Faiz artırmak kolay değil
Kriz kahini diye ün salan iktisatçı Nouriel Roubini'ye göre Türkiye faiz artırımına mecbur.
Bekara eş boşamak kolay gelirmiş. Dışarıdan bakarak, derine inmeden faiz artar demek kolay... Türkiye şu dönemde faiz artırımına gidemez.
İlk çeyrekte yüzde 11 büyüyen Türkiye ekonomisini yorumlayan. Roubini, Türkiye'deki yüksek zorunlu karşılık-düşük faiz politikasının çalışmadığını söylemiş.
Roubini, Türkiye'nin gösterge faizi yükseltirken sıcak para akışını da kontrol altına alan bir politika bileşimine gitmesini önermiş.
Faizin yükselmesi halinde sıcak para akışının artacağını bunun da kontrol edilmesi gerektiğini söylemiş. Roubini bu durumda daha agresif bir şekilde döviz piyasasına müdahale edilebileceğini ve para biriminin değerlenmesinin önüne geçebileceğini belirtmiş..
Avrupa Merkez Bankası'nın ise faiz artırımına gitmemesi gerektiğini savunan Roubini, bankanın faizleri artırma kararının yanlış olduğunu söylemiş. Avrupa'da yalnız çevre ekonomilerin değil, diğer ülkelerin de büyüme sorunlarını henüz tam anlamıyla aşmamış olduğunu hatırlatan kriz kahini, büyümeden rekabete, mali politikadan ve finansal sorunlara kadar bölgede geniş bir skalaya yayılan sorunlar dizisi olduğunun altını çizmiş.
Euro Bölgesi ekonomilerinde toparlanma kaydedilinceye kadar, teşvik programlarının uygulanmasının daha doğru bir seçenek olduğunu ifade etmiş..
Türkiye için ise 5 yıl içinde harcamaları kontrol altına alacak ve vergilerin artırılmasını öngören bir paketin uygulanması olduğunu savunmuş..
Bloomberg TV'de yayınlanan Roubini'nin görüşleri özetle böyle. Şimdi gelelim bizim durumumuza.
Türk ekonomisinin özelliği 2 para biriminin aynı anda kullanılması: TL ve döviz...
İki para biriminin değerindeki ve faizlerindeki oynama, ülkeye döviz girişine veya ülkeden döviz çıkışına yol açıyor.
Türk Lirası değer kaybetmeye döviz pahalılanmaya başlayınca veya içeride faiz oranları gerileyince sıcak para dışarıya yöneliyor.
Türk Lirası değerli oldukça,faiz yüksek kaldıkça içeriye döviz giriyor.
Türk Lirası'nın değeri yükselmedikçe bizim faiz oranlarımız sıcak döviz hareketini teşvik edecek boyutta.
Faizi artırmak sıcak döviz girişini artıracaktır. Ekonomide, dövizin ağırlığı büyüyecektir. Kredi talebi olanlar için içeride yüksek faiz ile borçlanmak yerine döviz faizi ile döviz kredisi kullanmak cazip hale gelecektir.
İki para biriminin ekonomide aynı anda dolaşımda olması Merkez Bankası'nın TL'ye dayalı faiz politikası uygulamasını imkansız hale getiriyor. TL'nin miktarındaki ve faizindeki müdahale beklenen etkiyi göstermiyor.
Özet ile Roubini'nin önerdiği faiz artırımı bugünkü tabloda ekonomiye yarar değil zarar getirir.