Faiz artışının nedeni, enflasyondaki yüksek seyir

Alaattin AKTAŞ
Alaattin AKTAŞ EKO ANALİZ [email protected]

 

Para Politikası Kurulu'nun dünkü toplantısı öncesinde adeta papatya falı açılıyordu. "Faiz artırılır" diyenlerle "Değiştirilmez" diyenler neredeyse eşitti. Hatta faizin aynı kalacağı görüşünü savunanlar biraz ağır basıyor gibiydi. Beklenen olmadı, yine klasik ifadeyle dile getirirsek Merkez Bankası sürpriz yaptı ve faizi artırdı.

Para Politikası Kurulu'nun dünkü toplantısında Merkez Bankası'nın gecelik borç alma faiz oranı yüzde 3.5'te tutulurken, yüzde 7.25 olan borç verme faiz oranı yüzde 7.75'e yükseltildi. Böylece borç verme faiz oranı geçen ayki toplantıyla birlikte toplam 1.25 puan artırılmış oldu.

Toplantı sonrası yapılan açıklamada, önceki açıklamalardan çok da farklı görüşler dile getirilmedi. Altı çizilen konular hemen hemen aynı:

"...Yurtiçi nihai talepte ve ihracatta ılımlı bir büyüme gözlenmektedir. Altın ticareti hariç tutulduğunda cari işlemler açığında gözlenen kademeli iyileşme sürmektedir. Mevcut politika çerçevesi, alınan makroihtiyati önlemlerin de desteğiyle cari işlemler dengesini olumlu yönde etkilemeye devam edecektir.

Mayıs ayından bu yana küresel düzeyde para politikalarına ilişkin artan belirsizlik nedeniyle sermaye akımlarında gözlenen zayıflama sürmektedir. Kurul, böyle bir konjonktürde daha temkinli bir para politikası duruşunun da katkısıyla kredi büyüme hızlarının kademeli olarak daha makul düzeylere geleceği değerlendirmesinde bulunmuştur..."

Enflasyon can sıkıyor

Para Politikası Kurulu toplantısının ardından yapılan açıklamada faiz artışına gidilmesinin nedeni olarak enflasyon kaygısının ön plana çıktığı gözleniyor. Enflasyonun ağustos ayından itibaren düşeceğine dönük beklentinin bir kez daha vurgulandığı açıklamada bu konuyla ilgili olarak şu görüşlere yer veriliyor:  

"Ağustos ayından itibaren enflasyonda öngörülen düşüşün başlaması beklenmektedir. Ancak, hedefin oldukça üzerinde seyreden enflasyon göstergelerinin fiyatlama davranışları üzerindeki olumsuz etkilerini sınırlamak amacıyla Kurul, para politikasındaki temkinli duruşun güçlendirilmesine karar vermiştir. Enflasyon görünümü orta vadeli hedeflerle uyumlu olana kadar para politikasının temkinli duruşu korunacak, gerektiğinde ek parasal sıkılaştırmaya gidilebilecektir. Ek parasal sıkılaştırmanın etkinliğini artırmak amacıyla borç verme faiz oranı yüzde 7.25'ten yüzde 7.75'e yükseltilmiştir."

Merkez Bankası iki aydır açıklamalarında aynı cümleye yer veriyor:

"Enflasyon görünümü orta vadeli hedeflerle uyumlu olana kadar para politikasının temkinli duruşu korunacak, gerektiğinde ek parasal sıkılaştırmaya gidilebilecektir."

Yani para politikası duruşu neredeyse tümüyle enflasyona bağlı.

Peki, enflasyonda orta vadeli hedef kaç; yüzde 5...

Yıllık oran kaç; temmuz itibariyle yüzde 8.88...

Merkez Bankası'nın 2013'e ilişkin son tahmini kaç; yüzde 6.2...

Demek ki temkinli duruş daha uzun süre değişmeyecek.

Koridor 10 ayın en geniş düzeyinde

Bu arada Merkez Bankası'nın gecelik borç alma ve borç verme faiz oranları arasındaki koridor son 10 ayın en geniş düzeyine çıktı. Merkez Bankası'nın dünkü kararından sonra koridor 4.25 puana yükseltildi. Koridor, 19 Ekim 2012'de 4.50 puana çekilmiş, daha sonra ise 4 puan hiç aşılmamıştı.

Borç alma ve borç verme oranları arasındaki koridor, en düşük düzeye 3 puanla bu yılın mart ayında indirilmiş ve bu düzey nisan, mayıs ve haziran aylarında da korunmuştu.

1878784.jpg

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar