolculuklarını desteklemek, daha çok kuruluşu ulusal kalite hareketine teşvik etmek olarak özetliyor. Mükemmellik Modeli Avrupa’da 35 ülkede 40 bin işletme tarafından kullanılıyor ve bu model, kurumların sürdürülebilir büyümesi, stratejik plâ nlama sü reç leri ve verimli iş modelleri oluş turmalarında etkin bir rol oynuyor.
KalDer ile Avrupa Kalite Yönetim Vakfı (EFQM), Avrupa ve Türkiye Mükemmellik Ödülü’nü kazanmış kuruluşların sözcülerini ‘Kazananlar Konferansı’nda bir araya getirdi. 2015 yılının EFQM Mükemmellik Büyük Ödülü’nü kazanan WDH Group’un yanı sıra, Coca-Cola İçecek Bursa Fabrikası, İGDAŞ, Sakarya Üniversitesi, İETT, Antalya Muratpaşa Sabiha Gökçen Anaokulu ve Damla Su Sapanca Fabrikası ödül sürecindeki tecrübelerini paylaştılar.
KalDer Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Doğan’ın da söylediği gibi, “KalDer bir paylaşım, kıyaslama ve öğrenme platformu. Tıpkı insanlar gibi, işletmeler de kıyaslama yoluyla, rekabet edebilirlik ve sürdürülebilirlik kavramlarını koruyabilir ve geliştirebilirler, ilerleme sağlayabilirler.”
Her kuruluşun kırılgan noktalarının olduğunu ifade eden Hamdi Doğan, arayışların artık kurumsal, sektörel, hatta ulusal ölçeğin ötesinde, küresel boyutta olduğuna dikkat çekiyor ve iyileştirme fırsatlarının değerlendirilmesi gerektiğini ifade ediyor.
Doğan, “Paylaşmak gelişimin en önemli göstergelerinden biridir. İyiyi örnek almak, daha iyisini yapmak toplumları ileri götürür. Paylaşan daha ileri gitmek ve kendini aşmayı amaçlar. Başkalarının bizden daha iyiyi nasıl yaptığını görmek için kıyaslama yaparız. Şirketler de kıyaslama yoluyla rekabet edebilirlik ve sürdürülebilirliği sağlayabilirler. İyiyi kendine örnek almak, daha iyisini yapmak, kişileri, kurumları ileri götüren budur. Avrupa’da 35 ülkede 40 bin şirketin kullandığı bir mükemmellik modelinden bahsediyoruz. Ülkenin her köşesinde paylaşım ortamını yaratmalıyız” yorumlarına bulunuyor.
Gaziantep gibi diğer şehirler de inovasyon yarışına dahil olmalı
17 Şubat’ta Türkiye’nin önemli sanayi şehirlerinden biri haline gelen Gaziantep’e gittiklerini söyleyen Doğan, Gaziantep gibi Türkiye’nin her yerinde yenilikçi, yaratıcı, inovasyonu hedefl eyen bir yarışın içinde olunması gerektiğine vurgu yapıyor. Hamdi Doğan’ın özellikle altını çizdiği unsur ise şu; “Artık farkındalık dönemi geçti, şimdi fark yaratma zamanıdır.” Doğan, fark yaratmanın yaşam kalitesini yükseltmek; mükemmelliği bir yaşam tarzı haline getirmek olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Gelişmenin ve öğrenmenin üç temel kaynağı var: Formal eğitimde öğrenmek, başkalarından öğrenmek ve işte öğrenmek. Bu süreçte kıyaslama ve paylaşma önem kazanıyor. Kilit sözcük ise başkalarından öğrenmek.”