Faiz aynı, dış talep konusunda uyarı var
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faizini beklendiği gibi değiştirmedi ve yüzde 24’te tuttu.
Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 24 düzeyine geçen yıl 13 Eylül’de yapılan Para Politikası Kurulu toplantısında çıkarılmıştı.
Para Politikası Kurulu, geçen yılın ekim ve aralık toplantılarından sonra bu yıl da ocak ve son olarak dün gerçekleştirdiği mart toplantısında faizi değiştirmedi. Kurulun bir sonraki toplantısı 25 Nisan’da.
Bir başka ifadeyle politika faizi 13 Eylül 2018 ile 25 Nisan 2019 arasındaki yaklaşık yedi buçuk ay boyunca yüzde 24 olarak uygulanacak.
25 Nisan’a kadar olağandışı gelişmeler yaşanır ve Merkez Bankası bir ara toplantı yapma ve faizi değiştirme gereği duyar mı, bilinmez.
Merkez Bankası’nın elinde fonlamayı haftalık repo yoluyla değil de gecelik ya da geç likidite penceresinden yapma ve faizi bu şekilde yükseltme olanağı bulunuyor. Ama görünürde faizin artırılmasını gerektirecek koşullar yok. Faizi indirmek için de öyle apar topar ara toplantıya gerek duyulması beklenmediğine göre 25 Nisan’a kadar faiz yüzde 24’te kalacak gibi görünüyor.
Dış talep uyarısı
Merkez Bankası’nın enflasyonla ilgili uyarıları aynen devam ediyor. Ama önce gelin dış talep konusundaki ifade değişikliğine değinelim.
Para Politikası Kurulu açıklamalarında son dönemde hep “dış talebin gücünü koruduğu” vurgusuna yer verilirdi. Bu kez açıklamanın ilgili bölümüne bir sözcük eklenerek “dış talebin nispeten gücünü koruduğu” ifadesine yer verildiği dikkati çekiyor.
Merkez Bankası “nispeten” demekle öyle anlaşılıyor ki dış talebin eskisi kadar güçlü olmadığını ifade ediyor.
Bu ayrıntı önemlidir. Merkez Bankası’nın o sözcüğü oraya değişiklik olsun diye eklediği tabii ki düşünülemez.
Öyle anlaşılıyor ki ihracatta bir süredir devam eden artış hızı giderek yavaşlayacak ve belki de negatif oranlar görme durumunda kalacağız.
Enflasyon için söylenenler aynı
Merkez Bankası’nın enflasyonla ilgili görüşlerinde değişiklik yok.
Merkez Bankası, ithal girdi maliyetleri ve iç talep gelişmelerine bağlı olarak enflasyon göstergelerinde bir miktar iyileşme gözlendiğini kabul ediyor, ama uyarmadan da durmuyor:
“Bununla birlikte, fiyat istikrarına yönelik riskler devam etmektedir.”
Ve ardından artık klasikleşen o ifade geliyor:
“Kurul, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruşun korunmasına karar vermiştir.”
Ve ders metni!
Para Politikası Kurulu açıklamasının son bölümünde her zaman yer alan ifade değişmiyor:
“Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enfl asyon beklentileri, fiyatlama davranışları, para politikası kararlarının gecikmeli etkileri, maliye politikasının dengelenme sürecine vereceği katkı ve enfl asyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir.”