‘Faizsiz fon’ pazarı 2.5 milyar lirayı aştı

Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR
Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR EKONOMİ GÜNLÜĞÜ [email protected]

2010 yılında ihraç edilmeye başlanan faizsiz emeklilik yatırım fonları her geçen gün büyüyor. Bugün faizsiz emeklilik yatırım fonları 40’ı bulurken, fon büyükülğü ise 2 milyar 617 milyon liraya ulaştı.

Türkiye’de bireysel emeklilik pazarı (BES) her geçen gün büyüyor. Özellikle 2013 yılında yüzde 25’lik devlet katkısının başlamasıyla büyük ivme kazanan BES’te rakamlar inanılmaz boyutlara ulaştı; katılımcı sayısı 6 milyonu aştı. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcısı olarak kurulan BES’te toplam fon büyüklüğü ise 53,5 milyar liraya geldi. Fakat sektördeki bu büyümeye karşın fon getirilerine yönelik eleştiriler de her geçen gün daha fazla gündeme gelir oldu. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de portföy yönetim şirketlerini sert bir dille eleştirerek; yeni bir çalışmayı başlattı. Hazine Müsteşarlığı’nın üzerinde çalıştığı sisteme göre bireysel emeklilikte şirketten şirkete değişmeyen 5 merkezi fon kurulması ve bu fonların özel işbirliğinde ihale yöntemi ile portföy yönetim şirketlerine yönettirilmesi planlanıyor. 

Kira sertifikaları itici güç oldu 

Bugün daha henüz 6 yılını doldurmayan faizsiz fonlardaki yükseliş de dikkat çekiyor. Hazine’nin üzerinde çalıştığı fonlardan bir veya ikisinin faizsiz yatırım araçlarına ait olacak. Bu 5 kategori üzerinden katılımcıların risk profiline uyan yatırım seçeneğini tercih etmesine imkan sağlanacak. İlk olarak 2010 yılında ihraç edilmeye başlayan faizsiz emeklilik fonlarının büyüklüğü bugün 2 milyar 617 milyon liraya ulaştı. Özellikle 2012 yılında Hazine’nin kira sertifikası ihraç etmesi bu ürünlerin büyümesinde etkili oldu. Sektördeki 18 şirketin 9 tanesinin ihraç ettiği 40 adet faizsiz emeklilik yatırım fonu bulunuyor. Toplam fon pazarından faizsiz emeklilik yatırım fonları yüzde 5 pazar payı alıyor. Sistemde bulunan 40 adet faizsiz emeklilik yatırım fonunu tercih eden katılımcı sayısı ise yaklaşık 525 bin oldu. 

60 milyar TL hedef 

Katılım bankacılığı toplam bankacılık sektöründen yüzde 5 pazar payı alıyor. Bu payın 2023’te 400 milyar lira büyüklük ile yüzde 15’lere çıkması hedefl eniyor. Sektörde faizsiz yatırım fonlarında da yüzde 15’lik bir hedef konulmuş durumda. Bu durumda faizsiz emeklilik yatırım fonlarında büyüklüğün 60 milyar liraya ulaşması öngörülüyor. Öte yandan BES şirketlerinin pazardaki gelişimi göze alarak bu ürüne yönelmesi faizsiz emeklilik fonlarının büyümesinde etkili olacak gibi görünüyor.

Tayfun Özkan KT Portföy Genel Müdürü

Faizsiz fonlar her yıl %57 büyüyecek

İlerleme için bir ülkenin hedefl erinin olması ve bu doğrultuda yürümesi çok önemli bir adım. Türkiye de 100. yılına yönelik gerek ekonomik gerekse sosyal pek çok hedefi olan bir ülke. Bunlardan en önemlisi de 2023 yılında Türkiye’nin dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasına girmesi. Bu doğrultuda da çeşitli sektöre konulmuş hedefl er var. BES için uygun görülen rakam da fonların 2023 yılında 400 milyar TL’ye ulaşması. Ancak bu pazar içinde faizsiz fonların toplam BES fonları içindeki payı için belirlenmiş net bir hedef yok. Tabi burada göz ardı edilmemesi gereken bir katılım bankacılığı hedefi mevcut. Katılım bankacılığının toplam bankacılık sistemindeki paylarının yüzde 15’e yükseltilmesi hedefl eniyor. Biz bu hedefi faizsiz fonların BES içindeki payı olarak da önümüze koyabiliriz. Bu durumda faizsiz EYF’lerin 60 milyar TL’ye ulaşmasını hedefl eyebilirsiniz ki bu da, faizsiz EYF’lerin 2023’e kadar her yıl yüzde 57 büyümesini gerektirir. Sektörde 18 tane BES şirketi ve bunların kurduğu toplam 249 adet EYF var. Bu şirketlerin 9 tanesi toplam 40 tane faizsiz EYF sunuyor. Müşterilerine henüz bu ürünü sunmayan BES şirketlerinin de önümüzdeki günlerde ürün gamlarına faizsiz EYF seçeneğini eklemelerini bekliyoruz. Böylece daha çok katılımcıya ulaşılacak ve doğal olarak faizsiz EYF büyüklüğü de artacaktır. BES sektörü geneli için bir süredir yeni düzenlemeler gündemde. 2016’da bir Faizsiz Finans Koordinasyon Kurulu kuruldu ve ilk toplantısını 10 Mart 2016 tarihinde yaptı. Bu kurulun BES alanında da faizsiz EYF’lerin gelişimine yönelik çalışmaları olacağını öngörüyoruz.

Ayhan Sincek Katılım Emeklilik Genel Müdürü

Pazar payında yüzde 15 hedefi

Bireysel emeklilik sisteminde toplam katılımcı sayısı 6 milyon 245 bini aştı, fon büyüklüğü nisan sonu rakamlarına göre 53 milyar 483 milyon TL’ye ulaştı. Sistemde bulunan 40 adet faizsiz emeklilik yatırım fonunu tercih eden katılımcı sayısı yaklaşık 525 bin olurken, BES’in yaklaşık yüzde 5’ine denk gelen faizsiz fon büyüklüğü ise 2 milyar 617 milyonu aştı. Faizsiz fonların pazar payı sistemde her geçen gün artan ivmeyle devam etmektedir. BES’in 2023 hedefi 12 milyon katılımcı ve 400 milyar lira fon büyüklüğüne ulaşmak. Bugün geldiğimiz noktaya ve yapılmaya başlanan düzenlemelere bakılınca bu hedefe doğru sağlam adımlarla ilerlendiğini söyleyebiliriz. Faizsiz emeklilik fonlarını tercih eden toplam katılımcı adedinde ve faizsiz emeklilik fonlarının toplam emeklilik fon büyüklüğünde yüzde 15 pazar payı alması hedefl eniyor. Bu da faizsiz bankacılığın pazar payı hedefi nin yüzde 15 olması doğrultusunda dile getiriliyor. Sektördeki fonların 40 adedini faizsiz fonlar oluşturuyor. Katılım Emeklilik olarak burada 7 adet fonumuz bulunuyor. Fonlarımızın faizsiz fonlar arasındaki pazar payı yüzde 13’e ulaştı. Faizsiz fonların yatırım yapabileceği menkul kıymet alternatifl erinin çeşitlendirilmesi yönelik yeni düzenlemeler gelmesi durumunda bu sayının daha da artması beklenebilir. Kurum olarak, 2015 yılını 128 bin BES sözleşmesine ulaşarak tamamladık. 2015 yılında faizsiz BES fonlarımız, başarılı fon yöntemimizin de etkisiyle sektördeki tüm emeklilik fonlarının ağırlıklı ortalama getirisinin yüzde 3.5 üstünde bir performans gösterdi. 2016’da büyümemizin hızla devam edeceğini biliyoruz. Bizler BES için 100 bin yeni katılımcıyı daha bünyemize katmayı hedefliyoruz.

catseagaegaegea.jpg

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar